Polo 1.4 - Проблем празен ход студен старт

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Polo 1.4 - Проблем празен ход студен старт

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 7:03

Здравейте колеги!
Надвам се да не досаждам вече с вечната тема, обороти празен ход, но в момента съм се засилил да купувам дросел клапа, най вероятно втора ръка и дано имам късмет.
Вчера след престой и студена се получи следният ефект:
Запалих, малко мудно, завъртях волана и загасна. Паля пак, пуснах консуматори за проба, пак загасна. Нищо ново!
Оставих я да работи на място и забелязах, че както празният ход е стабилен, на моменти оборотите падат, претръсква, иска да загасне, обаче пак се вдигат и пак си работи равномерно и така докато вдигна темепратура. Претръскаването и падането на обороти се случваше на определени интервали, но само студена и мисля, че се чуваше звука на клапата.
Задавам въпроса, защото минах диагностика и човека ми каза, че пуснал адаптации на клапата, дала успешна адаптация, но според моите наблюдения, точно след подобно адаптиране и задаване на базисни настройки после нещо клапата не работи добре.
Питам следното : Клапата ли лъже, че се адаптира или ЕКУ то си забравя адаптациите или влиза въздух?
Интерсното е, че тази сутрин, като я запалих проблема с моментното падане на оборотите го нямаше, но си загасна при пускане на фарове и парното на 4, при следващо палене работеше нормално без прекъсване.
Ако влиза въздух би трябвало да го прави постоянно на празен ход, т.е. клапата да компенсира и за това да се получава този ефект.
Моята теория е следната :
При задаване на фабрични настройки на дросел клапата те се записват в контролера (ЕКУ), обаче, ако не съвпадат с реалните стойности, коиото дава ТПС -а или моторчето, екуто се ошашква и се чуди какво да прави и от там се получава колебанието с оборотите и нестабилните обороти на празен ход.
Явно обаче след известно време и каране ЕКУ се адаптира към реалните параметри, които не са коректни и що годе успява да закрепи нещата!
Явно проблема е в потенциометъра на дросел клапата, който лъже екуто, защото проблема се изостри след задаването на фабрични настройки и ако съдя по поведението на двигателя след време пак ще се кротне на гаснене от време на време с консуматори.
Чудя се как да хвана, кой изпълнителен елемент прави проблема, въпросният човек, който ми прави диагностиката се захвана с МАП сензора и ми обяснява, че му трябва време за адаптация, защото не бил в норма, тъй като беше записала грешка - Неприемлив сигнал от МАП, обаче след, като смених МАП-а промяна няма и си мисля, че грешката за МАП е точно от клапата, която не реагира адекватно при определени обороти. Дори и да е бил проблема в МАП сензора, би трябвало да се адаптира след 20-30 км или каране в обороти, но вече съм минал към 200 км и промяна няма, освен това с клатенето на оборотите студена, което пак преди време се появи след чистене на дросел клапата и адаптирането и през ВАГ-КОМ, така, че вероятно самата клапа (ТПС) не работи коректно.

Търся си дросел, но дори и да го купя, ще е пак проба и грешка и набиване пари ня вятъра, не знам вече какво да правя. :confused
Извинявам се ако съм ви станал банален и досаден с безбройните си теми! :neutral

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: vw polo 1.4 проблем празен ход студен старт

Мнениеот i.e.i » Пет 04 апр 2014 11:42

Пробвал ли си със чужд зареден (поне 50А) акумулатор?
С други свещи(по каталог)?
Не е нужно да купуваш,вземи ги за проба
Нямаш газ ,нали?

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 12:24

Колега, свещите са ми по каталог НГК дадох 100 лв за тях от авто+ ги купих, не е от свещите, промяна нямаше. Акумулатора ми е по стар, но е мерен много пъти и си има заряд 12,5 последно го гледах. :icon_sad
За да клати обороти има проблем или с клапата или с екуто, има проблем с адаптациите, но не отчита грешка индиректно за клапата......, с друг мап съм и проблема остава.
Трябва ли да се ресетне екуто при смяна на МАП? Доколкото съм чел екуто си приема стойностите на новият мап след кратко каране, не ми свети в момента ЕРС лампата и няма грешки, обаче ги клатеше оборотите студена, на интервали, работи си равномерно и хоп падат, претръсква и аха да изгасне и ги вдига пак и така известно време докато позагрее.
Тази сутрин нямаше такъв проблем, но си изгасна при пускане на фарове и духалката, по добре е положението. Всичко сочи към проблем с празният ход, ама там са педала, дросела и екуто, за сега изключвам тем.датчик и мапа, защото съм ги сменил, тем.датчик е нов, а мапа съм го сменял 2 пъти с други втора употреба и е проверяван, дали работи.
Поръчах дросел клапа, тези дни ще монтирам, но не съм сигурен дали тя е проблема, готвя се за друго еку, ако не е еку, друг педал, там също има реостат...., ще сменям наред, че ми писна вече, гати колата, гати чудото!
Нямам газ и никога не е работила на газ кочината.
:banghead :censored2

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 04 апр 2014 12:31

При мен на АЕЕ-то което е с подобен дросел и след смяната му с нов от магазина изкара 2-3 години и пак си почна старата песен,обаче при мен обратното беше.На студен мотор си държи обороти а на топъл почва да претриса и да гасне.
Какви ли не адаптации и глупости не пробвах и неще е и неще.Когато си реши,че ще гасне,си гасне и това е.
Щом ти се адаптира успешно клапата,според мен може и да не е от нея а по-скоро компютъра нещо да се шашка :gruebel

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 13:58

То е ясно, че се шашка, ама кое го шашка. Ако е екуто тогава, защо си ги държи после :gruebel
Първо, като я купих си гаснеше сама след 15-20 секунди, ако пуснех нещо в този "критичен" момент или тръгна придърпваше и изгасваше. Абе пускам фаровете и край..., оаква положението, на 2-3 палене се стабилизираше. Екуто го оставям малко на заден план, защото вече на 100 % не гасне сама, а само при консуматори и въртене на волана. Работя с компютър и знам, че екуто щеше винаги да прави едно и също макар и от "време на време", но разбира се за сега е само предположение, проблем е от 1 г и 3 месеца вече.........
Ако не се оправи с другата нова(стара) клапа, сменям еку, имам едно под ръка.
За сега смятам, че клапата има проблем, обаче не го хваща екуто, явно няма прекъсване, а се променя сигнала, нямам идея, но при почистването на клапата и направена адаптация (уж успешна) при запалване клапата не можеше да си държи оборотите въобще, тва се случи преди година. На следващата сутрин само веднъж ги качи на 1200 и тва беше, след време пак си почна старата песен.
Или еку или клапа, след смяната ще разбера!
Дано всичко е наред, че се поболях с тоя дръгел.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пет 04 апр 2014 14:16

Датчик на ХОЛ сменял ли си, въпреки че малко ме съмнява да е от него (при него проблемите са при загрят двигател). Бобините ОК ли са? Темп. датчик? Не е лошо да я закараш при някой добър диагностик, който да гледа живи данни, с това чоплене по форумите най-вероятно нищо няма да оправиш!

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 14:34

Датчик на хол не съм сменял, но топла е ок, пък и гасне само при консуматори. Бобина с комутатор чисто нова Беру, темп. датчик - НОВ.
Обиколих всички диагностици в Казанлък, резултата е : смени дросела за проба, смени екуто за проба......, по въпроса с диагностиците толкова. :cry
Казаха ми, като спре да пали тогава да я "закарам" или да я продавам....... :bishop
Колега, "чопля" във форума, защото съм загубил надежда, за тва. :neutral
Друго не ми остава освен да си я карам така, но все пак ще пробвам с тези неща за последно...., може би някой ден, като имам повече време ще потърся други диагностици в Пловдив или София, но за сега нямам време да обикалям по други градове, но е ясно, че в Казанлък, няма човек, който да ми я оправи.
Преди няколко дена минах един диагностик, който ме убеждаваше, че бил много добър и резултата е нова безмислена смяна на МАП сензора, добре, че го купих на старо и не се изръсих повече пари.
Винаги си тръгвам с проблема, толкова ли е сложно това поло, направо вече се видях в чудо. То това поло ако не могат да оправят (14 годишен дръгел), какво остава за по модерните коли?! Добре, че не карам някоя по сложна и по нова кола. Тази има 3-4 датчика и тва е.
Съмнява ме и екуто, но за сега ще пробвам с дросела.
Не съм от тези, които само си споделят проблема, правил съм поне 10 диагностики, 200лв. назад братле за нищо.

Последна промяна от freelancer на Пет 04 апр 2014 14:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Пет 04 апр 2014 14:39

freelancer написа:Датчик на хол не съм сменял, но топла е ок, пък и гасне само при консуматори. Бобина с комутатор чисто нова Беру, темп. датчик - НОВ.
Обиколих всички диагностици в Казанлък, резултата е : смени дросела за проба, смени екуто за проба......, по въпроса с диагностиците толкова. :cry
Казаха ми, като спре да пали тогава да я "закарам" или да я продавам....... :bishop
Колега, "чопля" във форума, защото съм загубил надежда, за тва. :neutral
Друго не ми остава освен да си я карам така, но все пак ще пробвам с тези неща за последно...., може би някой ден, като имам повече време ще потърся други диагностици в Пловдив или София, но за сега нямам време да обикалям по други градове, но е ясно, че в Казанлък, няма човек, който да ми я оправи.

Ами те са ти го казали в прав текст "смени дросела за проба, смени екуто за проба". Когато направиш и тези неща и ефекта е 0, тогава вече може да кажеш, че надежда няма. Може пък да са те насочили в правилна посока. Вярно че дросела е 1 торба пари, но така е. Имаш кола = имаш проблем, нямаш кола = няма проблем :Mr Green Fun

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 14:44

Ами дай боже да съм на прав път, тъпото е, че не ми казват кое не работи, то иначе какъв е смисъла да ходя на диагностики и да давам пари. С проба и грешка всеки може да прави коли.
Нещата за кофти празен ход са няколко, ама лошото е, че за да се проверят си трябват знания и опит и точно там е проблема. Такива са времената, така е навсякъде, във всички сфери, има си добри и посредствени. Лошото е, че добрите са прекалено малко.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Пет 04 апр 2014 14:56

И цената им е добра :c020 Рядко специалисти работят на ниски цени.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 04 апр 2014 15:05

Ами да ти кажа и не толкова добрите пак си печелят добре, врътнат ти една диагностика, пипнат тук, там и айде давай пари........, ами тва, че проблема си стои, все тая. Като ги питаш от какво е проблема, все пак за това съм отишъл, почват с разни истории от научната фантастика. Имам чувството, че карам модерен космически кораб от междузвездни войни. :biggrin
Тва поло е връхта на технологията, явно. :icon_lol
Иначе винаги си плащам, като поп. Разбира се, всеки е съгласен да си плати скъпо за диагностика, отколкото да сменя части ей така на хаос.
Предпочитам да дам 200 лв на един човек, отколкото по 20 на 10 човека и накрая да ме хвърлят по върбите разни фантасти. :mhihi
То и сега мога да дам 200 лв за диагностика, ама няма кой да ги вземе, щото нямат идея какво е. :banghead :biggrin
Грешката ми е, че взех колата "изгодно", въпреки, че имах достатъчно пари за много по хубава, ама така, евтино излиза винаги по скъпо. Направих и аз тънки сметки. Викам си : Каквото и да и има се прави, няма проблеми, ама се оказа, че не е така. То се прави ама няма кой. :icon_sad

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Пет 04 апр 2014 15:27

Ами тогава не се филмирай толкова, нали всичко друго и е ток. Карай си я и това е. Нали само на студен мотор го прави това? Палиш, подаваш малко газчица 1-2 минути да ти позагрее и после газ до ламарината. И аз така имам 1 проблем при каране на газ, който никой не можа да ми открие и си го оправям сам с преминаване на бензин за 10 сек и после пак на газ и след това нямам проблеми. Дразнещо, но всичко друго е супер и спрях да давам пари на всеки за некви диагностики и да ми бърникат настройките (защото само това правят) и си карам така. Игнорираш това, че те дразни и джиткаш, инак ще продължиш само да си чупиш нервите и да даваш пари за реално не свършена работа.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 04 апр 2014 18:25

И все пак пробвай със зареден акумулатор :th_up

Гумичките на колектора и дросела предполагам си сменил,не проверил със спрей.

mitaka359

Мнениеот mitaka359 » Пет 04 апр 2014 20:40

Ще следя темата с голям интерес - имам я същата кола със същият проблем.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 04 апр 2014 23:42

Моята правеше така и след време излезе бензинова помпа. Просто след студен старт явно не правеше налягане, след около половин-една минута уплътнява и няма проблеми. Няколко месеца по-късно започна да се лигави и загряла и я хванахме категорично.
Измерете налягането на бензина за всеки случай.

П.С. При мен гаснеше при леко бутване на газта; празният ход беше що-годе стабилен, но ми се струва подобно както го описваш.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”