За съжаление пак ми се налага да потърся вашето мнение.
Реших да паркирам колата след, като жената я беше оставила на кофти място, беше загряла и след запалване лампата на акумулатора продължи да свети. Преместих я и изгасих двигателя, качих се да си взема мултицета и да замеря дали зарежда алтернатора. Миналото лято ми изгоря регулатора на напрежението и ми го смениха и реших, че и новият е дал фира, но за мое учудване след, като запалих отново лампата на акумулатора не светеше и алтернатора си зареждаше в норми - 14,37-14,4.
Акумулатора го мерих също и до сега си е държал напрежение 12,4-12,5В.
Съжалаявам, че изгасих двигателя и не разбрах, дали наистина лампата е светила заради алтернатора (по принцип би трябвало да е заради него).
Въпроса ми е, може ли алтернатора един път да не работи, а след това да се оправи. Може ли заради кабели или поради слаб акумулатор да е паднало толкова напрежението, че да светне лампата?
Акумулатора ми е стария, с който купих колата, но пък си пали без проблем и доскоро много често го мерих(почти всяка сутрин).
Другото по интересно нещо е, че когато не ми зареждаше алтернатора, миналото лято и проблема излезе в реле регулатора тази лампа не ми е светвала.
Колата е 6N2 и алтернатора ми е от по новите, с електронен регулатор на напрежението, мисля, че нещо такова беше(БОШ). Сложиха ми някакъв английски заместител на оригиналния регулатор.
Моят алтернатор има ли четки? Дали не си заминава алтернатора или някакво реле се базика?
Когато светеше лампата изфорсирах двигателя няколко пъти, но лампата продължи да свети.
Нещо се базика, но какво е то.
Ако имате идеи или сте имали подобни проблеми, моля да споделите колеги, за да знам какво да проверя.
Няма да ми е приятно да замине алтернатора по време на път към морето, със сърдита жена и малък гневен хулиган в колата.

Който може да помогне с мнение, ще съм му много благодарен!