Lupo 1.4 MPI AUD 2001 трудно влизат скоростите

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
lord_aggo
Автомобил: VW Passat B8
Двигател: 2016 DFCA

Lupo 1.4 MPI AUD 2001 трудно влизат скоростите

Мнениеот lord_aggo » Сря 07 яну 2015 6:38

Здравейте банда

Дайте ми малко акъл - на Лупото на приятелката ми започват да му влизат скоростите доста тегаво (понякога и с прихъркване) когато колата загрее. Когато е студена са ок и влизат от раз.

Маслото в скоростната кутия е сменено (75в90) както и семеринга на избирача на скоростите.
Сменихме и жилото на съединителя също така, но няма промяна за съжаление.
Какво мислите, че може да е? Съединител? Проблем в самите скорости?

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Re: Lupo 1.4 MPI AUD 2001 трудно влизат скоростите

Мнениеот anonimko » Сря 07 яну 2015 9:17

Проблема може да е точно от маслото ако си сипал само 75W90 ,а не 75W90 4GL+ а не само 75W90 за автомобилите преди 2000г докато на моето поло пък е само 75sintetik GL4 явно маистора няма аутодата.

georgi_dob
Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
Двигател:

Мнениеот georgi_dob » Сря 07 яну 2015 9:21

Няма логика принципно да е така, защото кото загрее разрежда маслото в скоростите и трябва да влизат по-леко. Принципно това масло, което сте наляли в скоростите става. Не е прекалено гъсто, също не е и от най-редките, така че трябва да е добре и при студен и при топъл двигател. Къде отделя съединителя по-принцип (ниско, в средата или високо)? Ако отделя прекалено ниско може да има проблем в притискателния диск и като загрее ламелите му омекват и не достига ход да отдели (или просто си е за смяна). Жилито ви е самарегулиращо, но има вариант да се направи да отделя по-високо съединителя т.е. да има повече ход за натиск на притискателния диск. Ако всичко това, за което говоря не е така тогава остава проблем в скоростната кутия или в маслото. Ако старото масло в скоростите е било 75sintetik GL4, тогава има вероятност да е станало пресичане с новото (не е препоръчително да се смесват синтетични и минерални масла). Но ако проблемът го е имало и преди смяната, значи маслото няма общо с този проблем. Хората за това са направили сервизните книжки, не от простотия, а да се знае с какви масла и др. консумативи е обслужвана колата до момента. Майсторът не е врачка да знае какво масло е наливано до момента, той слага такова, което става по-принцип. Най-лесно е да се обвиняват майсторите за това, че караме бараки и самите ние ги поддържаме с ниска грамотност!

Има и един по-рядко срещан проблем-спукана конзола на педалите.

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Сря 07 яну 2015 10:15

А освен конзола има и автоматично жило на съединителя което ако не е смазвано редовно може да не се саморегулира като хората- някои подлагат шаиби на вилката за да компесират недорегулирането но това са български номера , а ако е с помпа също се износват с времето и създават луфт и двата случая има недозацепване на съединителя и скоростите синхронизаторите си прав че може да са тръгнали защото на топъл двигател маслото се е разбило и не маже така както на студен понеже е гъсто и обира луфтовете , а колко до бараките 6н съм карал две тамън и затова сега минах на 9н3 но които има пари тои поръчва музиката.

Потребителски аватар
lord_aggo

Мнениеот lord_aggo » Сря 07 яну 2015 12:54

Здравейте момци

Благодаря ви за отговорите.
По принцип колата имаше този проблем преди смяната на маслото и тогава го смених с надеждата, че това може да реши проблема. Сложих 75в90 отново след консултация тук с форума ( пуснах тема :) ) както и подмених въпросния семеринг, който много хора пропускат.
След като проблема не се реши, тръгнах към още по-скъпия вариант - подмяна на жило. Миналата седмица монтирахме чисто ново жило и педала вече не скърца (преди скърцаше), по-мек е и отделя съвсем долу (махаш си крака съвсем малко и колата потегля).
За съжаление, проблема отново остана :(
Майстора ми твърди, че проблема най-вероятно е в съединителя и ако наистина е така, не е проблем да се смени - съединителя за тази кола е 200 лв и не е болка за умиране, просто не искам за пореден път да дам някакви пари и в последствие да се окаже, че проблема е в скоростите.
Къде точно се намира тази пластмасова конзола? Бих искал да проверя и нея.

Благодаря!

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Сря 07 яну 2015 13:11

Щом отделя ниско не пипаи съединителя маистора иска още пари бегаи далеч нормално е при чисто нов съединител да започне от 2-3 см от пода полусъединител-проблема ти е бил в жилото а другото или синхронизатор или лагер ако имаш виене на кутията в движение освен трудно включване.

georgi_dob
Двигател:

Мнениеот georgi_dob » Сря 07 яну 2015 23:29

Ако отделя прекалено ниско може да има проблем в притискателния диск и като загрее ламелите му омекват и не достига ход да отдели (или просто си е за смяна). Това го написах в предишното мнение.
Не е хубаво да отделя прекалено ниско. Ако сменяш целия съединител комплект цената му е около мин. 150лв. Не слагай евтини ментета, защото може да си остане проблема или да се появи друг-например много твърд педал. Труда е около 120лв. Конзолата не е пластмасова, а желязна-това е основата на която са закрепени педалите към купето.
Аnonimko, човека казва, че е сменил жилото. Ако не ти е проблем ще ме светнеш ли как се смазва, за да си смазвам моето :beer За синхронизаторите не съм споменал нищо?!

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Чет 08 яну 2015 9:07

Загръщаш маншоона които е на жилото отвън доакумолатора заключваш жилото и пълниш с трансформаторно масло и ти трябва още един човек да натиска педала докато проникне навътре маслото а самата пружина с ябълката където се заключва -грес течна грес или селиконов шпрей в маншона да не засяда жилото и да лъже ту висок или нормален педал и оттам твъд-мек педал или пружиниране и придърпване като на омекнали пружини на феродовия диск.

georgi_dob
Двигател:

Мнениеот georgi_dob » Чет 08 яну 2015 11:46

Туй на снимкъта ли е твойто Поло? Ше збирам пари и аз за такова :beer Вече ми омръзна моето Поло изкам по-ново, да не се троши толкоз. Днес ше пробам да го смажа жилито, дано на женъта не и отплесне кракъ и да го натисне педала докрай, че иначе ше го празацепим неправилно.

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Чет 08 яну 2015 12:31

Не това е само аватар моето е 9н3 .

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Чет 08 яну 2015 17:54

lord_aggo написа:Здравейте банда

Дайте ми малко акъл - на Лупото на приятелката ми започват да му влизат скоростите доста тегаво (понякога и с прихъркване) когато колата загрее. Когато е студена са ок и влизат от раз.

Маслото в скоростната кутия е сменено (75в90) както и семеринга на избирача на скоростите.
Сменихме и жилото на съединителя също така, но няма промяна за съжаление.
Какво мислите, че може да е? Съединител? Проблем в самите скорости?

Имахме същия проблем с Polo AUD, беше ето тази втулка, която струва 19лв в Юнитрейд!
Прикачени файлове
водеща втулка, съединител TOPRAN 101 774 VW Polo 3 (6n1) 50 1.0 image-3202090270.jpg
водеща втулка, съединител TOPRAN 101 774 VW Polo 3 (6n1) 50 1.0 image-3202090270.jpg (13.45 KиБ) Видяна 2015 пъти

Потребителски аватар
lord_aggo

Мнениеот lord_aggo » Чет 08 яну 2015 23:05

Благодаря ти колега!
Каква е тази втулка и за какво служи?

ЕДИТ: Видях от картинката - водеща втулка на съединителя. Още утре ще звъня в Юнитрейд

Поздрави

georgi_dob
Двигател:

Мнениеот georgi_dob » Пет 09 яну 2015 21:32

Не бързай толкова да звъниш в Юнитрейд. Първо свалете скоростите вижте какво е пък тогава звънете.

Потребителски аватар
lord_aggo

Мнениеот lord_aggo » Пет 09 яну 2015 23:57

Необходимо ли е да се свалят скоростите за смяната на тази втулка ?

georgi_dob
Двигател:

Мнениеот georgi_dob » Съб 10 яну 2015 0:07

Мисля, че е необходимо. Според мен това е муфата за аксиалния лагер (не съм сигурен на 100% дали е тази част)
Погледни файла, който прикачам, мисля че това е въпросната част (именно муфата на лагера с трите болтчета в средата) Нека и колегата, който я е сменял да каже дали е това. Купи на приателката ти ново Порше от магазина, да видиш как плавно и мазно ще влиза всичко. :beer
Прикачени файлове
Mufa.doc
(77 KиБ) Свален 92 пъти

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”