Здравейте. С колата вече е станала белята след неразбиране и недомислие от моя страна. От скоро я имам, човекът от който я взех ми каза че е с антифриз, за което се оказа че ме е метнал. Пак повтарям - не разбирам достатъчно, за което не ме съдете. След всичко което стана сега виждам че маркучите на охладителната система за замръзнали. Явно е че е била с вода, преди известно време само бях долял половин литър антифриз.
Случката с прегряването беше преди 2 дни. Запали добре, карах около 15мин. с около 80км/ч след което колата за кратко започна да се държи странно на пътя и изгасна. Може би направих грешка че я запалих пак, по-трудно запали, мъчно работеше и след 300м пак изгасна и до там беше всичко. Повече не я мъчих. Замириса в купето, а отваряйки капака излизаше пара. Един спял до мен дойде, отвъртя бавно капачката на казанчето за антифриз и тогава парата се увеличи много повече. Малко преди всичко това бях пуснал парното, но духаше студено, и си мислех че още не загряло и т.н... След белята маркучите които водят до радиатора бяха студени, а в казанчето нямяше абсолютно никаква течност. На таблото беше светнала лампата и за масло. Издърпаха ме до нас. Сега времето е супер студено, и се усеща в маркучите че има лед, не е твърд, пука при натискане.
Знам че не е редно да я паля сега докато навън е -10градуса. Знам че съм направил голяма глупост, че не съм проверил охладителната течност преди застудяването. След всичко това всякакви съвети ще са ми в помощ какво може да е станало и какво да правя...
Polo 6n2 1.4 16v - прегряло след замръзване
-
- Автомобил: Polo 1998
- Двигател:
Polo 6n2 1.4 16v - прегряло след замръзване
Последна промяна от diandak на Чет 01 яну 2015 15:24, променено общо 1 път.
- airjohn
- Автомобил: 2020 Skoda Karoq
- Двигател:
Re: Polo 6n2 1.4 16v - прегряло след замръзване
Извикай някой приятел или познат,който разбира за да ти даде съвет. От разстояние е трудно.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Като за начало колата трябва да е в гараж. Трябва да се затопли за да се разстопи леда от водната система. Чак тогава запалете колата ако е възможно въобще да запали, тъй като явно е прегрята и не се знае какво е станало в двигателя...Температурата на маслото си представям каква е била
Провери нивото на маслото какво е. След като се размръзи всичко, погледни какво има и в казанчето на охладителната течност....Общо взето е станала белята...
Далечната 2009та година и аз бях подведен като теб, но с друга марка автомобил...опел кадет 1.6 чист дизел. Запалих колата, покарах няколко километра, и като видях каква е температурата на охладителната течност веднага спрях...отворих капака и в този момент точно се пръсна казанчето с течността и леда вътре...стария собственик не беше счел за нужно да ми каже, че колата е с вода
. За щастие се разминах само с това, но колата я прибрах с пътна помощ в затоплен гараж, запалиха се още 8 духалки наредени пред колата и едно кюмбе. Цяла нощ стоя така с духалките и на другия ден източих водата, налях си антифриз и опела ме вози още 1 година....Но при теб явно е станал по-голям проблем, щом не иска да запали...

Провери нивото на маслото какво е. След като се размръзи всичко, погледни какво има и в казанчето на охладителната течност....Общо взето е станала белята...
Далечната 2009та година и аз бях подведен като теб, но с друга марка автомобил...опел кадет 1.6 чист дизел. Запалих колата, покарах няколко километра, и като видях каква е температурата на охладителната течност веднага спрях...отворих капака и в този момент точно се пръсна казанчето с течността и леда вътре...стария собственик не беше счел за нужно да ми каже, че колата е с вода

-
- Двигател:
Благодаря за съвета, наистина няма да избързвам да я паля.
За съжаление няма как и къде да я вкарам в гараж, освен да чакам да се затопли, което скоро няма да се случи...
За съжаление няма как и къде да я вкарам в гараж, освен да чакам да се затопли, което скоро няма да се случи...
-
- Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
- Двигател:
Колега от замръзването имаш явно и теч от някъде. Спукан радиатор, протекла водна помпа, избила тапа на блока или главата. Доливай бавно антифриз или топла вода и виж от къде ще протече. Ако не протече от някъде я запали и виж дали ще прокапе от водната помпа. Може вече и гарнитурата на главата да е заминала. Карал си я повече от колкото трябва...Долей поне топла вода и източи после цялата от системата защото може да се спука и блока на двигателя ако държиш вода вътре при тези температури.
-
- Двигател:
Благодаря за отговорите. Има теч, да. Като наливам антифриз направо си тече някъде зад двигателя, но не мога да разбера откъде.
- dbanchev
- Автомобил:
- Двигател:
Зад двигателя ако тече е от пласмасата между водната помпа и термостата- дълга тръба с два о-пръстена в кайщата. Там е слабо място на тия мотори и ако е избила само от там може и да се разминеш с големите поразии. Виж отзад какво е положението, трябва да свалиш смукателния колектор и да видиш въпросната тръба. Ако си я карал 15мин на -10 според мен и да няма охл течност в тая кола трудно ще я прегрееш, но дано не е ударила клапани с толя лед- ако е блокирала водната помпа.......
-
- Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
- Двигател:
Най-добре я закарай в сервиз. Да ти сменят тръбата за, която говори колегата ако теча е от там. Може и да е от термостатното тяло (октопода). Каквото и да е-не е за работа отвън на този студ. Закарай колата да ти я оправят, според мен ако не е изкривила главата ще решиш проблема за под 100лв.
-
- Двигател:
Благодаря за отговорите. Закарах я на сервиз. Колата запали и се движи. При проследяване на теча, наистина се оказа, че въпросната тръба е пукната и тече. Трябва да се разглобява и да се оправя, но няма как да стане бързо това, че има други коли за правене. Трябва да имам търпение докато я оправят тази тръба и видят какво друго може да има. Да се надявам да няма други поразии
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”