Здравейте колеги,
Случи се днес , на Цариградско точно преди Орлов мост, докато карам , първо спря радиото , после забелязах таблото , скоростомера не работеше, оборотомера работеше , колата почна да губи мощност и изгасна , посредата на шосето...
След това не можеше да запали , нямаше ток. Опитах с бутане , не стана , с кабели колата запали , и видях , че лампичката за акумулатора свети , демек не се зарежда, дръпнаха ме до нас , в колата вече няма абсолютно никакъв ток.
Та алтернатор , обаче много изведнъж ми дойде , според вас дали е възможно да е някакво реле ? Първо това бих проверил , но не знам , моля съвет.
Polo 6N 1996 AEX алтернатор или?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Polo 6N 1996 AEX алтернатор или?
Първо някой да провери дали идва ток до алтернатора по тънкото кабелче като се даде на контакт. И пиши тук дали идват +12В.
Има страшно много теми за алтернатори и във всичките пише едни и същи неща. Разгледай ги.
Има страшно много теми за алтернатори и във всичките пише едни и същи неща. Разгледай ги.
- doje
- Автомобил: Vw polo 6N 1996
- Двигател: AEX 1.4i
Добре , утре ще опитам да измеря , всъщност може и да опитам направо да го сваля , много ми се събра вече покрай тази кола , ще опитам да го поправя , разбира се с помощ от вас или някой познат.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не го сваляй
Изобщо не е сигурно, че проблема е в алтернатора. Ако имаш познат, който разбира повече от теб го извикай да види колата на място.

- freelancer
- Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
- Двигател: AKK 2000
Колега, зареди си акумулатора, запали и виж дали ти зарежда алтернатора. Намери си мултицет и примери какво напрежение имаш на клемите на акумулатора или на алтернатора.
Ако не зарежда значи проблема е в алтернатора, аз така направих. При мен обаче не ми е светила никаква лампа. После ми смениха регулатора на напрежението.
Ако не зарежда значи проблема е в алтернатора, аз така направих. При мен обаче не ми е светила никаква лампа. После ми смениха регулатора на напрежението.
Може просто да са свършили четките.Регулатор?
Лампата "присветвала" ли е преди това?
Лампата "присветвала" ли е преди това?
- freelancer
Колега, i.e.i, аз се чудя само, защо не ми светеше лампата, когато не ми зареждаше алтернатора, това се чудя. Смениха ми релето и започна да зарежда. Преди известно време на топъл двигател запалих и лампата светна, форсирах не изгасна, загасих и отидох да си взема мултицета, обаче при следващото палене нищо не светеше и алтернатора си зареждаше. Каква е тази простотия не мога да разбера. 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тая лампа е само за украса да е по-шарено таблото. На мен ми беше паднал един болт за обтягането на ремъка и разбрах, че имам проблем едва когато фаровете почти угаснаха. Лампата не ми е светила.
Ето ти един пример, http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=88&t=401089&hilit=+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80&start=15 че проблемът може и да не е в алтернатора.
freelancer написа:Ако не зарежда значи проблема е в алтернатора,
Ето ти един пример, http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=88&t=401089&hilit=+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80&start=15 че проблемът може и да не е в алтернатора.
- freelancer
Изразил съм се малко по общо. Може и да е във възбуждането на алтернатора проблема.
При зареден акумулатор пробата за мен е по лесна, защото може да запали и веднага да се види, какво е напрежението на клемите на акумулатора примерно. Това е най лаишката проверка. Ако форсира и напрежението примерно се вдигне, ако е било ниско, вероятно има проблем с възбуждането.
Иначе, доколкото съм чел точно напрежението на възбудителната намотка минава през тази лампичка, която свети при контакт, така, че едва ли е само за украса на таблото.

При зареден акумулатор пробата за мен е по лесна, защото може да запали и веднага да се види, какво е напрежението на клемите на акумулатора примерно. Това е най лаишката проверка. Ако форсира и напрежението примерно се вдигне, ако е било ниско, вероятно има проблем с възбуждането.
Иначе, доколкото съм чел точно напрежението на възбудителната намотка минава през тази лампичка, която свети при контакт, така, че едва ли е само за украса на таблото.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Лампичката последните няколко десетилетия всъщност е диод и тока минава през резистори паралелно на този диод. Ладите си имаха истинска лампичка. Разбира се, че понякога светва при проблем, но не винаги. Примерно при този колега не е светнала въпреки, че акумулатора не се е зареждал. И при мен не светна като се охлаби ремъка. Затова много не трябва да се разчита на нея.
За зареждане на акумулатора не съм писал, щото си мисля, че вече е направено.
За зареждане на акумулатора не съм писал, щото си мисля, че вече е направено.
- doje
Когато дойде един приятел , и ми даде ток с кабели , видях , че лампичката свети , след това 10,15 минути седяхме на кабели да позареди , тръгнах сам и колата угасна след 3,4 минути,тока просто спря. За това смятам , че е алтернатора , сега ще сваля акумулатора да го зареждам и почвам да се занимавам с алтернатора , поне капачката да сваля
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Оти да е просто като мое да е сложно 

- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
freelancer написа: Намери си мултицет и примери какво напрежение имаш на клемите на акумулатора или на алтернатора.
Ако не зарежда значи проблема е в алтернатора, аз така направих.
10лв за мултицет явно са много, та си усложняваме живота сами.
- doje
Разполагам с това , но не знам как да го използвам точно. За съжаление нямам и приятел който разбира.
- doje
Ето го
Последна промяна от hooligans на Пет 23 яну 2015 12:19, променено общо 1 път.
Причина: Ползвай бутона "Промени", стига с тези мнения едно след друго!
Причина: Ползвай бутона "Промени", стига с тези мнения едно след друго!
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”