Поло 2ф1993 1.4 дизел- демонтаж на главина

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Поло 2ф1993 1.4 дизел- демонтаж на главина

Мнениеот дърт милиционер » Съб 08 авг 2015 19:05

За бога братя ! Помагайте ! :scare3 Когато не върви.....не върви ! Потроших си здравото дръгелче. :banghead Спуках гума , смених я с резервната , но за беля винтчето което държи спирачния диск е скъсано - стърчи малка част от него , и диска се върти свободно. За беля когато монтирах резервната гума диска се е извъртял с половин оборот - и остатъка от винта вече не влиза в дупката на спирачния диск , а опира в самия диск. Стегнах хубаво гумата......рипах с крак върху ключа.......Тръгнах и колата почна да подскача като кенгуру.....Бре викам си - сигурно не съм я затегнал добре. Пак скачане върху ключа.....Накрая свалих гумата и какво да видя......диска се пукнал от стърчащия винт. Хайде отидох за нови дискове - старите и без това бяха за смяна. Изпилих стърчащия остатък от винта. Но за беля не е изкривен само диска- сега с новите дискове - пак вибрира / все едно е небалансирана гума/. ......Дайте съвет как се сваля главината ? Знам че трябва да извадя карето и после - главината с чук ли се избива от лагера , или се вади със скоба ? Благодаря ви предварително за съветите. :bowdown

Последна промяна от дърт милиционер на Нед 09 авг 2015 17:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Поло 2ф1993 1.4 дизел- демонтаж на главина

Мнениеот ktamen » Съб 08 авг 2015 20:29

Сваля се главината заедно с шенкела и амортисьора. После се избива на преса. Лагера при свалянето се прецаква.
Аз не вярвам, че си успял да изкривиш главината, в кой Люлин беше?

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Съб 08 авг 2015 23:14

Колега , главината е дебела и здрава.Изключително трудно е да я изкривиш. При 'пукането' на диска , да не си изкривил джантата? Прегледай внимателно всичко , да не станат нови поразии.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Нед 09 авг 2015 10:49

свали гумата и диска, да остане само по главина,дърпаш ръчната и подпираш гумите с 1-2 камъка
палиш и включваш на 1-ва
главината трябва да почне да се върти...и гледаш дали е крива.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 09 авг 2015 17:51

Вдигнах колата на крик , свалих новия диск и я запалих като я включих на 1ва. Играе може би с малко , но свалих и другия диск и двете главини почти нямат разлика.Явно не е главината. Прави ми впечатление обаче , че единия нов диск/на проблемното колело/ се трие в накладките....като яйце. Дали не е крив новия диск? Не играе ляво - дясно , а погледнат отстрани се трие в накладките с форма на яйце. Най ме озадачава , че когато колата се движи след 80км/ч и започва едно леко топуркане - като небалансирана гума. Сложих задните гуми отпред - и пак същото топуркане. То не е силно и не се увеличава със скоростта . Когато изключа от скорост.....и мисля че изчезва. Дали не е проблема в скоростите - масло има , или в някое каре ? От проблемния диск когато завия наляво или дясно с малка скорост и се чува пукане.Като връщам на задна - пак. Мисля че карето е тръгнало за смяна , но не го прави постоянно. Възможно ли е това топуркане след 80км/ч да е от карето ? Не мога да разбера от коя страна идва шума. Ако има проблеми в скоростите - няма ли да се увеличава шума с вдигането на скоростта ? Факт е обаче , че след като се движа с над 80км/ч и започне да топурка/не вие/ , и изключа от скорост - спира и шума. Този шум се появи след като прецаках стария диск , и затова се насочих към главината. Но явно проблема е другаде.....

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Нед 09 авг 2015 18:15

ти колко км кара с резервната гума?
а балансирани ли са гумите?щото ти слагаш задна на мястото на предната,ама има хора дето задните не ги балансират
а за балон на гумата гледал ли си след като си я спукал

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 09 авг 2015 21:56

Я си направи една тема за този дръгел, да не пускаш постоянно нови.
Каре, за да се разчука на това возило, или е карано със скъсн маншон, или е над 150000 километра. Поне.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Чет 13 авг 2015 20:01

Резервната ми гума е от малките. Проблема не е в гумите - преди месец ги балансирах - даже изправях джантите на машина. Явно нещо съм потрошил докато сменях предницата. Я лагер.....я друго. Лагера не вие....Яко бих с чука по стария диск. Новия диск се върти като яйце - сигурно е дефектен.....Ако е външно каре дали може от него да трополи след 80км/ч? Дясното пука понякога...... Ако е вътрешно каре - какви са признаците ? Плевен - помагай братче , не се подигравай , че ми се е запалила главата. Ходих на майстор - качи я на подемник.....казва че е здрава.Главината не играе....но има проблем колата.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 13 авг 2015 21:13

дърт милиционер написа:Резервната ми гума е от малките.

То щото другите гуми са големи . :wink
Вдигни на крик и върти гумата и гледай за запиране, пристъргване. Върти и в едната и в другата посока.
Сигурен ли си ,че новия диск легна добре, почисти ли добре от корозия мястото където ляга диска.
Иначе слагаш 1 лепенка 80 км/ч отзад и не ги превишаваш.

Последна промяна от kris11 на Пет 14 авг 2015 9:05, променено общо 1 път.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Чет 13 авг 2015 23:35

Колега, от криво монтираният диск се е получил удар. Удар между криво стоящия диск и накладките. Елемента, който държи правилната и най-вече стабилна позиция на стоене и въртене между диска и накладките, е лагера на главината. Оттук според мен, първо трябва да се види състоянието на лагера на главината. Да..., не се чува още виене от лагера, както и голям луфт от главината, т.е. от лагера й, но по описаните симптоми за трополене над 80 км/ч, както и от описаното премеждие, нещата някак "намирисват" на "тръгнал" лагер. Все пак смяната на въпросния лагер не е толкова проста за обикновен водач (иска се наличие на преса и т.н. умения и инструменти, даже някои препоръчват и стенд за предница....), затова първо се консултирай с наистина знаещи и можещи майстори "на място" по въпроса, и едва тогава действай...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 14 авг 2015 7:22

Главината се мери за кривина с индикатор, на място.
Престани да се занимаваш със самодейност, нямаш никакава техническа култура. Намери някой свестен майстор, който да ти поддържа колата и спри с твоето "направи сам". Колата наистина е елементарна, но за разбиращ технологията на ремонта човек.
И наистна си направи една тема, не пускай постоянно нови - губи се връзката.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Пет 14 авг 2015 8:31

Прави сте , че трябва да я види майстор - ходих.....ми ми казва че колата е здрава. Толкова безработни ''майстори'' се преквалифицираха , че не знам къде да ида. Ще влезна във форума да търся . Вашето мнение за мене е много по меродавно от такива ''специалисти''. Колегата от Плевен е прав , че занимавам аудиторията с нови теми , но мислех че ще е по лесно за вас - да не четете старите постове. Багодаря ви за търпението. :dummy

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 авг 2015 14:57

Защо не прескочиш до някой от форумните? Стефан, Никси, Ваското? Гледам си от София. Виж кой от тях ти е най-близо и отиди при него да ти РЕШИ проблемът, а не да ти казва, колко ти е здрава колата.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Пет 14 авг 2015 18:22

Точно това мисля да направя. Виждам че има доста добри отзиви.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пет 14 авг 2015 20:31

Милиционере,мен са ме учили така-едно л...но като не мирише,не го бутай.Ама ти все буташ-що ти беше да я буташ таз предница като и нямаше нищо ?!!Айде сега бегом на майстор да ти оправи бакиите.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”