Въпреки, че се порових доста във форума в търсене на отговор Polo 6N2 1.4 или1.4 16V, не съм убеден в правилния отговор. Спомням си преди около 8 години като се регистрирах с първото Поло 6Н 1997г АЕЕ някой ме изкритикува, че съм купил най-скапания и най-проблемен двигател, и че най-сполучливия, "железен" мотор е 1.4. Равносметката от 1.6 АЕЕ е сменена дроселова клапа с нова и почти никакви по-сериозни проблеми през тези години, много добра динамика, много добри впечетления, като цяло от количката. Верно, че са изминати само окло 45000км, но имаше още много "хляб" ако не беше се случила нелепата катастрофа на баща ми. Последните 20000км Полото беше с ГИ Фобос и вървеше повече от доволно, дори ми се струваше, че е по-добре на газ отколкото на бензин. За сега на 99% ще се продава на части и ми се иска да взема малко по-ново Поло и с малко по-различна визия, харесва ми 6Н2, а и бюджета е около 3000лв.
От разгледаните теми повечето беше спам, вечния спор бензин или дизел и почти нищо конкретно, което да ме насочи към определен двигател. В Аутодата за Поло 94-02 излизат 9 разновидности за 1.4 и 7 разновидности за 1.4 16В. До тук единственото ясно е, че 1.4 е 8 клапана 55 и 60 к.с., явно по прост, но доста слаб за това купе, особено както смятам да си прехвърля ГИ, а да не говорим в комбинация с климатик. За 1.4 16В 75к.с. /колкото и 1.6 АЕЕ/ има изписани много, много проблеми и много недоволни колеги, но също е и най-масовия двигател за 6Н2 до колкото съм се ориентирал. Много ми се иска да бъде 1.4 16В, но от прочетеното започва да ме дострашава. Виждам, че АЕЕ се произвежда до 2002г, но до сега обява 6Н2 с този мотор не съм срещал - това би било перфектния вариант, защото имам резервен двигател с нова дроселова клапа :).
Очаквах да намеря сериозни коментари във форума относно двигателите 1.4 и 1.4 16В и различните им буквени кодове, кои примерно са с инж. Бош, кои с Магнети Марели и т.н.
Polo 6N2 1.4 или1.4 16V
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”