Поло 2ф1993 1.4 дизел- вибрации във волана

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Поло 2ф1993 1.4 дизел- вибрации във волана

Мнениеот дърт милиционер » Съб 25 юни 2016 21:36

Помагайте братя ! :bowdown Хептен съм се отчаял. Миналата година смених почти всичко по предницата - нови носачи/Лемфьордер/ , предни дискове , амортисьори , тампони на стабилизиращата щанга , десен накрайник - левия е фабрично капсулован и мисля , че е добър. При скорост над 60км/ч волана започва да трепери, но трепери не като от небалансирани гуми , а просто се усеща всяка дори и малка цепнатина на асфалта . Когато искам да премина в другото платно и съвсем леко навия волана - започва осезаемо да вибрира но само до един момент - ако навия повече волана и вибрациите спират . Като карам по паваж или трамвайни релси - няма проблеми , колата си върви стегнато и нищо не потропва и не усещам вибрации, но може би не се усеща защото в града се кара по бавно. Вдигнах я на крик и клатя гумите - усеща се съвсем лек луфт , но не знам откъде. Волана има лек луфт в рейката и затегнах леко винта за реглаж - удърви се леко , но пак си трепери. Отидох в нашия сервиз в с. Лозен - момчетата дозатегнаха единия носач , и ми казаха че проблема е от криви гуми - станали били като яйце. Отидох на гумаджия и той след като ги пусна на машината за реглаж ми каза същото. Купих нови гуми и перфектини/почти нови/ джанти.........Гумаджията каза , че са идеални - без никакви забележки. Никъде не бият и .........сега е още по зле. Може би защото гумите са по малки - 145/70/13 и се усеща двойно по зле. Явно проблема не е в гумите.Помагайте братя ......похарчих една торба с пари и не знам каково да правя. Мисля пак да ходя в сервиза в с. Лозен.....белким открият откъде е това треперене и вибриране при леко навит волан :banghead

Потребителски аватар
slaveiko67
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AFN 96g

Re: Поло 2ф1993 1.4 дизел- вибрации във волана

Мнениеот slaveiko67 » Съб 25 юни 2016 22:01

Тъкмо написах и темата изчезна....Ама беше в купува.
Провери пак реглажа на прединицата,колега.Ако трябва направи нов,на друго място.И по-точно сходимостта на колелата.Ако е позатворена и понеже си с нови гуми ще усещаш всяко камъче,дет се вика.Ако пък е отворена,би трябвало като "намоташ" газта да се оправя докато подаваш газ...Някои стари майстори на предници ги оправят нещата,защото не всеки път компютърният стенд прави реглажа както трябва...

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 2:59

Ами ако не е добър реглажа - няма ли да тегли на една страна? Колата си върви добре и не дърпа настрани.

Потребителски аватар
slaveiko67

Мнениеот slaveiko67 » Нед 26 юни 2016 6:16

Не е задължително да тегли на една страна.Ако е посвита предницата по-трудно ще тръгва да тегли на една страна...Сам казваш,че си посменил някои части,но други са си останали старите...Не споменаваш нищо за шарнирите?Предполагам,че си запознат как се тества за проблем,щом си пробвал със старите гуми.Луфт по хоризонталното клатене--накрайник може и да е вътрешен.По вертикала--шарнир...Бих погледнал как са стегнати и каретата...
Колкото до изчезването на проблема при шофирането по паваж,тогава сцеплението на новите гуми е доста различно и затова не усещаш треперенето...

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 26 юни 2016 10:58

А,дисковете как са?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 26 юни 2016 11:25

Точно сходимостта на колелата ти е проблема ,както казва по-горе колегата.Миналата година и аз минах такива ядове-дори при мен този проблем се появи след ремонт и реглаж на предницата.Майстора ,който после ми регулира сходимостта очакваше това тресене само да намалее чувствително и чак се шашна като му казах че е изчезнало напълно. Просто ъгъла не беше "избягал" фрапиращо,но явно ми е много "чувствителна" предницата... :mhihi

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 19:47

Уф , дано сте прави. Явно ще ходя на реглаж. Миналата година след ремонта ходих на реглаж , но смених само десния външен накрайник - вътрешните не ги знам как са. Мисля тази седмица да ида до сервиза в с. Лозен в нашия сервиз , и момчетата да я проверят основно и да огледат вътрешните накрайници. Ако трябва нещо да се сменя - да се прави и накрая да ходя на реглаж. Относно дисковете - нови са и мисля , че не е проблема в тях , а и шарнирите са чисто нови - те са заедно със носачите капсуловани и не се ремонтират , затова взех нови. :beer

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Нед 26 юни 2016 20:08

Като слагаха новите дискове изчистиха ли хубаво главината където ляга диска , ако е имало ръжда и диска не е легнал правилно също очаквай проблеми , както казаха някои колеги друг вариант е криви гуми.
Все пак не уточни когато караш без да натискаш спирачка на равно има ли тресене и биене във волана.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 20:19

С дисковете мисля , че няма проблем. Спира без да тресе. Относно гумите - купих нови гуми 4 бр. и почти нови джанти - гумаджията каза , че са перфектни. Проблема беше и със старите гуми и старите джанти. Казаха ми , че те са криви /гумите/ и да ги сменя с нови ........но и с новите пак тресе - дори повече. Може би има наистина несъответствие с реглажа - като карам по магистралата над 60км/ч и се усеща във волана всяка неравност , и ако искам да завия в другото платно/в ляво или дясно/ - волана започва силно да вибрира , но ако завия по силно - спира . Вибрира силно само в малък диапазон на завит волан.

Потребителски аватар
slaveiko67

Мнениеот slaveiko67 » Нед 26 юни 2016 20:50

Колега,като чета описанието на проблема ти,все повече се замислям,че проблема ти ще е от накрайниците-вътрешни или/и външни и евентуалният луфт в някои от тях...Ти си натегнал "гребените" на рейката,но ако има луфт в накрайниците то той си остава...При реглаж този луфт не позволява да се направи точен реглаж на предницата и само си даваш парите...На стенда колата е в покой и на нивелирана повърхност,докато на пътя не е така и точно тези евентуални луфтове променят сходимостта при движение.А и с новите гуми сцеплението с настилката е голямо и усещащ треперенето в много по-голяма степен и в комбинация с теглото на сравнително лекото Поло е доста тегаво да се шофира с по-голяма скорост.А и при тези жеги ще забележиш че гумите започват да се износват неравномерно,но понеже са нови трудно се забелязва навреме,а когато се вижда с просто око,обикновенно вече е късно...
Като съвет: Направи диагностика на предницата,без да споделяш проблема,ако трябва направи и втора или трета,ако ти казват,че всичко е ОК...мисля че не е скъпа...После,ако трябва сменяй каквото излезе за смяна...после реглаж ...и те така... :beer

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 21:03

Ами дали да не разхлабя малко винта за регулиране на рейката и да ида на реглаж ? Натегнах я , защото имаше луфт и волана в средно положение щракаше/сега пак щрака малко/. Относно накрайниците - сменил съм само десния , а левия е капсулован/фабрично/ и мисля че е добър. Вътрешните не знам как са. Казваш да ида само на диагностика , но дали правят такава във сервизите за реглаж ? Досега не ми се е налагало да ходя и не знам къде да ида - мислех да ида в нашия/форумен/ сервиз в с. Лозен при Никси да я прегледат . Хубаво е че ме съветваш да не им казвам нищо за проблема - да видя какво ще ми кажат те.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 26 юни 2016 21:14

Нищо няма да ти кажат,ще ти регулират за пореден път предницата и като излезеш на пътя -същия яд.Според мен по-добре където и да идеш на реглаж -кажи директно за какво става въпрос .Така ще ти я прявят ,ти ще я пробваш ,ако трябва пак ще вкараш да я огледат,но нито един уважаващ себе си майстор няма да те пусне да излезеш от сервиза му "неоправен".
Пък ако имаш излишни пари ,време и нерви -играй си на "тука-има,тука нема"

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 21:31

Да ти кажа ли честно , че миналата година като сменявах левия накрайник......го бях монтирал наопаки......сума време си играх и се чудех защо не влиза докрай / там е на конус/ и едвам го затегнах.........Сложил съм го наобратно , защото трудно влиза в хебела , и като го обърнах наопаки - влезе по лесно .........не погледнах другия как е монтиран......Пълен тъпанар. Отидох на реглаж и ''баш майстора'' направи реглажа също без да види каква глупост съм направил. В последствие колата се движеше - все едно плува. Гледах , ядосвах се и чак тогава открих каква глупост съм направил......Обърнах накрайника /само една полурезба отвих/и колата спря да плува , но се появи този проблем с вибрациите. Може би реглажа който ми направиха тогава не съответства на геометрията сега след като обърнах накрайника в правилното му положение. Срам ме беше да ви кажа за тази идиотщина , и единственното ми извинение е , че такъв ремонт правих за първи път. Не случайно има толкова вицове за милиционери........но къде спа ''баш майстора'' който ми направи реглажа ? Добре че не се пребих с обърнат накрайник ......със затегната гайка само с три резби. Та затова не вярвам много на случайни майстори - безработицата създаде много такива пишман таланти .....като мен. Всеки гледа да ти вземе парите и не му пука какъв ти е проблема. Затова мисля да ида първо при Никси , и ако не установи нищо - да му обясня какъв е проблема , ако не открие нищо - да ида за диагностика в сервиз за реглаж......пък дано открият проблема.Кой знае........може нещо друго да съм монтирал неправилно.........само че вече около 3000км съм изминал , гледаха я няколко майстора .......и всички ме убеждаваха че проблема е в криви гуми......но сега и с новите е още по зле.

Последна промяна от дърт милиционер на Нед 26 юни 2016 21:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 26 юни 2016 21:38

Милиционере,милиционере...

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Нед 26 юни 2016 21:44

Ох , остави се..........цял живот съм свикнал други да ми правят колите , и сега с мизерната милиционерска пенсия .......се реших сам да си правя дръгела , белким спестя някой лев за майстор........но явно си надцених умственните способности. Колегата от Плевен ще се спука от смях ако прочете каква каша съм забъркал. Трагичен случай. Най смешното е , че на колата и нямаше нищо , и реших безпричинно да купя нова предница........видях се малко в пари и реших сам да си я сменя ??? Та си потроших хубавото дръгелче. Сега си скубя цял ден побелялата кратуна.........а колко пари похарчих/и колко ще похарча/.........не ме питай. Бабата ще полудее ако разбере. Затова се надявам на вас младите да ми помогнете..........поне с акъл - къде да търся проблема , защото и майсторите не знаят какво да правят.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”