Polo 6n2 1.4 16V ел. стъкло работи когато си реши

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
flameman5
Автомобил: Polo + Leon TDI
Двигател: AHW 2000 + ALH 2004

Polo 6n2 1.4 16V ел. стъкло работи когато си реши

Мнениеот flameman5 » Нед 28 авг 2016 19:07

Здравейте, вече започнаха неволите с "новото" Polo 6n2 1.4 16V, но това си е в рамките на нормалното за автомобил 2000г. От няколко дни ел. стъклото на предна лява врата спира да работи, след известно време заработва и пак спира. Днес свалих тапета, разглобих бутона и всичко в него изглежда повече от добре, закачих го към дясното стъкло - командва го без проблеми. След това включвайки го към лявото стъкло чух, че при натискане се чува цък откъм вратата според мен, като че ли залепва реле или ротора на моторчето. Започнах да търся релето, но се оказа, че капака под волана е запоен към кората и се наложи да поразглобя, за да стигна до таблото с предпазители и релета. За моя изненада е доста по-различно от старото 6n1 и се виждат само 3или4 релета - пропуснах да снимам. Реших да не бързам с демонтаж на механизма преди да съм сигурен, че е необходимо и да съм се консултирал с вас. Та бих искал да попитам:
Имате ли някакви идеи, каква може да бъде причината, къде и кои са релетата за ел. стъклата, как да диагностицирам проблема?

ПП Не открих сходни на моя проблем теми и схема на предпазители и релета за този модел. Пропуснах да напиша, че лявото ел. стъкло работи само на едната степен при задържане на бутона само се движи, вторта степен при която трябва изцяло да се отвори/затвоти с едно натискане не работи.

dmarkov
Автомобил: VW Polo 6n2
Двигател: AKK - 2000

Re: Polo 6n2 1.4 16V ел. стъкло работи когато си реши

Мнениеот dmarkov » Нед 28 авг 2016 19:42

Колега много ми е интереано, как си сложил копче от левия панел на мястото на дясното, защото куплунга им е различен. Тия бутони често правят номера и смятам, че проблема ти е в него.

Механизмя се сваля много леано, на три болта е, а кората на два и щипки.

Под не работи би било да уточниш дали във вдигнато положение или свалено до някъде и т.н. - казвам го от гледна точка да не би да имаш счупен пластмасов плъзгач и стъклото да запъва.

И във форума почти всички пишат, че моторчетата на тия полота горят много трудно и са безптоблемни. Проблемите са в счупени плъзгачи, кабели, бутони.

А пробва ли да размениш двата бутона от левия панел?

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Нед 28 авг 2016 19:57

Това цъкане е от моторчето, имаш или счупени водачи, или клеясъл механизъм, сваляш корите и оглеждаш водачите, ако се налага сменяш. Смазваш обилно жилата и водачите, аз ги смазах с грес. Не рови по релета и предпазители, проблема ти е чисто механичен. Сваляй докато все още се движи, блокира ли горе си е мъка свалянето. Огледай водачите и там където влиза жилото е тях, понякога се чупи и жилото си тръгва само нагоре.

Потребителски аватар
flameman5

Мнениеот flameman5 » Нед 28 авг 2016 20:05

Благодаря за бързите отговори. Ще проверя механичната част, но ми се струва, че стъклото се движи много леко, когато сработи. Относно размяната на бутоните, може би не се изразих ясно - просто сложих буксата от десния бутон на левия и пробвах дали работи, дясната врата не съм я бутал.
А отказва да работи при различни положения на стъклото - веднъж при затворено, веднъж при наполовина отворено и т.н.....

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 28 авг 2016 21:47

Проблема ти е в моторчето на механизма . Пробвай да гресираш водачите на първо време-ефекта ще е временен обаче.

Потребителски аватар
flameman5

Мнениеот flameman5 » Пон 29 авг 2016 7:23

lion_heart002 написа:Проблема ти е в моторчето на механизма . Пробвай да гресираш водачите на първо време-ефекта ще е временен обаче.

Какъв точно е проблема в моторчето според теб колега и може ли да се поправи? Аз също предполагах, че има износени втулки/четки по звука, за който писах.
Искам да разбера също дали може да се свали само моторчето, както е писал колегата по-горе на три болта, защото на старото Поло га свалях заедно с водачите.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 29 авг 2016 8:34

При мен бе зеленясало отвътре понеже не беше ползвано от години. Може да се свали-на 3 болта е,свалиш ли го обаче трудно ще опънеш и прибереш жилото така,че да работи след това. Можеш да направиш следното,отвърташ двата болта на корпуса и махаш кожуха,ще излезе магнита и щв видиш ротора(това ако моторчето е от същия модел) почистваш,гресираш и събираш. Но не се лъжи да махаш цялото моторче...

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 29 авг 2016 12:44

Какъв тапет си разглобил и защо? За кората ли става на въпрос?
Бутоните се вадят с отвертка, само с подпъхване, без да се сваля кората.
Проблемите на тези стъкла са водачите на повдигачите на стъклото, цепят се леко и стъклото започва да се усуква леко и от време на време започва да спира, иска да му помагаш с ръка, това е всичко, всеки с такова поло е преминал по този път включително и аз. :biggrin
Малката подробност е, че като задържиш по-дълго стъклото в това положение моторчето спира да работи, не защото е развалено, а защото загрява и сработва защитата му! След няколко минути пак тръгва, германеца не е толкова прост и е измислил защита, да не изгори мАторя при по продължително ръчкане.
Бутоните също могат да имат дерт, но той се оправя с други или с контактен спрей, нищо не може да се разглоби, защото са в един пластмасов куплунг, може да им пръснеш на клемите.
Проблема със стъклото, започна по същия начин и с мен, докато накрая тотално спря. :mhihi
30 лв струват водачите, сменяш ги и следващите 10 години не бараш нищо. :c020
Ако ще правиш нещо го почвай сега, че зимата е голям зор, тия пластмаси се чупят, като солети.
Зимата ще чакаме и темата : "Проблем с отваряне на вратата".
Почисти си и бравите на вратите, има хубави спрейове. :a045
Моторчето или работи или не, ако е изгоряло си е изгоряло, там няма какво да бараш, слушай колегите с такива коли, като твоята, защото проблемите ни са идентични.
Колата , ако е англичанка тогава може и да ти е зеленясало моторчето, може и мъх да има вътре, може и жаби да си завъдил във вратата и някоя да се е оплела в роторчето на моторчето. :biggrin

m135

Мнениеот m135 » Пон 29 авг 2016 13:26

Не сваляй само моторчето, може да се свали но няма смисъл, щом стъклото се движи смазвай, особено където жилата влизат в броните и ролките, смазваш и движиш стъклата за да влезе грес навсякъде вкл. влиза и към моторчето. Огледай добре и водачите, ето твоите:

http://img35.olx.bg/images_prodavalnikc ... snimki.jpg

на лявата врата са два леви на дясната два десни, вземи комплект 4, ако ги сменяш сам по 3 на врата, че да не счупиш някой при смяната.
Жилата ги проверяваш да нямат нещо износено или скъсани телчета, леко и внимателно за да не се убодеш. Ако сваляш целия механизъм моторче и релси, си нагласи ивица ламаринка около 20-30 см, която огъваш s за да закачиш стъклото за да не падне. Внимаваш как го вадиш механизма защото влиза само по един начин.
Моята дясна врата също като твоята от време на време спираше, докато спря съвсем. Отворих я и пробвах с размърдване на броните на жилото да тръгне, излъга се и стъклото се смъкна, интересното е че водачите бяга здрави, смазах релсите, ролките и обилно жилата, като постоянно движа стъклото нагоре надолу, засега работи без проблем. Но и аз като препатилите колеги, си имам резервни водачи вкъщи и си возя ламаринка, за да мога да реагирам по време на път.

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 29 авг 2016 13:39

Абе да вземе само двете пластмасови планки, тия по 15 лв не се чупят толкова лесно, докато са нови. 30 лв ще го оправят.
Прозореца може да го подпре с някакво дърво, аз му сложих един дървен чеп. :icon_lol
Откакто смених моите водачи, досега проблеми не съм имал, да чукна на дърво.
Наскоро правих прозореца на един приятел, на фиат пунто, слезе до долу и повече не се вдигна. "Ще го оправя викам му", обаче той не ми вярва, "Няма проблеми бе, нали знаеш, че имам поло, свикнали сме да оправяме прозорци". :icon_lol
Там има само една релса, а самият пластмасов водач има една пъпка и влиза в една дупка на стъклото и това е, всички уплътнения го играят, като подпори и насочват стъклото, за да не се усуква и тва е.
За 30 минути работа с една отвертка. :c020
На вратата на полото се свалят релсите за да смени водачите, няма как иначе, при монтажа е добре да са двама човека, да фиксират добре стъклото, не че при добра воля не може да го направи и сам човек, но с двама е по лесно.

m135

Мнениеот m135 » Пон 29 авг 2016 13:56

При нас са по 5лв бройката, за да сменя водачите релси не смъквам, слагам ги на място.Единствената трудност която срещнах е да набия бобчето на жилото във водача, много плътно влиза. Смъквал съм механизма, само защото беше блокирало жилото и не тръгваше, а стъклото беше вдигнато горе. Пробвал съм и да лепя стъклото с тиксо горе - отлепя се, подпирах отдолу - пречи, най безопасно е с ламаринка, огъваш и можеш да го слагаш на каквато височина пожелаеш.

Потребителски аватар
flameman5

Мнениеот flameman5 » Пон 29 авг 2016 14:30

Благодаря за изчерпателните отговори. Почивните дни ще се заема и се надявам да се справя. На старото Поло 6N1 съм сменял водачи и очаквах да са идентични, но след като разгледам механизма ще пиша. А стъклото там се хващаше с две метални планки с болтове към жилата и след като го демонтирам го лепях с широко хартиено тиксо на две три места в затворено положение през горната колонка на вратата.
С бравите проблема ми е познат от старото Поло, но то не се караше в голямата зима. Но все пак има ли тема с какви спрейове и къде точно се смазва.
ПП На показаната снимка водачите ми изглеждат досущ като на старото Поло, но там ги сменях, защото се бяха счупили.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 29 авг 2016 15:34

m135 написа:При нас са по 5лв бройката, за да сменя водачите релси не смъквам, слагам ги на място..

Сваля се механизма, за да се сменят пластмасовите водачи. Те трябва да се вмъкнат в релсата или със сила или да се изкриви релсата малко, защото ролките са нитовани и пречат. Сменял съм на 6n2.

m135

Мнениеот m135 » Пон 29 авг 2016 17:11

Това си е твой избор, при последната ми смяна ги смених без да свалям релсите/механизма/. Между другото и на пасата ти би трябвало да са същите, но се чудя кой ти дава да пипаш по колата му. Та като ти чета за ремонтите тук и в Направи си сам, аз определено не бих ти дал да пипаш по колата ми.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 29 авг 2016 17:22

m135 написа:Това си е твой избор, при последната ми смяна ги смених без да свалям релсите/механизма/. Между другото и на пасата ти би трябвало да са същите...

Сменял съм както жила, така и повдигачи на повече от една кола, включително и предишната моя, както и на посоченото Polo 6n2.. След като си по-голям експерт от мене, щеше да знаеш, че на моя пасат механизмите са с ножица, не с жила. Не виждам как ще вкараш новите пластмаси на релсите на място. Аз бих си свалил механизма, за да работя на спокойствие.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”