На Поло 9н3 при 15-ки джанти дават 195/55/15, а при 14-ки пак по предписание дават 185/60/14 като стандартен размер на гумите. Това което не разбирам е как "заводски" двата размера имат според различните калкулатори за гуми разлика над 17мм+, и защо? Предполагам единствения разумен аргумент ще е, че 185/65/14 (която е равна по диаметър на 195/55/15) е, че ще бъде много висока и ще създава предпоставки за свиване-извиване и загуба на сцепление. С това всичко съм съгласен и нека бъде така. На моя отговорност искам да си монтирам:
-или 195/60/14 - тези са по-ниски с -5мм от базовия 195/55/15. Това е по-скъпия размер около 100лв/бр за нормална гума!
-или 185/65/14 - тези са по-високи с +1мм от базовия 195/55/15. Това е явно най-масовия възможен размер на 14-ка и гумите са много евтини 75лв/бр за нормална гума.
Въпроса са ниска и тясна, или висока и по-тънка? Ще се радвам на впечатления от хора с Полота ползващи тези размери на гумите. Основно ме интересува стабилност, комфорт, и при 195 аквапланинг. Аргументите да сложа един от двата размера са много. Не ме плаши цена на закупуване, покачване на разход, и влошаване на динамиката на автомобила! Аз търся подобряване на комфорта(не че сега се оплаквам от нещо конкретно), запазване на стабилността която за сега е на много прилично ниво.
Вие сте