Странен (лек) шум при свободни обороти

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Странен (лек) шум при свободни обороти

Мнениеот ostavime » Нед 05 авг 2007 13:10

Значи има един странен шум наподобяващ леко тракане, когато колата е на свободни обороти. Шумът изчезва веднага щом натисна съединителя. Не е нужно да включвам на скорост, а само да го натисна и шума изчезва. И всичкото това не е постоянно, а само понякога.
Проблем ли е? И може ли да сложа евентуално някаква добавка или в маслото или в бензина, за да се изчисти?
Благодаря.

Потребителски аватар
flameman5
Автомобил: Polo + Leon TDI
Двигател: AHW 2000 + ALH 2004

Мнениеот flameman5 » Нед 05 авг 2007 13:18

Колега проблема ти е в съединителя и най-вероятно в лагера, но не се притеснявай аз имам едно Рено 19 което се чуваше така 2 години докато даде признаци за смяна на съединителя :wink:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Нед 05 авг 2007 14:43

flameman5 написа:Колега проблема ти е в съединителя и най-вероятно в лагера, но не се притеснявай аз имам едно Рено 19 което се чуваше така 2 години докато даде признаци за смяна на съединителя :wink:

ТОЧНО ОБРАТНОТО !!!
От аксиалният лагер ще е ако се чува виене при натискане на съединителя ,а при отпускане на съединителя при работа наместо се чува тракане значи е или отпуснати демферни пружини или разбита сърцевина на феродовият диск. В пари около 70-80 лв труд + още толкова за феродов диск.
Е имаш още няколко хиляди километра преди да започнат да ти влизат трудно скоростите и тогава щеш-нещеш ще го ремонтираш.

Потребителски аватар
ostavime
Двигател:

Мнениеот ostavime » Нед 05 авг 2007 18:43

За сега скоростите си ми влзиат доста меко и леко. Няма виене, а просто понякога леко тракане при свободни обороти, и както казах като натисна съединителя и без да включвам шума изчезва.
Въпроса ми беше дали може и така да карам и дали няма да стане нещо по-сериозно?

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Нед 05 авг 2007 19:46

Anbuch написа:Е имаш още няколко хиляди километра преди да започнат да ти влизат трудно скоростите и тогава щеш-нещеш ще го ремонтираш.

Това е отговора на въпроса ти. Нищо друго няма да стане ама започнат ли да влизат по-трудно предавките не се мотай ,че нали знаеш ,че слабото място на полотата са скоростите. Щом си вкючва нормално ..... пей сърце :wink:

Потребителски аватар
ostavime
Двигател:

Мнениеот ostavime » Нед 05 авг 2007 20:19

За съжаление не знам кое слабото място. Чета нещо за дросел или нещо от сорта, но не знам дори какво е това.
Е, поне за момента да съм спокоен.

Потребителски аватар
martinpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinpetrov » Пон 06 авг 2007 12:52

Колега имам същия проблем.Преди си тракаше съвсем слабо и не винаги. След смяна на избирача на скоростната смених и съединителя и проблема стана нетърпим тракаше все едно ще изпадне скоростната кутия. Смених кутията и се надявах нещата да заспят обаче се върнах до лекото тракане. :cry: :cry: :cry:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пон 06 авг 2007 13:12

Аз 1000 км след смяна на целият съединител (феродов диск,огледален диск и аксиален лагер) започна да трака, оказа се дефектен защото слд още 1000км вече имаше скорости които много рядко ми влизахо вообще. Изключвах всякаква възможнот проблема да е в съединителя ,но след повторна смяна само на феродовият диск нещата се оправиха

Потребителски аватар
martinpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinpetrov » Пон 06 авг 2007 13:31

При мен започна да трака здраво веднага след смяната и понеже майстора ми беше отварял и скоростите веднага се върнах при него. Той ми каза, че не било тревожно и че на VW така се били разтраквали кутиите :shock :shock :shock . Обаче за мен по тревожно от това да ти трака все едно ще ти изпадне скоростната не виждам какво може да има и отидох на друг майстор, който ми каза, че трака и трябва да се отваря пак скоростната и да се види какво е положението и да я правя или да я сменям. Еми аз я смених за 400лв с всичко обаче ефекта беше, че тракането просто утихна доста обаче го има. Тогава започна да ме гложди мисълта, че се прецаках и, че старата кутия си ми е здрава обаче пък ако беше само от феродовия диск нямаше ли и сега да трака като преди. :roll: :roll: :roll:

Потребителски аватар
ostavime
Двигател:

Мнениеот ostavime » Пон 06 авг 2007 17:27

Абе то от към двигателя идва. Като застанеш срещу него, леко в дясно се чува. За съжаление нямам идея какво се намира там, но шума определно идва от там, когато го има. За момента мисля да не предприемам нищо. Дано нещата останат такива и не доведе до по-сериозни проблеми.

Потребителски аватар
martinpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinpetrov » Пон 06 авг 2007 21:35

Колега точно от дясно на двигателя ти е скоростната кутия проблема 100% е там или в съединителя, моя съвет е за момента да не правиш нищо. Аз потроших грешни пари и съм в стартова позиция, няма смисъл като стане по зле тогава ще му мислиш една кутия е 280-300лв

Потребителски аватар
ostavime
Двигател:

Мнениеот ostavime » Вто 07 авг 2007 13:10

Благодаря за съвета.

Потребителски аватар
asengamalov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asengamalov » Вто 07 авг 2007 19:25

караи докато можеш и това е :wink:

cekupa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cekupa » Сря 08 авг 2007 8:07

и аз имам същия проблем, появи се тракане при отпуснат съединител на свободни обороти. Майстора ми каза, че е лагер на първичния вал и кутията била направо за смяна.Смени ми кутията, но шума си остана - стана само по монотонен и тих.Каза, че е гледал съединителя и бил добре...., преди това сменихме тампони на двигателя и аксиален лагер - не помогна.Ако някой е имал подобен проблем и го е решил - нека помогне... :

Потребителски аватар
ostavime
Двигател:

Мнениеот ostavime » Сря 08 авг 2007 17:06

Е какво излиза, че проблема го има при доста коли, а решение (точно и ясно) така и не се намери.
Аз за момента съм си на този вариант да не пипам нищо, защото шума не е постоянен и силен пък да видим.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”