Смяна на местата на гумите ?
- ninja_pz84
- Автомобил:
- Двигател:
Смяна на местата на гумите ?
Исках да попитам,понеже знам че на 3000-5000 км се сменят местата на гумите, за предното предаване предните идват отзад, а задните минават по диагонал отред... та въпроса ми е дали трябва да се балансират отново или не...защотот мисля да си ги сменя сам,да не ходя на сервиз някаде.....
- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С една корекция - не на диагонал, а само предни - задни - размяна. /нов баланс на колело не се налага, освен ако не решиш да завъртиш гумите в джантите /ако имат посока на движение причината за завъртането може да бъде само неравномерно носене, но обикновено това не оправя нещата. Причина на такова завъртане според мен може да се налага само ако ти дърпа управлението на една страна от шарката, или ако е крива гумата./
- ninja_pz84
- Автомобил:
- Двигател:
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
maslinkov написа:Хубавата гума е като хубавата жена - възраст няма /за задните става дума - при нашето предно предаване. И освен това хубавите зимни, или всесезонни гуми може въобще да не ги сваляш, ако не им е изгорял каучука/
- Сам си противоречиш

- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не изгаря от времето, а от вного горещ асвалт и почва да се люпи - тогава е за боклука. От времето губи малко от сцеплителните си свойства, но пък грайфера се износва по - трудно. Друго важно условие е да има подходяща шарка - поне един централен канал за водата, дори да е зимна гума. Виждал съм 15 годишни гуми, с отлично сцепление при зимни условия на хлъзгав път в завоите към Котел като пътувахме с един Ситроен /като разбрах малко ми се изправи косата, но е факт/ Е та такава гума, ако успееш да я пазиш да не изгаря, можеш да я караш и лятно време. /ако пътуваш на дълъг път само сутрин по хладното/
maslinkov написа:....
А и също да ги посипваш с талк...да стоят на хладно и тъмно...но не влажно...
Както пишеше в книгите "аз поддържам...."
Ама една гума е 60-100 лв...Айде няма нужда от още едно "тамагочи"...

П.С.-каучука старее...може и да имат все още свойства...но са нацепени по борда...
В такъв случай-личната преценка на собственика(както и опита му) решават дали да кара още...или-на боклука!
- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може би си прав за гумите с такава цена, но аз явно съм се разглезил - държа много гумите да са колкото може по - безшумни, а те са поне 2 пъти по - скъпи. Далеч съм от мисълта обаче да ги пудря и обслужвам като тамагочи. /нито пък лятно време си нося сенници за гумите с/у слънце, както съм виждал./ И все пак ако карах с над 14" можеше да се замисля...разликата в цените вече почва да става съизмерима със цената на колата./
maslinkov написа:... държа много гумите да са колкото може по - безшумни, а те са поне 2 пъти по - скъпи.
С какви толкова специални гуми караш че нещо не те разбирам???
Гуудиър ултрагрип(зимни) с още повечето:wink: ламели са 107 лв брой за 13 цола!!!По правило-летните са по евтини от зимните(за един и същи производител)
http://www.margel.info/lang_bg/tire.php?id=256
Тези-достатъчно добри ли са

Цената- "от 60-100 лв) я написах заради цолажа...Има доста хубави гуми в порядъка на 100-112 лв(зимни-14 цола...Фулда..примерно)...както и доста добри летни-БФ гуудрич,мишлен енерджи...
Да не говорим за по-евтини марки -дебика(гуудиър),клебер(мишлен)
файърстоун...и т.н.
Надявам се че разлика от +/- 15тина лева не би било проблем....
- ninja_pz84
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”