Matchbox

Раздел за снимки и фотография в памет на нашия приятел Краси - madcap
Потребителски аватар
N0rdisk
Мнения: 101
Регистриран на: Вто 14 мар 2006 10:18
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Matchbox

Мнениеот N0rdisk » Пет 02 юни 2006 8:15


Какво ще кажете за количките Matchbox?
Когато бях малък всички в махалата бяхме луди по тях - имаше даже и серия Made in Bulgaria - помните ли. Имах над 50 колички а сега нямам идея къде са :?
Ако си ги намеря ще ми бъде приятно да ги разгледам.
Вие събирали ли сте?


Ето няколко модела - разбира се VW

Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение


Ето и малко история които се интересува

Първите малки колички "Мачбокс" са направени през 1953 г. в Англия в серия от 75 модела и в момента са с антикварна стойност. Страстни колекционери могат да се сдобият с тях на търгове, а един екземпляр от тях достига над 500 паунда.

Колите от типа "мачбокс" са създадени в далечната 1953 година в Англия от "Лесни проудъктс & ко." Те възникват като обикновени детски играчки, а в последствие се превръщат в колекционерски антики. Създателите им - Лесли и Родни Смит, ги нарекли "мачбокс"(от английското "мatchbox" - кибритена кутия), защото са достатъчно малки, за да се поберат в кибритена кутийка. Размерите им не надхвърляли 6,5 см. Още по онова време били известни с майсторството, с което са изработени, и с качеството на детайлите си. Днес екземплярите изглеждат доста недодялани и дори смешни. "Мачбокс"-автомобилите са познати още и като "дай-каст" ("Die-cast"- името на технологията, по която са направени). Материалът, от който са направени количките, е сплав от алуминий и цинк, която се отлива в матрица.

Историята

Лесли Смит и Родни Смит били неразделни приятели в училище. През 1940 г. те се срещат отново, но този път в Британската кралска армия. И двамата имали амбиция да направят собствена инженерна компания след края на войната (Втората световна). Така на 19 юни 1947 те обединили идеи и усилия и създали компанията "Лесни проудъктс". Наименованието дошло от имената на двамата създатели, а думата "продукти" поставили просто ей така, защото все още не били решили какво ще произвеждат. Родни обаче работел в инженерна фирма за матрични машинни части в Лондон. В същата работел и Джон Одел, наричан винаги Джак, който имал голям опит в отливането на метал в калъпи и по-късно тези му умения допринесли много за легендата "мачбокс".

Тримата - Лесни, Родни и Джак -

започват да произвеждат за индустрията малки матрични елементи. Но за онези следвоенни времена те не били единствените. Из цял Лондон били пръснати малки работилнички с такава дейност.
На следващата година посоката на държавната данъчна политика и фактът, че няколко от подобните работилници се преориентират в производството на играчки, накарали съдружниците да се пробват в тази сфера. През 1948 година първите такива играчки са произведени и продадени на малките лондонски магазинчета. До 1952 г. "Лесни" снабдяват веригата "Уулуърт" с играчки около коледните празници. Лондонските дистрибутори на играчки ги наричали подигравателно "коледни боклуци" и не били много ентусиазирани от тях. За това пък малчуганите ги обожавали.
През 1953 г. дизайнерите в "Лесни" установяват, че могат да продават успешно своите детски стоки. Но все още не били готови да създадат собствена разпространителска и маркетингова политика, така че се обърнали към специален агент. Това се оказва фирмата "Моко". Нейният собственик Моузес Констам е немец от Нюрнберг, пристигнал в Англия още през 1900, за да развива пазара на играчки. Той се специализира в опаковането, зареждането, дистрибуцията и финансовите дела на малките производители. Точно такива услуги прави и за "Лесни".
Между 1950 и 1952 г. английското правителство поради войната в Корея ограничило използването на цинк за продукти, които не са от първа необходимост. Ето защо и в този период не се произвеждат метални играчки. "Лесни" правели само серията на слона "Джъмбо".
През 1953 г. Джак Одел започва да прави дизайна на маломерни коли-играчки, които първоначално представляват миниверсии на оригиналните. В тази година

"Лесни" регистрират марката "мачбокс".

Първият миниавтомобил е произведен през 1953 г., като всяка година се прибавяли нови модели, но само в рамките на реалното производство на автомобили. Понякога някои от тях били заменяни и до края на съществуването на компанията "Лесни" вече били 75. Екземплярите от тази серия 1-75 всъщност са оригиналите и в момента представляват интерес за колекционерите. Пробивът на компанията за "мачбокси" обаче дошъл с производството на макета на каляската от коронацията на английската кралица. От него са произведени милиони бройки.

Първите четири модела "мачбокс" са

Road Roller, Muir Hill Site Dumper, Massey Harris Tractor и Cement Mixer, а след 1956 г. "Лесни" започват да произвеждат серията "Модели от близкото минало", поставяни в специални жълти кутии.
Всяка една от ранните играчки на "Лесни" е опакована в картонена кутийка, на която е отпечатано изображението на самата играчка, в някои случаи и името на дистрибутора - в случая "Моко". От колекционерска гледна точка играчката е по-интересна и скъпа, ако върви с оригиналната си кутийка и е в добро състояние. Вече има и специални колекции само с кутиите.

До 1954 г. моделите стават 18

Същата година компанията стъпва и на американския пазар. Създава се "Лесни проудъктс - САЩ". През 1959 г. излизат първите два каталога с миниавтомобили.
През 1968 година обаче "Лесни" среща конкуренция на пазара. Компанията "Метал" започва да произвежда коли-макети по нова технология. Поставят им специална полуос, с която гумите на играчката се въртят. В тази конкурентна среда през 1969-а "Лесни" започват да произвеждат техните "Супербързи" коли. Култовите кутийки също се осъвременяват и стандартизират. Вече са направени от пластмаса, картон и фолио. По ирония на съдбата "Метал" - най-силната конкуренция на "Лесни" по онова време, през 1997 г. купува марката "Matchbox" и сега тя е нейно притежание.
През 1973-а са направени много технически подобрения по минивозилата плюс въвеждането на

новите "Rola-matics".

Тези модели се отличават с подвижни части, които се задействат от въртенето на гумите. Същата година обаче се оказва лоша за "Лесни", защото 8-седмичната повсеместна стачка обхванала и компанията. Също така пожар унищожава отделението за пластмасови детайли, което забавя производството на ретромоделите с две години.
През 1974 г. "Лесни" разнообразяват продукцията си, като навлизат в пазара на кукли със своите "Диско"-момичета, а през 77-а купуват и "Вог-куклите".
80-те години са тежки за "Лесни проудъктс". Джак Одел е принуден да прекрати пенсионирането си, за да помогне на колегите си да преодолеят рецесията. Няколко поредни банкови кредита дори не успяват да запазят фирмата. През 1982 г. тя загубва 15 милиона долара, а на 11 юни обявява фалит. Големите

"Юнивърсал тойс" се възползват от възможността да притежават бранда "мачбокс"

и купуват "Лесни". Техните специфики променят формата на "Лесни" и започват да произвеждат освен коли и кукли и доста странни неща. Например аксесоари към автомобилчетата (бензиноколонки), животни и дори говореща кукла с лицето на Фреди Крюгър, известен от филма "Кошмари на Елм стрийт". След родителски и религиозен натиск тази нелепост е спряна от производство.
През 1991 г. "Юнивърсал" продават компанията на "Тайко". Сега тя е притежание на "Метал", която е специализирана в производството на макети на автомобили, самолети и аксесоари за тях. Духът и традициите на бранда "мачбокс" ще се запазят още дълго, след като младият екип на компанията, съсредоточен в Ел Сегундо, Калифорния, реши да върне доброто старо лого "Matchbox", но без кавичките.
Оригиналните миниавтомобили са произвеждани винаги само в два размера. По-малките са в мащаб 1 към 64 от истинския модел, което прави дължина 6,5 см. Те са най-често срещаните. Също така обаче дизайнерите на "мачбокс" са направили и серия "Super Kings" в мащаб 1:43, т.е. с дължина 9 см. Те са предпочитани и са главно колекционерски екземпляри, защото изработката им включва повече детайли.
През 60-те и 70-те години много от големите компании започват да се рекламират, като отпечатват логото си върху миниколите и минисамолетчетата. Сред тях са "МакДоналдс", "Кодак" и голяма част от авиокомпаниите. Тази инициатива всъщност тръгва от "Американските авиолинии", чието лого било щамповано върху макет на лондонски червен автобус.
Оригиналните макети от № 1 до № 75 могат да бъдат разделени на три типа, всеки от тях с различни колела - първият тип - с метални; в първите години от 60-те - с "обикновени", от сива или черна пластмаса, и третият - моделите след 1968 г. с колела от серията "Супербързи".
Кутиите, с които вървят истинските "мачбокс"-коли, са от голямо значение и могат да вдигнат или да намалят цената на екземпляра. Критериите са: година на производство, цвят, рядкост, състоянието, подпис на "Моко". Началните суми, които са обявени за оригинален модел кола преди търгове, започват от 30 паунда и достигат до 200-300. Различните аукционни къщи означават стойността им с различни индекси, но цените им почти навсякъде са едни и същи. В "E bay" например екземплярът "Ферари" Berlinetta с рядък червен цвят, цветна кутия с надпис "Моко" и хромирани джанти се продава за 525 паунда.
Колекционирането на "мачбокс"-колички е доста скъпо удоволствие, а цената на пълен комплект от 75-те модела може да достигне цената на апартамент в центъра на някоя европейска столица.

на заем от:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0002101
Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Мнения: 6971
Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 02 юни 2006 8:23


:lol: продължавам да имам доста голяма колекция - може би към 50-60 колички. Пазя ги като очите си. Някой ден синът ми ще си играе с тях


Потребителски аватар
santo_trafficante
Мнения: 7155
Регистриран на: Сря 21 дек 2005 11:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот santo_trafficante » Пет 02 юни 2006 9:04


мм да имах към 300бр голяма колекция но с времето се разпардушини:)гледам племеницата ми си играе с някви жалки остатъци от колекцията :D


Потребителски аватар
ACCELERATOR
Мнения: 2979
Регистриран на: Съб 23 окт 2004 19:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Враца
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 02 юни 2006 9:11


С голям кеф си събирах! Мисля да почна да я обновявам даже. Като малък татко ме водеше всеки месец в ЦУМ и ми купуваше новите излезли модели. Сега са някъде по кашоните, но са опаковани всяка по отделно в хартия, мисля че са около 30-40. Освен тях имам и 2 колекции от военни машини, едни зелени, метални, руски, много яки. Има бронетранспортьори, танкове, оръдия, камиони, катюши... И две влакчета PICO имам... Всичко това само чака да бъде наредено и лъснато в една голяма стая :lol:


Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Мнения: 6971
Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 02 юни 2006 9:32


ACCELERATOR написа:.. Всичко това само чака да бъде наредено и лъснато в една голяма стая :lol:


Ами аре де :-) Кво чакаш. Стикер ще ти подаря :-)


Потребителски аватар
ACCELERATOR
Мнения: 2979
Регистриран на: Съб 23 окт 2004 19:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Враца
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 02 юни 2006 9:35


:lol: :lol: :lol:
Ами още никъде не съм се установил за постоянно, уж все временно живея.. А като се замисля, в Симеоново съм вече от 10г... :shock :lol:


Потребителски аватар
Tishku
Мнения: 3141
Регистриран на: Пон 16 яну 2006 16:24
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София/Бургас

Мнениеот Tishku » Пет 02 юни 2006 9:43


ACCELERATOR написа::lol: :lol: :lol:
Ами още никъде не съм се установил за постоянно, уж все временно живея.. А като се замисля, в Симеоново съм вече от 10г... :shock :lol:

В симеоново ли? Къде бе човек и аз съм тука.. Дай един Романс да направим а? :evil:


Потребителски аватар
ACCELERATOR
Мнения: 2979
Регистриран на: Съб 23 окт 2004 19:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Враца
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 02 юни 2006 10:53


имаш ЛС :-)


Потребителски аватар
dobrin
Мнения: 29403
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: PB 112+
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 02 юни 2006 11:17


И аз имам към 50-60 Matchbox-а. В момента са при нашите в Русе, където редовно с тях си играят двамата ми племенника. Това както се сещате нарушава тяхната колекционна стойност. Освен това имам десетина руски машини в кутийки, които са в идеално състояние, модел 1:43 с всички отварящи се детайли - Волги, чайки, лади, москвичи, даже един РАФ - Латвия. А и един Камаз. Но с колекционирането приключих ми се струва.


Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Мнения: 6971
Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 02 юни 2006 11:18


Тук му е мястото да предложа, който може да си снима колекциите и да ги постне, че да видим и ние


Потребителски аватар
santo_trafficante
Мнения: 7155
Регистриран на: Сря 21 дек 2005 11:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот santo_trafficante » Пет 02 юни 2006 11:23


е такъв звяр съм имал но беше оранжев:)
Изображение


Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Мнения: 6971
Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 02 юни 2006 11:24


santo_trafficante написа:е такъв звяр съм имал но беше оранжев:)


Пък сина ми има Туарег :lol: черен


Потребителски аватар
Roberta
Официален говорител
Мнения: 1570
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 11:42
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Roberta » Пет 02 юни 2006 11:24


Спомням си как брат ми постоянно дрънчеше нашите за колички, беше събрал доста.
Един ден ме ядоса и му взех любимата, боядисах я с лака за нокти на майка ми. :oops: :oops: :oops:

п.с. Санто внимавай и алфата да не нарисувам в един прекрасен ден! mhihi


Потребителски аватар
santo_trafficante
Мнения: 7155
Регистриран на: Сря 21 дек 2005 11:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот santo_trafficante » Пет 02 юни 2006 11:32


Roberta написа:Спомням си как брат ми постоянно дрънчеше нашите за колички, беше събрал доста.
Един ден ме ядоса и му взех любимата, боядисах я с лака за нокти на майка ми. :oops: :oops: :oops:

п.с. Санто внимавай и алфата да не нарисувам в един прекрасен ден! mhihi

хаха :ble: колко пари съм дал при 'Януш' продаваше ги на Младост 1 и на х.л Плиска, бяха по 5 кинта от старите пари :D пуснаха и в един плод и зеленчук по 2.50лв, не знам по какъв случай тогава казаха, че били конфискувани:)от там доста обогатих колекцията :D


Потребителски аватар
Rabbit
Зайцевъд
Мнения: 956
Регистриран на: Сря 15 дек 2004 8:50
Автомобил: Touran
Двигател: CAVC 2009
Местоположение: София

Мнениеот Rabbit » Пет 02 юни 2006 12:00


и аз ще се включа със снимки. но първо трябва да ги разопаковам и да ги закарам на автомивка. ух, отдавна не съм си ги наглеждал, милите. а Burago и Corgi може ли да участват?Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта