Аз "на нож" в темата не съм влизал. Просто споделям какво е мнението ми по въпроса. А до колко инжекционните системи имат или нямат предимство пред карбураторите е въпрос на лична гледна точка - като дизела и бензина! Но колега (nik1302) бъди обективен като показваш данни и удебеляваш търсеният отговор според теб. Нека да покажа моята гледна точка върху базата данни изложена от теб.
За по-просто ще именувам колите Алфа1, Алфа2, Алфа3 - съответно по реда на производството им.
Алфа1:
Собствено тегло 940 кг
Максимална скорост 188 км/ч
Алфа2:
Собствено тегло 1165 кг (+20% тегло спрямо Алфа1)
Максимална скорост 195 км/ч
Алфа3:
Собствено тегло 1190 кг (+2% тегло спрямо Алфа2, +23% тегло спрямо Алфа1)
Максимална скорост 185 км/ч
Значи със еднаква мощност (Алфа1 и Алфа3) имаме еднаква максимална скорост при
20% увеличение на теглото на вторият автомобил и еднакъв среден разход на гориво. Казвам еднакви, защото 3 км/ч. и 0,1 литър са пренебрежими. Добре. Да сложим двигателя и скоростната кутия на Алфа3 в купето на Алфа1 и обратното и да повторим измерванията. Някак си предчувствам резултатите. Може би ще го почувстваш и ти ако натовариш костенурика със 3 торби цимент от големите + една от малките (175 кг. = 20 % на 870 кг. фабрично тегло за 1302, не натоварен, готов за употреба).
Няма да систематизирам по сходен начин ускорението и разхода на гориво, но те определено са в пряка връзка с автомобила като такъв, а не САМО със двигателя, защото от клипчетата ти виждаме, че се возиш в цяла кола а не върху двигател със скоростна кутия и 2 колела.
Горното е показателно за други конструкционни особености на автомобила, но не и САМО двигателя. Мога да спомена аеродинамика, предавателни числа на скоростната кутия, пропускам еко норми, рециркулация на изгорели газове, катализатори и пр. Пропускам и конструктивните особености на самите двигатели, как технологията ги е променила и как една и съща мощност се "вади" на по-ниски обороти, по-висок въртящ момент при по-ниски обороти - всичко това в полза на инжекционният двигател.
Не се конфронтирам, но да застана срещи теб в така получилият се спор:
Алфа 33 - 1985 г.
МОДИФИКАЦИЯ: 1.5 (105 Hp)
Максимална скорост - 188 км/ч
Време от 0-100 км/ч - 9.8 c
Разход - градско - 10.4 л/100км
Разход - извънградско - 6 л/100км
--------------------------------
Форд Фиеста Мк3 - 1989 г.
МОДИФИКАЦИЯ: 1.6i (110 Hp)
Максимална скорост - 192 км/ч
Време от 0-100 км/ч - 9.8 c
Разход - градско - 10.4 л/100км
Разход - извънградско - 6.1 л/100км
(данни Auto.ru)
И по този начин поставени данните какво трябва да ни покажат? Предполагам нищо. Искам да кажа, че е безпредметно.
Не такива сравнения съм имал предвид, а за това как изпълняваш, обслужваш и екплоатираш машинката под капака. "Тунинг" напъни съм виждал със стотици, на кой ел. инсталацията му е като простор за дрехи, на кой окачването му спокойно може да се нарече "откачване" и пр. Все пак мисля, че говорим за това което всеки тук в темата (поне до сега взелите участие) е правил, прави, или ще направи. С инцекционни системи (в частност програмируеми) се занимавам от известно време и 80% от хората които в момета се занимават с тунинг сериозно - вадят пари от това, отдавна са спрели да пишат из форумите, преди 6-7 години ми са били клиенти, тогава когато това беше зората на тези системи в Бг. Поизвел съм достатъчно такива компютри, настроил съм голяма част от тях, без да споменавам марки коли, двигатели, мощности, разходи, за да претегля на собственото си кантарче как се държи двигателя при работа със "електронно" запалване тип датчик на Хол, бобина, разпределител спрямо бездистрибуторно запалване например. Преценил съм колко удобно е да си обогатя или обедня сместта на празен ход, във високите или средните обороти или във целият диапазон на работа на двигателя във реално време със обратна връзка от широколентова ламбда сонда - със лекотата на това да си пуснеш вентилатора в купето - спрямо карбураторният вариант - тук всеки може да си каже кахърите при такова действие. И това със обедняването или обогатяването е само 1 от доста такива странни способости на програмируемият инжекционен контролер. Мога да изброя и други всякакви, специфични, но хората биха оценили обогатяване до загряване, управление на празен ход, обогатяване при ускорение (ускорителна помпа иначе казано, скоро да сте сменяли платното?), константно коригираране на горивната смес спрямо показания на ламбда сонда, корекция по барометрично налягане, корекция по температура на входящият въздух и температура на двигателя ... И нали тунинговаме... Да вземем едно турбо да добавим, ей така за вкус. Но ако всичко това трябва да го реализираме със карбуратор (визирам
специално турбото), много скоро сметки за части счупени от бедни, неконтролируеми смеси няма да почнат да излизат. Да не броим цената на чудните карбуратори които работят под налягане, или пък начина на преработка на нормални за да станат подходящи за принудително пълнене...
Говоря за удобството което аз получавам, цената пак ще кажа, че е същата ако не по-ниска, а това, че ти разполагаш с X карбуратори за Y лева, не прави двигател когато потребителя Z от този форум ги купи от теб. Сигурно ще му препоръчаш от къде да си вземе всмукателни колектори и как да ги преправи ако не стават за Алфа карбураторите, как да си направи връзка между жилото на газта и двата карбуратора, какви жигльори, игли, емулсионни тръбички са му нужни, какви филтри да си вземе и ако преправи от мотоциклет (например) че ще му излезе по евтино т.н.
Но всичко това трупа пари върху първоначална инвестиция от Y лева, а иска и труд и разбиране на материята (може би карбураторите ти са отремонтирани, но не всеки ще попадне на такива и ще търси гарнитурки платна и др.), малко чакане на скъпи части от чужбина, доста четене на НЕбългарски език.
В крайна сметка по-просто, лесно и евтино от стандартен карбуратор с "една врътка, дето като я завъртя на дясно и колата пали трудно, но после е като самолет" - няма. Като оставим това настрана всичко останало е тунинг. А един познат, ще го цитирам, казва - Тунинга е дисциплина в която всеки сам решава как най-качествено да си счупи колата!
Ако съм инвестирал достатъчно пари от тези дето все ги няма в джоба ми, за да направя двигател който да ми е по вкуса (разбирай прилична сума, за да си купя ежедневка на газ) ВИНАГИ ще искам да имам максимално прецизно управление на въртящите се, натискащите, блъскащите, подвижните левчета в двигателя ми. Избрал съм инжекционната система. Еретик съм

.
За това има избор - всеки сам да си реши.
Мир вам.