Zdravko Zankov написа:Беше евтино гориво метана. И аз съм се возил за 5лв/100км. Всъщност не вярвам и пропан -бутана да го държат дълго на тая цена.
Да, аз съм на същото мнение, за нула време и пропана ще се вдигне на 2-2,5 лв/литър, иначе тепърва ще се случват лоши неща покрай тези газови, някой слагани в собствените си гаражи. Ето таман бях чел разликите м/у метана и LPG (Втечнен пропан-бутан (на английски: Liquefied Petroleum Gas, LPG) Разликата между природен газ и пропан-бутан:
Основното, което трябва да знаем за природния газ и пропан-бутана (наричан още LPG), е че те са напълно различни газове, както по произход и начин на получаване, така и по химичен състав и свойства. За битови нужди, когато се използва резервоар се използва чист пропан.
Основните разлики са следните:
Природният газ е с естествен произход. LPG газта е продукт, основно получаван от преработката на нефта.
Природният газ, съдържа основно метан, a LPG газта, съдържа пропан и бутан.
Природният газ е по-лек от въздуха, а пропан-бутана е по-тежък от него.
Природният газ е по-малко калоричен от LPG газта. (38.7MJ/m3 за природен газ, срещу 93.2MJ/m3 за LPG)
За изгарянето на природен газ е нужно по-малко количество въздух, и повече за LPG газта.
Природният газ се дистрибутира основно по тръбопроводи и така достига до домакинствата. LPG газта се съхранява в течно състояние, под налягане, в бутилки или надземни и подземни резервоари.
Природният газ е по-малко вреден за околната среда, отколкото пропан-бутана, но и двата вида газ са по-екологосъобразно, отколкото изгарянето на другите изкопаеми горива – бензин, дизел, въглища и др.
Произход
Природният газ не се създава от човека, а е продукт с естествен произход, който се образува от разлагането на органични вещества от растителен и животински произход. Добива се подобно на нефта, чрез сондажи на залежи на природен газ. За разлика от него пропан-бутана е вторичен продукт, получаван при преработката на нефта, но също може да бъде отделен и произведен от находища на природен газ с по-високо съдържание на тези газове, както и от залежи на газ с високо съдържание на пропан-бутан. Такива находища обаче са рядкост, и реално основно пропан-бутан се получава при преработка на нефта.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ природният газ е в мъжки род, а пропан-бутана, заради наименованието битова газ е в женски род. Това е съществена разлика, и когато говорим за природен газ е правилно да казваме „ГАЗЪТ“, а когато говорим за LPG, е правилно да използваме членуво думата „ГАЗТА“.
Състав и използвани наименования
Природният газ, съдържа основно въглеводородния газ метан (над 90%) и по-малки количества етан, пропан, бутан, азот и други газове. Именно от въглеводородите идва и енергийната стойност на газа, както и неговите свойства. От своя страна пропан-бутана, както се подразбира от името му съдържа основно въглеводорните газове пропан и бутан, които са по-тежки газове от метана.
Природният газ, особено когато се използва като автомобилно гориво, често в ежедневието се нарича и метан. От своя страна пропан-бутана има няколко наименования. Често, особено по бензиностанциите може да срещнете наименованието LPG (liquid petroleum gas) или втечнен петролен газ. Както се вижда от това наименование, в името му е видно, че газта основно се съхранява в течно състояние и се получава като продукт на преработката на нефта. Друго често срещано наименование, което се среща по бензиностанциите и местата, на които можете да си заредите домашна бутилка с пропан-бутан, използвана основно с котлон или печка за готвене, е наименованието „битова газ„.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ въглеводородите са основен клас органични съединения. По химичен състав те са най-простите органични съединения, тъй като молекулите им са изградени само от въглеродни и водородни атоми. Всички конвенционални горива съдържат в голямата си част въглеводороди, които са носители на енергия – газ, нефт, бензин, мазут, дизел, въглища и др.