Здравейте, колеги,
вече има с какво съществено да ъпдейтна темата на голфа, само дето съм във варианта на "щастлив в нещастието си". От една страна съм 1 200 лева назад, от друга страна съм с на практика нов двигател. Ето как започна всичко.
Една красива съботна сутрин отидох при един майстор в Стара Загора да си сменя най-предното гърне, което замества катализаторното. Старото, завалията, беше сдало багажа, защото след 2000 километра за една седмица из дупките на видинските и околовидинските пътъща направо се сцепи и от пред и отзад. Ефектът беше едно гнусно припърдяване и дрънчене, което някак не отива на масата усилия, вложени в обезшумяване на возилото. Така и така бях набрал инерция с предното гърне, смених и накладките. И отпред и отзад.
Доволен и щастлив, с нови накладки, ново гърне и нови надежди в сърцето паля, значи, към Казанлък и си бича с едни стабилни 160 и тооочно на около 2 километра от града чух едно зловещо потракване някъде от към двигателя. Едновременно със зловещото потракване ми се счу и още по-зловещо припърдяване и загуба на мощност. Имах късмета първо да се добера до където бях тръгнал и второ да се паркирам пред клиенти, които имат доста добри технически познания.
Още с паркирането единият от моите клиенти вика "Абе, Венцо, нещо ти се губи поне един цилиндър".
Ебах му и майката.
Вдигнахме капака и започнахме от най-елементарното. Свещи. Една по една започнахме да ги вадим. Тц. Трети и четвърти блок на АЕЦ Голф 3 ги нема.
Стъпка 2 - дистрибуторна капачка. Отваряме ние капачката и какво да видим. Металните пинчета, отговорни за трети и четвърти цилиндър ги НЯМА. Изпарили са се някъде през изминалите 250 000 километра. Започна едно диво въртене на телефони и в 6:30 в събота успях да намеря единствената нова дистрибуторна капачка и палец в Казанлък.
Монтираме, значи, капачката и си викаме "Ей ся ще се реши проблема". Да ама не. Трети и четвърти още ги няма - като старите пари ги няма. До тук бяхме с надеждата, че ще се размина с малко. Издърпахме колицата при един майстор /Злати се казва, между другото/, закараха ме в Стара Загора и сутринта ме зарадваха, че имам скъсана гарнитура между трети и четвърти цилиндър и няма компресия. Ей на, снимков материал:
Да ама то не е една беда. Покрай гарнитурката излезнаха и следните неща:
1. Четвъртото бутало взело дало. Прави някакви си луфтове и трябва да се смени;
2. Сегменти - за смяна;
3. Лагерченца - за смяна;
4. Гумички - за смяна;
5. Семеринги - за смяна;
6. Всякакви други гарнитурки и уплътнения освен гореприкачената - за смяна;
7. Маслото го сменихме и без друго;
8. Дистрибуторната капачка и палеца и без друго ги сменихме, както вече казах;
9. Смених свещите с хубави свещи на NGK /мисля, че така се пишат, произнася се ен-же-ка, а на казанлъшки - йен-жи-къ/. Старите бяха безумна колекция от триполюсни, еднополюсни, многополюсни, шампиони, мампиони и каквото се сетите. На цилиндър по различна свещ/;
10. Сега беше момента да се оттърва и от глупавия псевдо-спортен филтър, от който колата мучеше като недоебана крава за възхита на тюнинг маниаците по светофарите. Успях да се сдобия с оригинална кутия за въздушен филтър от един тип, който половин година упорито отказваше да ми я продаде и най-накрая кандиса, след като го заплаших, че ако и сега не ми я даде ще сваля правителството на Орешарски;
11. Стъргане на глава - това е неизбежно, щом се прави дисекция на двигател.
За щастие по блока нямаше никакви проблеми. Няма и други проблеми по двигателя освен гореописаните.
В крайна сметка равносметката е 1 200 лева демидж и се надявам, че:
1. Колата вече няма да гори масло;
2. Колата вече няма да пипа антифризец;
3. Колата ще върви като 500 коньова, но ще гори като Smart.
Сега за сега, след около 200 километра имаме следните положителни констатации:
1. Значително по-тиха. Кравешкото мучене вече го няма и има приятно ръмжене на тигър, който драпаш за мъдете;
2. Върви повече;
3. Май гори повече. Бордовия компютър взе да отчита моментния разход с много по-бързо опресняване. Преди ми даваше някакви нереални стойности от средно 8.3, които опресняваше когато си иска. Повечето горене го отдавам на предното псевдо-катализаторно гърне, но може и да бъркам. А може и колата да не гори повече, може би просто си показва колкото си гори. Причина за повечето горене може и да е счупената ми горна жабка. Приятелката ми я пипна само веднъж и й прееба дръжката за отваряне. Само това ще да е ...
Между другото, така и така влязох в цикъл на харчене, реших да махна и ултра - мега - гига спортния волан, с който я купих. Става дума за ето този стилен геврек:
Реших, че вече съм голямо момче и нямам нужда от малък спортен волан от картинг. Според мен човек се осъзнава, че е порастнал, когато установи, че мама, баба и тати не му дават по 20 лева за рожденния ден и когато реши да замени малкото си тюнинг воланченце с голямо воланище.
Синхронизирах новоосъзнатата си зрялост с ето този голям геврек на Victor, за който легендата твърди, че е оригинален спортен волан на VW Golf 3. Състоянието на волана беше плачевно: