След доста четене във форума, след няколко питания, малко размишления и труден избор най-накрая си закупих Passat B4 GL Variant '95 1.8 mono. Идвам от японския отбор и след дълги години, в които ми служеше вярно моята стара Маздичка, дойде моментът да я сменя, защото доста поизгни, а и отдавна ми трябва по-голям автомобил, предимно за работа. Спрях се на този модел, защото търсех прост, здрав, надежден и евтин за поддръжка автомобил, който лесно да подлежи на газификация. В момента той е с АГУ, което ще заменя с метановата си уредба от Маздата.
Въпреки че слизам от японски автомобил и определено част от нещата в Пасата ми се виждат груби и ръбати, всъщност съм много приятно изненадан от возията и комфорта на колата. Има доста прилични екстри и по мое мнение е гледан автомобил. Тепърва ми предстои да го разучавам и опознавам, макар че вече го карам от месец и първите 1000 км са факт. Доволен съм! Като цяло съм забелязал 2 проблема, за които предният собственик още ме предупреди преди покупката: спирачката – изключително ненормално голям ход на педала и по мои впечатление прекалено твърда. Колата била гледана в няколко сервиза, с нови накладки била, но така си била от време оно. Действително спира, но чак като натисна до дъно, което може да доведе до ситуация при натоварен трафик. ABS-а работи когато си иска, най-често не работи, понякога свети датчика на таблото. Вторият проблем го забелязах, че при каране на по-високи обороти, над 2-3К, понякога колата сама се форсира. Пример, карах извънградско с 3000 оборота, изключих от скорост и не само ги задържа, но и ги вдигна до 4000. Припомпих газта два пъти и се оправи. Такова нещо ми се е случва и на скорост и на свободна. Както споменах за по-горния проблем със спирачката, направи ми и впечатление, че при спускане на лек наклон на 1-ва над 2к обороти, като натисна спирачката ми се включва ABS почти веднага. Може би двата проблема имат връзка.
Та, не ми е въпроса как да си реша проблемите, а по-скоро ме интересува, къде в Стара Загора можете да ми препоръчате читави сервизи, от които сте останали доволни и да ми решат проблемите. С Маздата в редките случаи, когато ми се е налагало, почти винаги съм оставал недоволен. Надявам се Пасата, като масов автомобил да не е така, но все пак ще съм благодарен на мнения.
Поздрави!