Двуврат Сеат, който взех за резервна кола, макар и с недоверие, се оказа една от най-здравите машини, които съм имал! За съжаление замина за части тотализиран от брат ми... За още по-голямо мое съжаление, този двигател като качества си остава недостижим от следващите поколения, а аз трансферирах доверие към дизелите на ВАГ и така се сдобих с Ауди...
Пноже Сеат-а го взех изгодно, не го щадях много и даже го чипосах (в истинския смисъл) и тогава разбрах какво е да караш кола с истински ряз (по онова време карах БМВ Е36 320) - въртеше гуми и на 3-та при по-рязко подаване на газ...
С други думи - влюбих се в този автомобил пост фактум. За 4 години експлоатация смених само вакуумни маркучи и веднъж почиствах топлата част на турбината от кокса... и това е! След това само газ и навъртяни 35 хиляди километра. Е, нямаше екстри, тавана малко проскърцваше, когато работи на празен ход и имаше малко повече вибрации, но усещането от тягата компенсира всичко. Сегашните TDI-та нямат такъв респонс и звук (отчетлив, стегнат и леко нервен)... и не ти дават такова първично усещане като това малко дръвце с возия на лагерна количка... Липсва ми!
Seat Cordoba SX 1.9 TDI (ASV) - първи досег с автомобил на ВАГ