Детската мечта: Jetta MK2 Coupe 86

Разкажете, споделете, похвалете се със своя Volkswagen - тук всеки може да има тема
Потребителски аватар
MartinGP
Автомобил: Jetta Coupe - Touareg 7P
Двигател: MH 1986 - CRCA 2014

Детската мечта: Jetta MK2 Coupe 86

Мнениеот MartinGP » Съб 24 май 2025 16:54

Привет на всички!
Ето че дойде денят, в който най-после ще успея да напиша и аз тема в този раздел за мечтаният от мен автомобил и силно се надявам, да я поддържам.

Малко предистория:
Когато бях на 12-13г (сега съм на 28, не съм много порастнал :Mr Green Fun ) майка ми имаше Polo 6n зелен тюркоаз, а аз мечтаех, един ден да ми бъде първата кола. Съответно, първото нещо което направих, бе да отворя гугъл и да напиша Polo tuning и пред мен се разки VWForum и големия брат VWVortex. От този момент се закърмих с крастата "коли" и като цяло Volkswagen, а от един колега от VWForum-а именно по Jetta купе. Четях темите във форума денонощно, гледах всякакви проетки на хората, а не разбирах особено много от автомобили тогава, освен да има яки джанти и да е ниска :mhihi Та, там някъде в мен се заби идеята, мечтата, желанието или каквото е там, да имам Jetta с две врати или иначе казано "Купе".

Закупуването:
От както започнах да разполагам със свои средства, (сиреч станах на 18 и почнах да гърбя :mhihi ) винаги се оглеждах за купе, но така и не намирах точното, или нямах финансовата възможност за да придобия купе, или изобщо не се и продаваха. През годините, ходих да гледам няколко, но бяха в изключително не добро състояние и желанието, а и липсата на средства за тотално възстановяване ме отказваха.
Та, стигаме до 9-ти Март, Неделя, сутрин е и решавам докато се разбуждам, да отворя Cars / Mobile и да проеверя дали случайно няма купе и за мое огромно щастие, то беше там!!! :11
Видях я, изтръпнах, събудих се набързо и веднага звъннах. Колата беше налична и беше пусната само преди ден на обява. Разбрахме се с човека и на 14-ти тръгнах с един приятел от София до Добрич да си я прибираме. През целият път знаех, че тая кола вече я купувам без значение какво е състоянието и, защото вече не издръжах.
За моя изненада колата беше в много добро състояние за скромните си 39 години :a045

Колата:
86-та година, 1.3 MH карбуратор, 4 скорости, малкия джам, 13-ки железарки, Табло без оборотомер и часовник, “C” изпълнение без нито една екстра, балатум на пода за стелки, нулева ръжда по бомбетата, отдолу по купето, както и никакви гадни фуги и удари, абе напълно девствена (като изключим доста редките Votex лайсни по вратите) и извадена от гаража на един дядо, който лека му пръст е починал, а наследниците му искат да разкарат колата. Стиснахме си ръцете и се прирбах на ход с нея до София, колата се справи страхното по пътя обратно, като дори поддържаше 130км, без никакви проблеми, но пред блока вече си изгуби центровката и започна да работи на високи обороти :bishop
На следващият ден, я закарах в сервиз да и настроят карбуратора, като последва и цялостен ремонт на карба. Колата живна и започна да работи като часовник.

Скоро ще има продължение към темата, тъй като вече започнах да складирам бая части и съответно да ги добавям към колата. Снимки ще има скоро, само да разбера как да ги кача, тъй като ми дава грешка :mhihi

Последна промяна от MartinGP на Съб 24 май 2025 20:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Детската мечта: Jetta MK2 Coupe 86

Мнениеот Pichaga » Съб 24 май 2025 18:14

Браво за темата
имах Г2 с този мотор, доволен бях
сложи някоя и друга снимка

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 24 май 2025 18:39

Супер. Късмет и само консумативи да са разходите.
Снимки молим!!!

Потребителски аватар
MartinGP

Мнениеот MartinGP » Съб 24 май 2025 20:33

Добавям снимки към темата
Прикачени файлове
5295ECA6-BCEA-45CB-8D9E-F9C1003E2549.jpeg
Вече на магистралата
IMG_4147.jpeg
Първото ѝ зареждане след 2 години в гаража
IMG_4150.jpeg
IMG_4149.jpeg
IMG_4148.jpeg

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 24 май 2025 21:05

Супер е колега! Същият цвят като моята. Радвам се, че си намерил търсената кола. Изглежда много изпъната. Ще следя с интерес!

Потребителски аватар
MartinGP

Мнениеот MartinGP » Съб 24 май 2025 21:30

Продължавам със снимковия материал.
Малко след като вече пре-регистрирах джетата, изпрахме, подхранихме и възстановихме блясъка на салона ѝ, тъй като вътре не беше мита с години, поне според мен.
Последва набавянето на волан Rial 320mm, но след това го замених с такъв от Polo G40 mk2.

Сдобих се и със седалки от Cordoba GTi, буквално струващи колкото стек с цигари :mhihi Идеята за салона е следната: да намеря тапицерия същата като на седалките в момента (на джетата) и тези от Сеат-а да изглеждат като седалките на джетата в момента, но да станат дълбоки и доста по-комфортни. На този етап не ми се влага в скъп рекаро салон, било то от ГТИ или подобен, за това и се спрях на тези от кордоба-та. Удобни са, дълбоки са и са евтини :Mr Green Fun

След това набавих така желаният от мен Kamei въздухозаборник и се сдобих с точно пасващите джанти B-star RA 8J et35 16”, с гуми 195/45/16 за да има приятен стреч, както и широк нож от ГТИ заедно с въздуховодите към спирачките :scare3 (но тях не съм ги снимал), снимки ще има тези дни.
Прикачени файлове
IMG_4152.jpeg
Салона изглежда като нов
IMG_4153.jpeg
Седалките от Cordoba-та
IMG_4155.jpeg
Волана от G40
IMG_4154.jpeg
Тук вече сме с джантите и въздухозаборника (малко е клекнала отзад, защото старите джанти с гумите са в багажника)

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Съб 24 май 2025 21:42

Топ е Джетата!
Респект към теб,че млад човек има разбиране за автомобил от години 1983-1991.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Нед 25 май 2025 7:05

Абе никога не ми е била детска мечта, защото около мен като бях дете беше пълно с такива джети, тогава бленувахме за голф 3. Това не означава, че сега не мога да оценя такъв автомобил и те поздравявам, да успееш да намериш толкова читав екземпляр на днешно време си е уникално!!! Успех с проекта, ще следя за развитие :c010

Потребителски аватар
MartinGP

Мнениеот MartinGP » Пон 26 май 2025 14:40

Днес имах малко свободно време, та реших да се позанимая с разни дреболии. За мен един класически автомобил трябва да има хром, та в този ред на мисли си поръчах от Werk: Хром интериорни дръжки от Т3, хром пинчета за вратите Wolfsburg, както и дръжки за “ръчният климатик” :Mr Green Fun Wolfsburg.

Изпаднаха ми и оригинални капачки за бравите, та сложих и тях.

Поръчах и нови външни дръжки, брави и посрещачи на купето, само да пристигнат и ги подменям задължително, защото моите вече сдават багажа, а и са укрепвани с рапидки преди мен..

Пускам и снимков материал
Прикачени файлове
IMG_4192.jpeg
Вече с GTI лип-а
IMG_4189.jpeg
Вътрешните дръжки
IMG_4190.jpeg
IMG_4191.jpeg
Капачките на бравите
IMG_4193.jpeg
Завършената врата

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 май 2025 16:53

Браво, колега.
Поздравления за находката. В талона на колата отбелязан ли е кодът на мотора?
Първата ми Джета беше с 1.3 мотор - не бях особено впечатлен, дългите преходи (примерно от Стара Загора до морето) не бяха особено бързи.

Потребителски аватар
MartinGP

Мнениеот MartinGP » Пон 26 май 2025 17:02

Кода на мотора е отбелязан за жалост, за в градско става, но на дълго..Вече го умувам какъв мотор да присадя, тъй като така или иначе каквото и да сложа, все ще е нелегална или ще има минимален шанс да я узаконя. За сега идеята е АБФ / 1.8Т или VR5. Сега може би ще се зачудят някой хора, защо VR5 а не VR6, но истаната е, че идеята ми за колата е да стане хем в оригиналният си вид, хем малко по-различна + харесва ми звукът на петака :18b Като ако е VR5 ще е 170 AQN/AZX.

Всякакви съвети за присаждането на който и да е от 3-те двг ще са ми от полза!

Потребителски аватар
hi4umir4uu
Автомобил: Passat b7
Двигател: EcoFuel

Мнениеот hi4umir4uu » Вто 27 май 2025 8:15

:beer Респект колега, много добра кола си взел. Пожелавам да я направиш точно такава за каквато си мечтал от дете и не спирай да ни информираш за проекта.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 27 май 2025 11:42

Това със смяната на мотора не ме радва. Тази кола става нелегална, и не дай Боже при едно ПТП какво ще се случва с теб.

MyLens
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MyLens » Вто 27 май 2025 17:30

MartinGP написа:За сега идеята е АБФ / 1.8Т или VR5. Сега може би ще се зачудят някой хора, защо VR5 а не VR6, но истаната е, че идеята ми за колата е да стане хем в оригиналният си вид, хем малко по-различна + харесва ми звукът на петака :18b Като ако е VR5 ще е 170 AQN/AZX.

Защо бе погледнеш и 07К двигателя - 2.5, 5 цилиндъра редови, порт инжекция, камбаната на скоростната кутия, е почти същата и като на 4цил. му събратя. Даже скоро гледах един голф 5 на части с този двигател, възможно и да е с кован колянов вал, предвид годината му на производство.

Потребителски аватар
MartinGP

Мнениеот MartinGP » Вто 27 май 2025 21:05

MyLens написа:
MartinGP написа:За сега идеята е АБФ / 1.8Т или VR5. Сега може би ще се зачудят някой хора, защо VR5 а не VR6, но истаната е, че идеята ми за колата е да стане хем в оригиналният си вид, хем малко по-различна + харесва ми звукът на петака :18b Като ако е VR5 ще е 170 AQN/AZX.

Защо бе погледнеш и 07К двигателя - 2.5, 5 цилиндъра редови, порт инжекция, камбаната на скоростната кутия, е почти същата и като на 4цил. му събратя. Даже скоро гледах един голф 5 на части с този двигател, възможно и да е с кован колянов вал, предвид годината му на производство.

07K също ми е в листата, тъй като с него ще стане още по-интереса. За момента още събирам информация и мнения, а и се оптивам да се разбера сам със себе си :mhihi

Върни се в “Моят Volkswagen”