Продажба на кола нерегистрирана в кат и в данъчното на време
- brumbrum
- Автомобил:
- Двигател:
Продажба на кола нерегистрирана в кат и в данъчното на време
Здравейте. Имам следния въпрос. Предстои ми да си продавам голфеца. Купен е преди 8 месеца. Изпуснах сроковете да го регистрирам до 14-тия ден в кат и да сменя талоните. Данъка за 2011 е платен, но не съм я регистрирал в данъчното. Стария собственик го плати при продажбата. Все още съм със старите талони на стария собственик. Въпросът ми е как ще стане продажбата. Имам договор за покупко-продажба. Някой ми казват, че като тръгна да я продавам мога да отида със старите талони и договора за покупко продажба при нотариуса и нямало да има проблем. За данъка ми казаха, че важил до Март и мога да представя бележката, че е платен миналата година и новия собственик да си я зачисли направо. Можете ли да ми кажете каква точно е процедурата при този случай, че ми е много чудно как ще стане. Мерси.
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Продажба на кола нерегистрирана в кат и в данъчното на време
brumbrum написа: Някой ми казват, че като тръгна да я продавам мога да отида със старите талони и договора за покупко продажба при нотариуса и нямало да има проблем. За данъка ми казаха, че важил до Март и мога да представя бележката, че е платен миналата година и новия собственик да си я зачисли направо.
Един път в КАТ миналата година пред мен регистрираха кола с два договора, само минаха за сверка на документите през дежурния офицер, та явно става.
За данъка - вчера бях в общината, ама още не са излезли за 2012- казаха март, така че дотогава може да я продадеш с бележката от миналата година и ще хванеш намалението.

- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Всичко, което са ти казали колега е вярно.
Имай в предвид обаче, че някои Нотариуси избягват заверката "през договор".
Гледай да направиш прехвърляне преди 31 Март, щото иначе ще трябва да представиш бележка за данък от 2012г. и тогава става сложно.
Имай в предвид обаче, че някои Нотариуси избягват заверката "през договор".
Гледай да направиш прехвърляне преди 31 Март, щото иначе ще трябва да представиш бележка за данък от 2012г. и тогава става сложно.
- brumbrum
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси много колеги!
emdless4 написа:
За данъка - вчера бях в общината, ама още не са излезли за 2012- казаха март, така че дотогава може да я продадеш с бележката от миналата година и ще хванеш намалението.
Уточнение: данък МПС отдавна е излязъл, дори си го платих, не е излязъл този за недв. имоти!
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
su6an написа:emdless4 написа:
Уточнение: данък МПС отдавна е излязъл, дори си го платих, не е излязъл този за недв. имоти!
Аз съм в София, пропуснал съм да уточня, община Надежда.
- brumbrum
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм във Варна. Ако данъкът е излязъл, как точно ще мога да го платя или дори и да е излязъл бележката важи до Март.
brumbrum написа:Аз съм във Варна. Ако данъкът е излязъл, как точно ще мога да го платя или дори и да е излязъл бележката важи до Март.
Да, бележката си важи, но при промяна на собственост е задължително плащането на данъка за текущата година. Не случайно данък МПС излиза в началото на годината. Ако чак сега регистрираш колата в данъчното, глобата е 50-200лв. Най-добре си питай нотариуса какви са възможностите за теб.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Хем е вярно, хем не е.
Ние в момента прехвърляме с бележки за данък от миналата година и ще бъде така до 31-ви март.
След това вече ще се иска бележка за 2012 или поне половината.
Няма закон, който да те принуди да си платиш данъка напред, ако примерно решиш да продадеш колата месец февруари.
Може обаче като се продаде колата и се отиде да се отпише от дан. служба да се заплати за месеците в които е била твоя.
Това е.
Ние в момента прехвърляме с бележки за данък от миналата година и ще бъде така до 31-ви март.
След това вече ще се иска бележка за 2012 или поне половината.
Няма закон, който да те принуди да си платиш данъка напред, ако примерно решиш да продадеш колата месец февруари.

Може обаче като се продаде колата и се отиде да се отпише от дан. служба да се заплати за месеците в които е била твоя.
Това е.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”