Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
KrAz
Автомобил:
Двигател:

Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.

Мнениеот KrAz » Пон 09 апр 2012 7:22

Значи колеги проблема е следния преди 9-10 месеца имах автоможил ,който продадох на човек от Плевен (аз съм от Варна) минахме нотариус както си му е редът след това отидох и отчислих колата от данъчното.Но в момента искам да си закупя колата обратно и тук идват пречките. Той не я е прехвърлил на негово име нито я е регистрирал в данъчното и по закон докато не го направи неможе да я прехвърли нотариално, на мен не ми е проблем това, но като СЪВЕСТЕН гражданин искам да си плащам данъците на автомобила, но той вече е отчислен веднъж от данъчното с договор за покупко продажба.Има ли вариант да я зачисля в данъчното по някакъв начин с стария договор или друга чупка в законодателството без да я прехвърлям при нотариус тъй като съм се разбрал с човека и напрактика аз си взимам документите + договора от нотариуса и той не ме търси за колата повече. Подучух, че можело да му направят АКТ от кат който не бил с голяма сума за дето не е прехвърлил мпс-то и тогава има право да я прехвърли през нотариус въпреки, че талоните не са сменяни.Всичко се свежда за да не стигна до варианта -> Аз отивам в Плевен занимавам човека цял ден за да може да мине през кат да я прехвърли с талони номера и така нататък после я зачислява в данъчното и отиваме на нотариус като за това трябва да се изчака малко защото до колкото разбрах давността ако не си регистрираш МПС в кат е 1 година след това акт не се пише или глоба но целия последен филм излиза минимум 500-600 лв който са доста голяма глупост за мен. Моля ви колеги дайте решение ще съм безкрайно благодарен. :обичам ви

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.

Мнениеот kris11 » Пон 09 апр 2012 10:15

Според мен си търси друг автомобил.
Че КАТ ще му направят акт е 100 % , но , че и данъчното ще го сурвака здраво /солена глоба/ и това е сигурно. Трябва да се разберете предварително кой поема тия разходи. Освен това нищо не се казва за ГО -има ли няма ли , кога е изтекла. С прегледа пак не е ясен въпроса кога е изтекъл.
Вс . тези пречки са набиване на пари.

KrAz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KrAz » Пон 09 апр 2012 10:45

Ами напрактика в момента има само за половината 2011 да се плаща данък и за тази в кат какво общо имат след като незнаят дори за покупко продажбата до колкото знам те си мислят че колата все още е моя.Адресна регистрация и талон не е сменян

vw101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw101 » Пон 09 апр 2012 12:29

Защо не отидеш в данъчната служба и да ги питаш директно.Като им кажеш какъв точно ти е казуса.
Ако се съгласят да си попълниш отново данъчна декларация и да ти разкрият партида ?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 09 апр 2012 14:01

KrAz написа:Ами напрактика в момента има само за половината 2011 да се плаща данък и за тази в кат какво общо имат след като незнаят дори за покупко продажбата до колкото знам те си мислят че колата все още е моя.Адресна регистрация и талон не е сменян

Ти нещо сам си противоречиш. Минал си нотариус- на практика автомобила не е твой. Отгоре на всичко си го отчислил и от данъчното.
Товя човек за добър ден 1-во ще го сапунисат в КАТ заради нерегситрирането на автомобила, после ще го обръснат в данъчното .
ПОмисли ти как ще го регситрираш в данъчното пак на твое име !!!Няма начин.
@ "Защо не отидеш в данъчната служба и да ги питаш директно" - те пък в данъчното са едни усложливи .Взимаш си номерче чакаш поне 1 час за да ти кажат, че няма да стане твоята.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пон 09 апр 2012 14:05

Прави се споразумение за разваляне на Договора, пак пред същия Нотариус.
В него описвате, че продавача е получил обратно МПС, като в замяна е върнал сумата от продажната цена на Купувача.

След като не е минал КАТ, няма проблеми.
С този договор от общината нямат основание да ти откажат повторно деклариране на МПС на твое име. :wink:
Закона за МДТ не разисква подобен казус, така че би трябвало експертите да се произнесат в твоя полза.
Правил съм подобно нещо с деклариране на МПС и стана.

Редовна покупко-продажба в момента няма как да стане, щото е платен данъка само за 1/2 от миналата 2011г.

Ако го направите с това споразумение за купувача няма да има глоба в КАТ.

KrAz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KrAz » Пон 09 апр 2012 14:22

Благодаря колега идвам от данъчното там казах че немогат да го зачислят без някакъв договор. Току що говорих и с кантората където беше правен договора и ми казаха, че може да се направи анекс надявам се да стане. Ще пиша отговор за да може други колеги да се възползват от информацията. :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Сря 11 апр 2012 15:46

В случая единствения проблем е при данъчните, в КАТ хал хабер си нямат, че колата е сменяла собственика, те разбират за продажба едва когато новият собственик отиде да я пререгистрира(вервайте ми от опит го знам). Мисля, че варианта посочен от колегата yoan4o е правилният подход към ситуацията. В КАТ дори не се вясвайте :да:

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Сря 18 апр 2012 12:03

Остава само да се разбере данъка кой ще го плати в това време докато ти си я отчислил и я зачислиш наново на твое име?Много ще ми е интересно как ще го решат тоя въпрос в данъчното ? mhihi

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”