Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.
Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.
Значи колеги проблема е следния преди 9-10 месеца имах автоможил ,който продадох на човек от Плевен (аз съм от Варна) минахме нотариус както си му е редът след това отидох и отчислих колата от данъчното.Но в момента искам да си закупя колата обратно и тук идват пречките. Той не я е прехвърлил на негово име нито я е регистрирал в данъчното и по закон докато не го направи неможе да я прехвърли нотариално, на мен не ми е проблем това, но като СЪВЕСТЕН гражданин искам да си плащам данъците на автомобила, но той вече е отчислен веднъж от данъчното с договор за покупко продажба.Има ли вариант да я зачисля в данъчното по някакъв начин с стария договор или друга чупка в законодателството без да я прехвърлям при нотариус тъй като съм се разбрал с човека и напрактика аз си взимам документите + договора от нотариуса и той не ме търси за колата повече. Подучух, че можело да му направят АКТ от кат който не бил с голяма сума за дето не е прехвърлил мпс-то и тогава има право да я прехвърли през нотариус въпреки, че талоните не са сменяни.Всичко се свежда за да не стигна до варианта -> Аз отивам в Плевен занимавам човека цял ден за да може да мине през кат да я прехвърли с талони номера и така нататък после я зачислява в данъчното и отиваме на нотариус като за това трябва да се изчака малко защото до колкото разбрах давността ако не си регистрираш МПС в кат е 1 година след това акт не се пише или глоба но целия последен филм излиза минимум 500-600 лв който са доста голяма глупост за мен. Моля ви колеги дайте решение ще съм безкрайно благодарен. 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Връщане на МПС или как да си купя автомобила обратно.
Според мен си търси друг автомобил.
Че КАТ ще му направят акт е 100 % , но , че и данъчното ще го сурвака здраво /солена глоба/ и това е сигурно. Трябва да се разберете предварително кой поема тия разходи. Освен това нищо не се казва за ГО -има ли няма ли , кога е изтекла. С прегледа пак не е ясен въпроса кога е изтекъл.
Вс . тези пречки са набиване на пари.
Че КАТ ще му направят акт е 100 % , но , че и данъчното ще го сурвака здраво /солена глоба/ и това е сигурно. Трябва да се разберете предварително кой поема тия разходи. Освен това нищо не се казва за ГО -има ли няма ли , кога е изтекла. С прегледа пак не е ясен въпроса кога е изтекъл.
Вс . тези пречки са набиване на пари.
Ами напрактика в момента има само за половината 2011 да се плаща данък и за тази в кат какво общо имат след като незнаят дори за покупко продажбата до колкото знам те си мислят че колата все още е моя.Адресна регистрация и талон не е сменян
Защо не отидеш в данъчната служба и да ги питаш директно.Като им кажеш какъв точно ти е казуса.
Ако се съгласят да си попълниш отново данъчна декларация и да ти разкрият партида ?
Ако се съгласят да си попълниш отново данъчна декларация и да ти разкрият партида ?
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
KrAz написа:Ами напрактика в момента има само за половината 2011 да се плаща данък и за тази в кат какво общо имат след като незнаят дори за покупко продажбата до колкото знам те си мислят че колата все още е моя.Адресна регистрация и талон не е сменян
Ти нещо сам си противоречиш. Минал си нотариус- на практика автомобила не е твой. Отгоре на всичко си го отчислил и от данъчното.
Товя човек за добър ден 1-во ще го сапунисат в КАТ заради нерегситрирането на автомобила, после ще го обръснат в данъчното .
ПОмисли ти как ще го регситрираш в данъчното пак на твое име !!!Няма начин.
@ "Защо не отидеш в данъчната служба и да ги питаш директно" - те пък в данъчното са едни усложливи .Взимаш си номерче чакаш поне 1 час за да ти кажат, че няма да стане твоята.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Прави се споразумение за разваляне на Договора, пак пред същия Нотариус.
В него описвате, че продавача е получил обратно МПС, като в замяна е върнал сумата от продажната цена на Купувача.
След като не е минал КАТ, няма проблеми.
С този договор от общината нямат основание да ти откажат повторно деклариране на МПС на твое име.
Закона за МДТ не разисква подобен казус, така че би трябвало експертите да се произнесат в твоя полза.
Правил съм подобно нещо с деклариране на МПС и стана.
Редовна покупко-продажба в момента няма как да стане, щото е платен данъка само за 1/2 от миналата 2011г.
Ако го направите с това споразумение за купувача няма да има глоба в КАТ.
В него описвате, че продавача е получил обратно МПС, като в замяна е върнал сумата от продажната цена на Купувача.
След като не е минал КАТ, няма проблеми.
С този договор от общината нямат основание да ти откажат повторно деклариране на МПС на твое име.

Закона за МДТ не разисква подобен казус, така че би трябвало експертите да се произнесат в твоя полза.
Правил съм подобно нещо с деклариране на МПС и стана.
Редовна покупко-продажба в момента няма как да стане, щото е платен данъка само за 1/2 от миналата 2011г.
Ако го направите с това споразумение за купувача няма да има глоба в КАТ.
Благодаря колега идвам от данъчното там казах че немогат да го зачислят без някакъв договор. Току що говорих и с кантората където беше правен договора и ми казаха, че може да се направи анекс надявам се да стане. Ще пиша отговор за да може други колеги да се възползват от информацията.

- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
В случая единствения проблем е при данъчните, в КАТ хал хабер си нямат, че колата е сменяла собственика, те разбират за продажба едва когато новият собственик отиде да я пререгистрира(вервайте ми от опит го знам). Мисля, че варианта посочен от колегата yoan4o е правилният подход към ситуацията. В КАТ дори не се вясвайте 

- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Остава само да се разбере данъка кой ще го плати в това време докато ти си я отчислил и я зачислиш наново на твое име?Много ще ми е интересно как ще го решат тоя въпрос в данъчното ? 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”