Гледах разни ревюта в Интернет, но не намерих колко е точният разхода на 1.4 моделите.
Източник: http://catalog.auto.ru/catalog/cars/volkswagen/polo/
1.0 (маса 880 кг)
Расход топлива в городе 7.7 л/100 км
Расход топлива на шоссе 4.9 л/100 км
1,4 (маса 985 кг)
Расход топлива Смешанный цикл 6.3 л/100 км
Повече ми харесва 1л двигател спрямо 1,4, на който ще си сложа газов инжекцион. Карам с 90-120, обикновено сам. Не се състезавам и др. изгъзици за идиоти, важното е като набере скорост да си върви и толкова. А и купето на единичката е със 100 кг по-леко.
Според мен малкият литраж ще е по-добре с ГИ. Компресията на 1.4 е 10.2, а на 1.0 е 10.5, което си е още по-добре (имайки предвид супер ниските детонационни свойства на газта, а и термичният КПД на ДВГ дори си зависи от компресията, в смисъл по-високо значи повече).
Относно резервни части, поддръжка и др. - едва ли има разлика в цените на моделите, а и аз съм техничар и всичко каквото се счупи или разрегулира си го оправям за кратко време.
Относно окачването: при моделите 1994-1996 е Поперечный рычаг, а следващите са с Винтовая пружина. Каква е разликата всъщност? Искам възможно по-меко возене и... неустойчово в завой, изобщо не ми дреме за тази устойчивост, не сме на състезание.
Последен и не маловажен въпрос: кои точно модели са с ABS и Airbags? По специфика пише, че след 1996, но гледам разни обяви с модели 97-98 без такива екстри.
Вашето мнение какво е? Някакви особени проблеми с тези модели има ли, за което трябва да знам предварително?