Покупка на Б4 TDI

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Bace00
Автомобил:
Двигател:

Покупка на Б4 TDI

Мнениеот Bace00 » Чет 20 юни 2013 9:34

Здравейте, колеги!
Пиша тук за съвет, препоръки и насоки.
Решил съм да си сменям Б3-ката 1.8ми (55kW - AAM) с Б4 - 1.9TDI. С какви проблеми да очаквам да се сблъскам и какво да очаквам като цяло от такъв а втомобил. Насочил съм се към 90к.с. TDI (предимно заради плащанията около него).
Като цяло всяко мнение би ми било полезно :)

П.П. Ясно ми е че няма как да сравнявам дизел с бензин, но дали няма да съжалявам ако сменя Б3-то? :)

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Покупка на Б4 TDI

Мнениеот joro_kem » Чет 20 юни 2013 21:58

добре дошъл! имай предвид,че в общия случай на тези години дизелът ще е с по-голям пробег, доста по-амортизиран, оттам и с по-голяма вероятност за проблеми, които струват по-скъпо от тези на В4 бензин: турбина, съединител и т.н. а в пряко сравнение като динамика и икономичност (за литров разход говоря) между двата типа ДВГ, всичко е в полза на дизела.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 20 юни 2013 22:04

Според мен го смени със B4 но пак със 1.8моно.. Че този стар дизел не се знае в какво състояние ще е.. Евентуално ако не го купиш от познат човек :bowdown

stankovraca
Автомобил: Skoda Superb MK3
Двигател: 20TDI 2018

Мнениеот stankovraca » Пет 21 юни 2013 10:12

Колега, Аз направих такава покупка миналата година. Мн добър избор, от момента в който го взех до сега съм си доволен от машината. Като цяло много здрави автомобили, откак съм го взел беше нов внос и съм сменил само уплътнения по ГНП защото протече. 90 коня мотора е подходящ и особено за градско каране, няма променлива геометрия на турбото, която да се зацапва, разхода е изключително нисък, имам малко проблем с ръждата защото ми е внос от Австрия но пък мотора е чук.Щом си решил да е дизел не се дели от акъла си вземай и това е. Иначе има някой дребни проблеми дето можеш да имаш след време със бравите на вратите, но това нее характерно само за В4 има го тоя момент и при В3 и при Голф и тн. също при някой екземпляри с люк се случва да се запушат каналите за отводняване но това са дребни забележки. Ходовата част е здрава, мотора е хубав, освен това не съм очаквал толкова да е широко и удобно шофьорското място. Моя е комби и честно казано откак го взех мисля и следващата ми кола да е комби и пак Пасат или Ауди. Като го вземаш естествено ще огледаш да нее прегряван, оливан, да не чукат повдигачи, да не пуши бяло, ще го покараш да видиш турбото как е, носи ли волана да нее удряна и тн. Ама като цяло тия пасати са желязо. Все пак ако си намериш със AFN мотора който е 110 коня също нее за изхвърляне, като единствен недостатък при него е данъка - 100лв отгоре, иначе всичко е в негова полза - разход, вървеж ряз и тн. Естествено след време ако решиш може да си засилиш и 90те коня има начини, турбо, разпръсквачи, чип - може да стане сериозна машина.

Потребителски аватар
Bace00
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bace00 » Пет 21 юни 2013 12:20

Как мога да разбера дали е прегряван? Има ли някакви видими белези или си трябва око което разбира?
Аз предполагам ще успея да ангажирам някой който да се сеща от тези работи, но е хубаво и аз да знам какво да гледам.
Колата мисля да е седан, защото комбито ми идва твърде голям фургон, а и малко от семейни съображения :)
90к.с. мисля, че ще са ми достатъчни с оглед 70-те на Б3-ката сега с които ми е напълно достатъчна като мощност и вървеж (не съм спортист или неразумник който изпреварва рисково)
По външността нямам претенции. В смисъл дали ще има леко свито някъде не ми пречи, а с бравите съм свикнал на Б3-то :) и 4те съм ги сменил лично :)
Ако има някакви белези които да гледам особено по мотора ще бъда благодарен да ги споделите? :)

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 24 юни 2013 12:57

Аз от три години съм с такъв, много съм доволен, за сега съм имал обичайните проблеми : Дръжка на шоф. врата (размина се с настройка от онова болтче на бравата), механизъм на шоф. ел. стъкло (наложи се доста по-брутална намеса) и тампоните на макферсона не карат много (но то това май е същото и при Б3). За други проблеми не се сещам. А да, от Австрия е и почна да избива ръжда.
Тоя мотор на старт от място е малко муден, но за това пък има добро доускорение, много лесно се изпреварва с него. Е 110 коньовия върви по-добре, но и този не е лош.
Какво да гледаш при покупката по двигателя : Трябва да работи равномерно без вибрации (нищо, че е дизел), без странни шумове (освен характерния за дизела звук), на празен ход не трябва да дими, чак като го изрежеш повечко (над 2500 оборота) да изпуши и то черно, друг цвят не е на добре.
За турбото : ще се наложи да я понастъпиш, колата трябва да ускорява здраво и равномерно без прекъсване и загуба на мощност, важно е да я докараш поне до 3000 оборота за да видиш дали не забива около тях (гледай да не се пребиеш :mhihi )
Уточнявам, че не съм специалист просто гледам по моята как трябва да се държи колата.

Потребителски аватар
Bace00
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bace00 » Съб 29 юни 2013 11:20

Много полезно мнение. Благодаря! Надявам се и други колеги да се включат.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”