Съвети при оглед на Кордоба 1.6 75кс?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
bundev
Автомобил:
Двигател:

Съвети при оглед на Кордоба 1.6 75кс?

Мнениеот bundev » Пон 07 окт 2013 16:13

Здравейте колеги, писах и в сеат форума, но нямаше отговор, тъй като колата според мен си е разновидност на голф 3 реших да попитам и тук. Предстои ми сряда да гледам един готин на вид сеат кордоба 1.6 моноинжекция от 97г, на пръв поглед е много добре собственика не ми каза за проблеми, има газова, няма ръжда...НО е на 290 000км- това ми е основното притеснение- нз как се отразява пробега на този мотор... Искам да получа някои съвети от по-опитни колеги за модела и двигателя. Кои са слабите места, къде да обърна повече внимание, някакви чести проблеми и тн. Много важно ми е и също какъв разход ще дава, градско- София по задръствания зимата, също така и магистрално с нормална скорост. Благодаря предварително за отделеното време и се извинявам ако има подобна тема но не я открих никъде...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Съвети при оглед на Кордоба 1.6 75кс?

Мнениеот kris11 » Пон 07 окт 2013 21:13

1997г 1,6л 75 к.с. са 3 вида двигатели /1F ;ABU моно/ и АЕЕ мултипойнт /4 дюзи ,пластмасов колектор, полукръггла кутия на въздушния филтър.
На думите на продавача "моно" да нямаш 100% вяра.
1F -рядка птица у нас.
АБУ - лесен за газификация, метален колектор, но с проблеми с маслената магистрала /помпа/.Като модел на двигателя стара концепсия.
АЕЕ -пъргаво моторче за градски условия идеално, къси скорости. За газ ГИ. На по-стари автомобили -проблематична дроселова клапа.Вече се намират на сносна цена.
На градско 10л/100 ,извънградско 7-7,5 без зорене със скорости над 130 км/ч -Голф 3 .
По принцип на тези км вече си имат проблеми/ не знам каков е сменял собственика/: лагери /предни/задни; водна помпа. разтеглена верига на маслена помпа; износени лагери на разпределителен вал и биелни лагери; вентилатор на радиатора, стартер, задни спирачни цилиндърчета и въжета за ръчна.
Задължително измерване на налягането на маслото при загрял двигател над 80 гр -ниски и 3000 об/мин

cezar1656
Автомобил: vw vento
Двигател: ABU

Мнениеот cezar1656 » Пон 07 окт 2013 21:31

като цяло не лош автомобил,слаби пружини на задния мост са им основния проблем.290к си е сериозен пробег,но ако мислиш че от автокъща можеш да купиш този клас автомобил на по малко от 200к км си в голяма заблуда...разход градско около 10/100 газ,на дълъг път зависи от мн неща,внимавай за шумове в скоростите и хидравликата

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 07 окт 2013 22:39

97-ма ме съмнява да е моноинжекция.По скоро е 1.6/75 к.с. АЕЕ с пластмасовите тръби.
Мотора не е лош като изключим проблемната дроселова клапа,която ако е за смяна е доста цифра.

bundev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bundev » Сря 09 окт 2013 23:38

Заглавие: Съвети при оглед на Кордоба 1.6 75кс?

kris11 написа:1F -рядка птица у нас.

Рядка, ама на мен се падна :biggrin
Благодаря на всички за отговорите, бяха много полезни- не знаех, че има 3 вида двигатели 1.6 75кс. Купих си я колата. Направих и 100км тест драйв преди да я купя, и съм доста доволен- нищо не хлопа, двигателя работи равномерно и доста тихо и на газ, и на бензин, пали без проблеми и тн. Е има си и забележки, има какво да се ремонтира, но не е нищо сериозно. За пробега не мога да разбера на колко км е, на дисплея показва 29 700 :question .Само ми стана странно, че включи перка точно като я изгасих пред нас, а стрелката си беше точно по средата, където си седя през цялото време- както на магистралата, така и на жълтите павета в 17:30 :mhihi ... Та това е- пак благодаря за отговорите, наистина бяха от полза :)

cezar1656
Автомобил: vw vento
Двигател: ABU

Мнениеот cezar1656 » Чет 10 окт 2013 5:42

ее честита да ти е придобивката и много да те радва :smile
това за перката си е напълно нормално...и на моята е така

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”