Информация за продажба на лек автомобил

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Re: Информация за продажба на лек автомобил

Мнениеот 110afn » Пет 29 ное 2013 12:14

Този закон е отдавна, просто КАТ не санкционираше за това. Просто сега и е по-тегаво покрай снимките и електронните фишове и затегнаха нещата.

Потребителски аватар
mk5_gti
Автомобил: Golf 5 GTI DSG
Двигател: BPY 2008

Мнениеот mk5_gti » Пет 29 ное 2013 13:34

Това че колата се отписва и от КАТ го разбирам сега. Продал съм 3 коли който са били на мое име и съм ги отписвал с договора за покупко-продабжа само в общината.

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I4o_naskov » Нед 01 дек 2013 21:17

Ами я кажете прехвърлянето на дадена кола пак ли се оценя на 1000лв минимум,за да излезе по евтино,или според година и цена.Когато продадох Пасата платиха 100лв за прехварляне,а реалната цената на колата беше по голяма,след това като купувах Сеата пак платих 100лв за прехварляне при нотариуса но това беше преди 2 години, незнам сега дали пак е същото,смисъл ако взема кола 2003г. за примерно 6000лв колко ще струва такса прехвърляне :beer

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 02 дек 2013 8:23

myrshavija написа:За съжаление в закона пише, че трябва да отпишеш и от КАТ. А това, че не дават документ, е безумие ... което не отменя задължението да го направиш.

Явно освен документ не дават и никаква информация...
Благодарение на мнението ти, от вчера търся из нета информация свързана с казаното и за съжаление трябва да отписваме продадените коли в КАТ, но защо няма информация никъде...

"Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано пътно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;"

Когато купувача отиде за да смени талона на негово име то трябва ли да го разбирам, като вид предоставяне на данните на новия собственик...

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пон 02 дек 2013 19:57

Когато купувача си прехвърли колата , автоматично се отчислява на продавача. Аз когато ходих в КАТ да отчислявам бях с мой приятел, който беше продал кола преди 5-6 месеца. Казаха му, че купувача е прехвърлил и минава метър, т.е. колата е отчислена и няма глоба/фиш.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 02 дек 2013 23:24

Много "хитро" е измислено... Тоест аз си продавам колата както си му е реда, обаче купувача решава да не отиде в кат и да си прехвърли талоните на негово име... и накрая излизам аз виновен ?! Правилно ли съм разбрал тази умопомрачителна мисъл на закоравелите мозъци на държавен служител по времето на комунизма?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 03 дек 2013 6:12

Каквото и да направи(или не направи) купувачът, това не освобождава продавача от задължението по чл.145. А в КАТ могат да казват много неща. Колкото по-често ходиш там, толкова по-добре разбираш колко са неориентирани.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”