Кола с N1 сертификат от Германия

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Кола с N1 сертификат от Германия

Мнениеот Vlad777 » Вто 08 сеп 2020 20:20

Насочил съм се към покупка на Passat комби за служебни нужди.

Казаха ми, че ако го докарам в България с транзитни номера и няма N1, ще трябва да го регистрирам тук, след това с българските номера да се извадят документи от Германия и с тях да се пререгистрира като N1. Казаха ми, че за Пасат б8 комби това няма да е проблем.

Въпросите ми са два:

1. Как да позная по обява в mobile.de дали колата е N1? Гледам само коли с посочен ДДС принципно, но това май не значи, че колата е Н1.

2. Ако колата не е N1 - как може да се направи N1 в Германия, преди да я докарам.

Ако някой се е интересувал - моля да сподели :love.vwclub

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Re: Кола с N1 сертификат от Германия

Мнениеот Kolyo B8 » Вто 08 сеп 2020 21:17

Здравей,
Хомологацията може да се направи и в България - въпроса е дали вече има смисъл. Преди известно време облекченията за N1 автомобили отпаднаха. И дори има "данък уикенд" за коли, които са фирмени, но могат да се ползват като лични. Данъците вече са на общо основание и зависят от еко категорията и годината на производство. За нови автомобили N1 техническия преглед преди беше всяка година, а не на третата (сега не съм се интересувал как е- вече сме в категорията да минаваме преглед всяка година така или иначе.)

Нашите са N1 (Passat B8). N1 им е правен в България от TUV Nord, за целта са 3+1 и са без среден колан. Има колеги които са внасяли от Германия и са 4+1 с налични всички колани.

Попитай в DEKRA там имат такава услуга https://dekra-automotive.bg/%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 08 сеп 2020 23:49

В България ясно как става - аз вече питах там и те ми обясниха това, което съм написал в първото мнение - вземат ли се транзитни (червени) номера в Германия, колата идва тук, регистрира се в КАТ и чак след това се взима от Германия документ, с който се пререгистрира.

А аз искам колата да влезе в БГ с N1 и да я регистрирам така, за да мога да ползвам данъчен кредит за ДДС-то от стойността на покупката в Германия, което не съм сигурен, че може да стане, ако се регистрира първоначално тук, без да е N1, а в последствие се пререгистрира.

Та си остават двата ми въпроса от първото мнение.

Потребителски аватар
DAJelev
Автомобил: VW Passat Variant Highline
Двигател: DFCA 2016

Мнениеот DAJelev » Чет 10 сеп 2020 19:14

И аз миналата година като купувах Пасата се интересувах от темата, но ми се видя сложна работа да го направя N1 преди да го внеса за да ползвам данъчния кредит и за това прибегнах до DasWeltAuto. Харесах си колата, казах им, че искам да е N1, изчаках 2 седмици да пристигне сертификата от TUV Германия и си я взех след това с фактура и всичко останало.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 12 сеп 2020 8:56

Логически, за да си вземеш ДДС трябва да купиш от фирма (директно от собственик или автокъща). Фирма собственик да продава директно в Германия, май е трудна работа. Остава търговец.
Търговецът би трябвало да може да ти извади сертификат за Н1 от Декра (ако няма). Със сертификата и фактурата трябва да може директно тук да се регистрира Н1. А ДДС-то вече е счетоводен въпрос.
Дас велт ауто така правят и не виждам защо и ти да не можеш.
Когато тук се прави Н1, вероятно има някакво изискване колата вече да е регистрирана в Бг, за тукашната Декра и затова става двойна работа.

Най-добре се обади на някоя обява от търговец там и го разпитай. Тук не виждам как ще ти откажат директна регистрация с Н1 сертификат от Германия?!

п.с. А по въпрос 2 - щом в обявата е посочено ДДС, значи ти я продават с фактура по ДДС. А Н1 няма, защото когато е купена от производителя не се вади Н1 сертификат (не знам дали има валидност). Ако е препродавана, тогава може да има, евентуално. Такъв спомен имам, че там Н1 не върви автоматично с колата, както тук.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 12 сеп 2020 9:55

И аз мисля като Галин. Струва ми се съвсем логично щом документите за Н1 се правят в Германия да могат да се получат направо там с колата.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 12 сеп 2020 15:25

По-интересния въпрос тук е, дали за да се ползва данъчен кредит е нужно колата към момента на покупка да е Н1?
Защото реално ти осчетоводяваш една фактура, което може да се случи дори след като си преминал 1ва регистрация, сертификат Н1, 2ра регистрация. Така дори при проверка от НАП, колата ще е Н1.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 12 сеп 2020 18:29

Така или иначе при регистрация на колата тук от М1 към Н1 фактурата се издава след като вече е Н1.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”