nikolay_ss написа:Добре, 30к км интервала не е благоприятен за двигателят, но така е преценил производителя за да не товари собствениците на нови автомобили и с поддръжка през 10к км. Рядко може да се намери кола със собственик който си сменя маслото на 10-15к км в страничен сервиз и предполагам това е предимно тук в България. Едва ли в Германия или някоя друга развита държава, където са забранени ремонтите пред блока, хората се занимават да си сменят маслата в неоторизирани сервизи при приятели, просто защото копнеят да дадат още 200-400 евро за обслужване и като им изтече гаранцията да си продадат перфектната кола на загуба така или иначе.
Не е ли по-важно да се гледа на какъв времеви период е сменяно маслото, защото едно е тези 30к км да си ги въртял 1 година с едно масло. Друго е да си ги навъртял за 6 месеца.
На доста коли вече може да се провери точно на коя скорост колко време е била карана колата, за да се разбере какъв процент от пробега на колата е бил извънградско при висока скорост.
Един двигател каран предимно извънградско е в пъти по-запазен от такъв каран предимно градско, предполагам на всички ни е ясно.
И от там идва въпроса:
Случай 1: по-добре да вземем кола на 150-200 хил. км на 4 години с 5-6 смени на масла и да си я обслужим, защото й е дошло времето
Случай 2: да търсим кола на 50-80 хил. км на 4 години с 2 или 3 смени на масло, защото интервалът е 2 години или 30к км и да спестим от обслужване
Като в случай 1 ще имаме по-ниска покупна цена, а в случай 2 по-висока цена заради по-ниските километри, но нищо не гарантира състоянието на колата.
Аз например бих предпочел аз да си обслужа колата и да знам, че всичко и е наред, а и даже да изскочат допълнителни неща най-вероятно ще се покрият от разликата в цената между случай 1 и 2.
Всеки иска кола на малко км, но според мен е много важно и да се гледа точно на колко години е, за да не се окаже че е карана предимно градско с лонг лайф масло и тогава вече е много лошо за двигателят.
Напълно съм съгласен с теб, но ние с Туарезите сме малко по-различна таргет група. Да не пропускаме и фактът, че по съвсем различен начин се износва един 2-литров дизел от един 3-литров. Същото важи и за автоматът на Aison, който е далеч по-оптимизиран и носи много повече на бой (над 800 Nm), за разлика от доста по-кекавия DSG.
За това и донякъде разбирам критериите за покупка на Пасат, макар че очевидно нямат нищо общо с нашите критерии, когато сме търсили да си купуваме Таурег.