Покупка на Arteon SB 280к.с

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Покупка на Arteon SB 280к.с

Мнениеот Steels » Чет 09 яну 2025 11:24

Здравейте, дойде и моят ред да търся нова кола, че вече 14-та година карам Passat B6 и мисля, че му е време да бъде сменен. Имам няколко питания за този модел Артеон. Доста прочетох и разгледах, но и така имам някои неясноти по оборудването и обслужването. Бюджета с който разполагам е около 35к евро и гледам коли да са до макс 60к км, като искам най-високото оборудване. Нещата които ме интересуват са :
1. Видял че Халдекса се обслужва на 20к мили - вярно ли е това ?
2. Като гледам коли които са 2021, това значи, че би трябвало да имат международна гаранция до 2026 и трябва да продължа обслужването във VW България ?
3. iq.light - това така и не разбирам, за Артеон важи само за задните стопове или го има и за предните, ама те май не се видят точно матрични ми лед ? Много търсих, но така и не ми стана ясно.
4. dynamic light assist - тази екстра всички Артеони ли я имат или е допълнителна, как може да разбера, че я има или само физически като съм при колата мога да проверя или мога да накарам търговеца да го чекне.
5. Пакет акустика - от VW сайта видях, че щом Артеон има задни затъмнени стъкла това автоматично значи, че е акустичният пакет. Поне пишеше и в PDF брошурата, че вървят заедно ?
6. има и XDS, ако така се казва, някъв блокаж, това само по рама ли може да се провери или го има из менюто на колата ?
7. Водната помпа, уж на тези модели тече, гледах във форума на Шкода, там повече казват, че около 150к просълзява и вече тогава се сменя. Някой колега тук имал ли е такъв проблем ?
8. DCC - това мисля, че го има за всички модели 280 коня, поне има копче :D, което май не значи че го има ?

Това са нещата, които гледам и искам да разбера. При решение и избор на автомобил, ще искам VIN номера и ще направя чек в carvertical. Някъде другаде нещо да проверя и гледам ? От там вижда ли се колко пъти е ходила в сервиз и за какво е била в сервиз ? Приемам всякакви съвети, за сега виждам, някъде към март да се случи покупката, че като гледам повечето коли са с летни гуми, поне да се постопли.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Покупка на Arteon SB 280к.с

Мнениеот Vlad777 » Чет 09 яну 2025 12:57

Ако увеличиш бюджета с 5000 евро може да вземеш Arteon R SB на 15-25000 km от 2022 г. Според мен много повече си заслужава. В момента в OpenLane.eu има 4 броя с целеви цени между 31 000 и 33 000 евро без такси, транспорт и ДДС. Таксите за подобна кола са около 900 евро без ДДС.

Ето пример, който обаче не съм гледал обстойно, но такива коли излизат постоянно: https://www.openlane.eu/en/car/info?auctionId=8906279

Иначе по точките:
1. Халдекса се обслужва по предписание на 3 години, но според мен на 20-30 к е добре да се прави.
2. - не зная
3. - не зная
4. - не зная
5. - не зная
6. Не съм виждал в менюто на моята кола да го пише някъде, а има.
7. - не зная
8. DCC - При Passat може да има копче, без DCC

Като цяло ако имаш рама - давай я тук и ще извадя оборудването.

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Чет 09 яну 2025 13:41

Гледах 320ки, но което видях за тях е, че идват една идея по-спортно окачване и по ревюта си казваха, че доста стегнато возят. 320коня лично не ми трябват, мисля че 280кс доста добре ще се справи с моите нужди. а и за 40к еврака изпадат 540i 2021, лично поне за такива пари да е V6

Потребителски аватар
Pagemakerboy
Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
Двигател:

Мнениеот Pagemakerboy » Чет 09 яну 2025 21:26

Steels написа:Здравейте, дойде и моят ред да търся нова кола, че вече 14-та година карам Passat B6 и мисля, че му е време да бъде сменен. Имам няколко питания за този модел Артеон. Доста прочетох и разгледах, но и така имам някои неясноти по оборудването и обслужването. Бюджета с който разполагам е около 35к евро и гледам коли да са до макс 60к км, като искам най-високото оборудване. Нещата които ме интересуват са :
1. Видял че Халдекса се обслужва на 20к мили - вярно ли е това ?
2. Като гледам коли които са 2021, това значи, че би трябвало да имат международна гаранция до 2026 и трябва да продължа обслужването във VW България ?
3. iq.light - това така и не разбирам, за Артеон важи само за задните стопове или го има и за предните, ама те май не се видят точно матрични ми лед ? Много търсих, но така и не ми стана ясно.
4. dynamic light assist - тази екстра всички Артеони ли я имат или е допълнителна, как може да разбера, че я има или само физически като съм при колата мога да проверя или мога да накарам търговеца да го чекне.
5. Пакет акустика - от VW сайта видях, че щом Артеон има задни затъмнени стъкла това автоматично значи, че е акустичният пакет. Поне пишеше и в PDF брошурата, че вървят заедно ?
6. има и XDS, ако така се казва, някъв блокаж, това само по рама ли може да се провери или го има из менюто на колата ?
7. Водната помпа, уж на тези модели тече, гледах във форума на Шкода, там повече казват, че около 150к просълзява и вече тогава се сменя. Някой колега тук имал ли е такъв проблем ?
8. DCC - това мисля, че го има за всички модели 280 коня, поне има копче :D, което май не значи че го има ?

Това са нещата, които гледам и искам да разбера. При решение и избор на автомобил, ще искам VIN номера и ще направя чек в carvertical. Някъде другаде нещо да проверя и гледам ? От там вижда ли се колко пъти е ходила в сервиз и за какво е била в сервиз ? Приемам всякакви съвети, за сега виждам, някъде към март да се случи покупката, че като гледам повечето коли са с летни гуми, поне да се постопли.

1. Нямам идея, моят вече е на 31к и нищо не казаха в Порше на второто междинно обслужване, че трябва да се пипа там. Колата е 2023 г. средата.
2. Моята е с неограничен пробег относно гаранцията в рамките на първите ДВЕ години, след втората до края на петата година дават 150к. Не знам къде гледаш кола.
Силно се съмнявам, че гаранция на кола, купена в Германия, ще е валидна 5 години и в България. Защото и обратното не е така.
Ето това пише при мен:
Гаранция на автомобила.
5 год. гаранция на автомобила или 150 000 км, което от двете събития настъпи първо. Гаранцията за първите 2
години експлоатация е без ограничение в пробега и e с валидност в признати и оторизирани от производителя
сервизи в държавите от Европейската икономическа общност, също така в страните членки на Европейския съюз,
както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Предявени в други държави гаранционни претенции не
могат да бъдат удовлетворени . За 3-тата, 4-тата и 5-тата години на експлоатация гаранцията е с валидност само
и единствено на територията на България, ограничена е по пробег до 150 000 км и изтича с края на петата година
или при изчерпване на заложения пробег от 150 000 км, което от двете събития настъпи първо. Информация за
пълните условия на гаранцията можете да намерете на официалния сайт на Volkswagen за България. 3 год.
гаранция на лаковото покритие. 12 год. гаранция срещу пробив от ръжда.
3. IQ Lights - реално това са задни светлини с 3D-LED-технология и
динамични мигачи, спрямо стария ми Артеон, който беше седанов, тук са на светлинни години. Отпред разликата е само в две допълнителни
LED ленти.
4. Нямат я всички Артеони, виждал съм и без. Разликата е в динамичния сноп като си на автоматични дълги светлини, който се мести от насрещните автомобили и си караш на дълги без да ги заслепяваш.
Отделно на тъмни кръстовища сама разширява максимално снопа, за да виждаш от двете страни.
5. Колата е доста тиха. Двойните стъкла се виждат с просто око, просто е двоен стъклопакет ;) На режим спорт като се активира Launch control на старт обръща стомаха наобратно и звука е много ТОП от мотора, въпреки, че не е шестак.:)
6. По-рама може да се провери, няма го из менютата. Пиши ми на ЛС ако имаш кола за проверка, мога да ти дам координати на човек, който срещу 10-15 евро мисля последно беше, ти вади цялата история плюс цялото оборудване.
На предишния ми Артеон от Порше Юг бяха скрили леко едно пребоядисване на преден капак на колата :)
7. Нямам идея за водната помпа
8. Това с окачването се хваща лесно, освен бутон излиза и в менюто с различни режими. Аз лично карам на Индивидуален с омекотено окачване и от Комфорт режима, останалото на Комфорт или Нормал.

Ако увеличиш бюджета, ми пиши ЛС.

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Чет 09 яну 2025 23:07

Това за гаранцията си мислех, че е международна, не знаех, че си е за конкретната държава. Т.е аз дори и да взема кола 2023г, реално гаранцията няма да важи тук в БГ.
Гледам тези два модела -
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=408287507&scopeId=C&action=parkItem&vc=Car&s=Car
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=405781521&scopeId=C&action=parkItem&vc=Car&s=Car

Тези дни ще видя да им взема рамата и да ги погледнем.

Последна промяна от Vlad777 на Чет 09 яну 2025 23:19, променено общо 1 път.
Причина: Избягвайте ненужните цитати на непосредствен отговор

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Чет 09 яну 2025 23:20

7.На около 150к смених помпата на Голф 7 R - 2 000 лв.

big_dane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот big_dane » Съб 11 яну 2025 1:23

Vlad777 написа:Ако увеличиш бюджета с 5000 евро може да вземеш Arteon R SB на 15-25000 km от 2022 г. Според мен много повече си заслужава. В момента в OpenLane.eu има 4 броя с целеви цени между 31 000 и 33 000 евро без такси, транспорт и ДДС. Таксите за подобна кола са около 900 евро без ДДС.

Даже няма нужда и бюджета да увеличава. Под 35к евро си има коли, които му покриват изискванията. А за окачването, по дилърите в България се намират Arteon R, който може да отиде да се види и тества и да си вземе вече решение.

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Пон 13 яну 2025 18:55

Ходих и проверих в порше изток, този черният артеон. Всичко съвпада с carvertical + DSP репорта, който ми изпратиха от автокъщата. Колата е със сменени масла и филтри + маслото на халдекса също. Последното обслужване е на 50к км. Само има един проблем питах ги за TUV, казаха ми това "If you buy the vehicle and have paid a deposit of €1,000, I will do a completely new TÜV report, and then I will also have the printed version that I can give you.". Аз защо си мисля, че това трябваше да го има, а не след като дам 1к еврака и тогава. Като цяло не мисля, че ще дам 1к евро и после по репорта ще видя, че колата е тоталка, но някой по запознат да каже.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 13 яну 2025 19:00

Почти невъзможно е да няма TUV. Евентуално да е внос от друга държава и затова да няма.

Иначе другия много малък шанс е да е изтекъл и да не е подновен.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 13 яну 2025 19:21

Кола съм купувал от Германия с проблем която не е в движение но имаше tuv до 2025 г в него пише че е без забележки

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 13 яну 2025 20:26

В България за нови коли се преглед след 3 години. Следва преглед и дават за още две. Между другото трябва да е в срока на 3-те години и ако закъснееш и с един ден, дават само за 1 година - знам го от личен опит.

В Германия е същата схема, но там прегледът е на две години, след първите три. Според обявата е регистрирана през 08/2021, макар и по рама да е произведена 05/2021. Съответно е била с валиден преглед до август 2024. А защо не е минал нов преглед от тогава до сега е под въпрос. Има ли информация от колко време е обявена за продажба?

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Пон 13 яну 2025 20:52

Обявата е някъде от ноември. По телефона ми беше обяснено, че ако отида на място веднага може да извадим червени номера, което ме нававежда на мисълта, че би трябвало да има тюф.

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Съб 01 фев 2025 7:29

Артеона е вече на БГ земя. Минах 1800км с него и с доста настъпване в Германия, за 280коня и 4х4, 7.9 разход е доста прилично. Има дребни забележки, които си мислех, че като взимам кола на малко км няма да ги има ама какво да се прави. Една от тези е, че задната пръскалка, водата не излиза през дупчицата, даже не виждам да има дюза ми просто дупка. Като искам да пръскам водата излиза през стопа, през фугите на стопа, което ме навежда на мисълта, че просто маркичето се е отместило. Ако някой знае как се разглобя задният спойлер, за да стигна до маркучето и да го оправя. Другото е че не мога да си вкарам моят си акаунт и за това май ще се наложи да ходя тук до VW. Като натисна да съм праймъри юзър, излиза грешка "unable to open app" и край повече нищо не мога да направя. В нета така и не намирам инфо за такъв проблем. Виждам даже, че колата си има нов софт за самата кола + карти, но и там като натисна просто черен екран. Някой от колегите, който има Shooting Brake, може ли да сподели отзад има ли дюза за вода, защото при мен намирам само една дупка, която се намира отдясно на самият стоп отдолу под спойлера. И в нета не намирам да има парт номер за дюза.

П.П Vlad777 благодаря на колегата за подробното инфо за екстрите, всичко си беше така и както беше в обявата, но проверката е висша форма на доверие :)

Потребителски аватар
Steels

Мнениеот Steels » Вто 04 мар 2025 15:23

За хората, които имат или искат да закупят Arteon SB. Само да кажа един съвет за тази дюза на задното стъкло. При мен беше излезнала от самото легло, трябва да се сваля задният спойлер, не е сложно, няколко кори в багажника и 8 болта и самата нагласа да си легне на мястото е малко сложна, но с малко сръчност го направих. Да се има в предвид, ако се мие на автомивка, много от автомивките за да я подсушат бъркат под спойлера и така много лесно тази дюза може да влезе навътре, така че да знаете, ако вие миете или я оставяте просто ги предупреждавайте. За акаунта, Порше ми казаха 600лв някъде да го оправят, бях си записал час, като трябваше само да се ъпне софта, но попаднах на едно момче, което се занимава с това. Реално и в нета има инфо, от къде да се изтегли ъпа и как да се ъпдейтне навигацията, реших да оставя колата на човек, който знае какво прави и така с един ъп, в момента всичко с акаунта си работи. Проблемният софт при мен беше 0803, това трябва да важи за Пасататите мисля с MIB3. Така че ако имате проблем с логването, си трябва ъп с по-нова версия.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”