Audi A4 B7 (3.0TDI Quattro) vs. VW Passat B7 (2.0TDI)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Code.Ronin
Автомобил:
Двигател:

Audi A4 B7 (3.0TDI Quattro) vs. VW Passat B7 (2.0TDI)

Мнениеот Code.Ronin » Вто 04 мар 2025 22:30

Здравейте, нов съм във форума, доста четох и търсих инфо, но нещо не успях да попадна на това което ме интересува изцяло.. Та, колебая се между тези 2 автомобила. Аудито е на доста прилична цена и е доверен човек, тоест там е сигурно, че колата е в много добро състояние. Автоматик е, има наличен ДПФ , катализатор, ЕГР. Другата ми възможност е да си търся VW Passat 2.0TDI, които гледам са коло 12 000 лв. Та тук имам няколко питанки, реално толкова ли е голям разхода на гориво при Аудито? В нета срещам нещо от рода на 9-15/100, а при пасата 3.5-8/100.. Цените по поддръжката на двата автомобила горе-долу как вървят? Като цяло съм доста бос в автомобилите и не съм сигурен кой двигател е по-добър и издражли или кой автомобил е по-надежден.. Това което ми трябва е да има приличен разход, да не е "теснотия" вътре, аз съм сравнително едър, а на задната седалка обикновенно се вози детето в детско столче и майка ми (пък и багаж да събира, че детето си мрънка я за тротинетката, я за колелото), ако може и да не е бъздънна яма за пари за ремонти ще е супер.. Ще се радвам някой да сподели мнение за всеки автомобил, ако има такива. Или ако можете да предложите нещо друго подходящо в диапазона 10-12 000 лв.. Благодаря! :)

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Audi A4 B7 (3.0TDI Quattro) vs. VW Passat B7 (2.0TDI)

Мнениеот thanis » Чет 06 мар 2025 12:58

Принципно пасата е повече колата за теб, но при толкова нисък бюджет - според мен да вземеш сигурната кола от човек е също добра опция, щом няма да се налага скъпи ремонти.

Много зависи как шофираш за разхода, но генерално аудито с 3ка дизел ще гори повече с грубо казано 2 литра. Среден за аудито от 8 литра и среден за пасата от 6 литра, ако си спокоен шофьор. Пасата има по просторен багажник, по-малко проходим е и има по-евтина поддръжка.

Това не означава, че когато отидеш да си търсиш и дори и да намериш за 12 хил лева после няма да трябва да му вкараш 4-5-6 хиляди допълнително. Пълно обслужване + смяна на съединител си е цифра и ако нямаш приятели със сервизи и си плащаш, като поп за всичко без отстъпки цените са солени на сегашната реалност.

3.0 куатро ще ти е грубо казано поне 50% по-скъпо от 2.0 пасата от чисто финансова гледна точка.

Добър/надежден за МПС-та гонещи 15 години и нагоре не съществува, като понятие. Гледа се индивидуални бройки и късмет трябва.

Другите предложения трябва ли да бъдат VAG или искаш да е такава Seat/Skoda/VW/Audi ?

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 06 мар 2025 14:55

на какви километри е аудито ? да не е станало за вериги излиза едни 6-7 к май масрафа

Code.Ronin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Code.Ronin » Чет 06 мар 2025 19:41

thanis написа:Принципно пасата е повече колата за теб, но при толкова нисък бюджет - според мен да вземеш сигурната кола от човек е също добра опция, щом няма да се налага скъпи ремонти.

Много зависи как шофираш за разхода, но генерално аудито с 3ка дизел ще гори повече с грубо казано 2 литра. Среден за аудито от 8 литра и среден за пасата от 6 литра, ако си спокоен шофьор. Пасата има по просторен багажник, по-малко проходим е и има по-евтина поддръжка.

Това не означава, че когато отидеш да си търсиш и дори и да намериш за 12 хил лева после няма да трябва да му вкараш 4-5-6 хиляди допълнително. Пълно обслужване + смяна на съединител си е цифра и ако нямаш приятели със сервизи и си плащаш, като поп за всичко без отстъпки цените са солени на сегашната реалност.

3.0 куатро ще ти е грубо казано поне 50% по-скъпо от 2.0 пасата от чисто финансова гледна точка.

Добър/надежден за МПС-та гонещи 15 години и нагоре не съществува, като понятие. Гледа се индивидуални бройки и късмет трябва.

Другите предложения трябва ли да бъдат VAG или искаш да е такава Seat/Skoda/VW/Audi ?

Ами сравнително спокоен и внимателен шофьор съм, най-вече защото в 99% от времето на задната седалка е сина ми в детското столче и/или майка ми.
Точно за тези ремонти ми е притеснението.. За съжаление към момента бюджета ми е около 10-12 000.. Не съм се спрял конкретно на VAG. Като цяло нещата които ми трябват в една кола е, да има една идея по-голям багажник и вътре да е една идея по-широчко на задните седалки, да е комфортно. Основно извънградско карам.

tdi fen написа:на какви километри е аудито ? да не е станало за вериги излиза едни 6-7 к май масрафа

Аудито е на 333 000 км, за верига не знам дали е сменяна и какви ремонти са му правени, единствено знам в на мой познат сервиза са му сменяли дискове и накладки. Та, тоя моя познат ми каза и офертата.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 06 мар 2025 19:54

И двете могат да те вкарат яко в киреча. Особено тройка дизел автомат на тия км.

Щом това ти е бюджета за кола, търси нещо около 7-8к лв , че ако излезе нещо неочаквано в размер на 2-3клв да може да ги посрещнеш тия разходи.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Чет 06 мар 2025 22:18

километрите изобщо не ги гледай
за 10-12 хиляди вече и рав4 / Хонда ЦРВ трудно се намира, а то вътре е доста постно. Евентуално с десен волан и разпрана кожа. бмв х3 може да те загроби повече от аудито.
аудито всъщност защо го продават? наличието на ДПФ и ЕГР (не са изкормени) е положителен знак. Обаче ако не е влизало много в сервиза не значи че няма висящи проблеми за правене!
ако не откриеш проблеми по него го взимай, щом ти харесва като размери и цвят. за разхода хич не се тревожи, защото някоя кола 4 цилиндъра с проблемни дюзи и помпа може да гори същото и да върви много по-зле.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 07 мар 2025 6:49

За тия пари търси Октавиа 2.0 ТДИ. 3.0 ТДИ? Не, благодаря...

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Пет 07 мар 2025 9:32

Да не говорим, че А4 В7 и място на задната седалка, не са в едно изречение.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 07 мар 2025 10:06

w_smith написа:Да не говорим, че А4 В7 и място на задната седалка, не са в едно изречение.

Т'ва е относително, мен ми стига мястото в B7, зависи кои и как возиш.

Относно сравнението, та то е несравнимо и много зависи какво търсиш.
По евтина поддръжка - Passat B7.
Повече комфорт, надлъжен мотор, по добро разпределение на тежестта, в пъти по измислено окачване, което е по стабилно и вози по добре по наще пътища - A4 (естествено идва с по скъпата си цена,че имаш доста повече носачи отпред)

3.0 TDI е гаден мотор според мен, аз лично бих пропуснал.

A4 B7 са на платформа PL46/PL47, последната преди да вкарат модулните платформи (MLB) и смея да твърдя,че са измислени много добре инженерно.
Също така влаганите материали са много добри, поколенията след A4 B7 до ден днешен не могат да се похвалят с такива материали, Не че са лоши по новите, имат си техните подобрения, но от към вложени материали и качество на изработка са по зле, за сметка на технологичното разбира се.

Много са различни колите, трудно е това сравнение.
В конкретния случай Audi-то е хубаво, но мотора е гаден.
Пасата е хубав, но не може да стигне аудито по комфорт, вложени материали, изработка, окачване и тн., но пък мотора е по хубав и е по евтината кола за поддръжка.

На аудито разхода със сигурност ще е доста повече от на паста, и то не само от към гориво. Поддръжката 3.0 TDI спрямо 2.0TDI е с много голяма разлика.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 07 мар 2025 10:54

3.0 TDI но примерно да в А6
С7 може allroad 313 кс който е 8 скорости zf на около 150 к реални да има едни 100 к км безпроблемно но тук говорим за 10 к лв бюджет бих изключил 3.0

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пет 07 мар 2025 15:46

Ако дилемата е между Пасат В7 с 2.0 TDI и Ауди В7 с 3.0 TDI, то тогава - пасата. Ако ще е Ауди, по-добре В8 с 2.0 TDI.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 08 мар 2025 10:40

Пасата е с по-голямо вътрешно пространство (купе и багажник), 2.0 на предно излиза по-евтино за поддръжка от 3.0 куатро (на тория). Двойното задвижване си има предимства, но си върви с поддръжката, а надлъжните двигатели изискват по-големи разходи при смяна на ангренажен комплект, защото или сваляш цялата предница (Ауди) или вадиш мотора (БМВ).
П.П. Може да погледнеш някоя Октавия 2.0 ТДИ. Много приличен багажник, пространството между предните и задните седалки е по-малко от това на Пасат, но все пак за твоите цели мисля ще ти е достатъчно. Напречен двигател, има ги във варианти с предно и с двойно, ако те влече 4х4 (е не е куатро, но пак върши работа).

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 09 мар 2025 12:02

Братовчед ми продава А6 комби 3.0тди със сменени вериги 2008г. ръчна 6-степенна, куатро. Ако имаш интерес мога да те свържа.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”