Passat B8 или Superb III - 1.8 TSI DSG

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
tstonchev
Автомобил:
Двигател:

Passat B8 или Superb III - 1.8 TSI DSG

Мнениеот tstonchev » Сря 20 авг 2025 20:15

Здравейте! Нов съм във форума и се извинявам ако търсенето ми не е формулирано коректно. От известно време търся семейна кола и към момента изборът ми е сведен до двата модела - Passat B8 или Superb III, предпочитам комби. Колата ще се кара около 60-70 % градско и затова съм се ориентирал към бензиновите варианти, автоматик. Не държа на 4х4, по-скоро предпочитам без.
Бюджетът ми е около 35к, като ми е важно колата да е на малко километри (130-150к, доказуеми), да не е опоскана откъм екстри и най-важното да мога да разчитам на нея за дълъг път.
Надеждни ли са двигателят и кутията, има ли сериозни разлики между двата модела, къде са слабите места на всеки от тях и голяма ли е разликата при фейслифта са въпросите в търсенето.
Нямам пристрастия към нито един от тях, бих желал съвет към кой да се насоча или просто да търся читав екземпляр и от двата.
Благодаря!

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Re: Passat B8 или Superb III - 1.8 TSI DSG

Мнениеот tonkogtd » Сря 20 авг 2025 23:43

1.8TSI при Passat B8 и Skoda Superb 3,са само на предно задвижване.Скоростните кутии са 6 степенна ръчна,и 7 степенна автоматична DSG.
DSG кутията е DQ200,демек,със сухите съединители.От конкретните кутии,по-добре механичната.Става дума за коли на навъртян пробег вече.
Двигателя е от моторната серия EA888 Gen.3.От тези години е с два реда дюзи.
Ако е на малко километри,ще ти служи.Мотора е с верига,има още няколко.Но главната на ангренажа,която е,може да се провери в какво състояние се намира.
Както си се насочил,да е ниски километри.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 21 авг 2025 8:25

По зададените от теб критерии има само 18 коли в Германия изобщо Пасат и Суперб. 1.8 бензин, от 2017 до 2020, до 150 хил км до 17500 евро бюджет.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... 3b1&vc=Car

Това е може би максимума, като имай предвид, че този търговец не е с много хубави отзиви.

Ако ще се търси кола от България, аз лично бих се отказал при толкова много изисквания.

Ако си склонен да паднеш на малкия бензин 1.4/1.5 TSI избора е значително по-голям в Германия. 1.8 спрямо малките върви еднакво до около 3500-4000 оборота, което за градска кола е повече от достатъчно. 1.8 му е силата да го напъваш повече и да си по-агресивен. Ако ще караш спокойно няма да усетиш чак такава промяна спрямо 1.4/1.5 TSI.

Предимството на Суперб пред Пасат е, че е по-просторен. Ако не ти харесват комбита, лифтбека на суперб е с почти същия багажник както комби (над 600литра) и няма да прави проблем при пътувания, докато пасата седан си е ограничен значително от към товарене. Един недостатък е, че му трябва височина на багажника на лифтбека и в някой подземни паркинги може да имаш проблем и да не оставяш вратата на багажника да се вдига до край - същото важи ако е електронна.

Пасата е една идея по-обезшумен, но това се хваща само ако караш две коли една след друга. Мотори и кутии са еднакви. Суперб-а е също конфигуриран за комфорт пред спорт по окачването. Интериора е въпрос на вкус - и двата са достатъчно качествени. Суперб има "Simply Clever" нещицата в колата. (кошчета за боклук в шофьорската врата, чадъри в предните врати, в багажника осветлението е и фенерче, при капачката за резервоар имаш стъргалка за лед, на челното стъкло имаш пластмаса за билети за паркиране и др такива дреболии)

Поддръжката е почти еднаква също.

При оглед не би следвало да ти влияе дали е суперб или пасат. Гледаш по-запазената кола с повече екстри - пък дали е едното или другото е все тая.

milench0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milench0 » Чет 21 авг 2025 8:32

За търговеца аз взех от него , имат декра сертификат поне външно отговарят на описаното. Търговеца има 3000 коли сигурно та е нормално да има и лоши отзиви. При мен беше ок но сигурно има и недоволни.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 21 авг 2025 9:03

За аутохус сме коментирали тук: https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?p=4880503#p4880503

Относно оборудването - всеки сам си знае кое му е важно и кое не, но аз ще напиша за мен:
- DSG - сухите кутии карат безпроблемно поне до 200 к. После се сменят съединители и касети, които не са чак кой знае какво - 1-2к лв. Съответно ако колата е до 150к км, тя има едни 50-100к км преди да се наложи смяна;
- LED фаровете - конкретната обява е с халогенни фарове. Бих заложил на LED. В случая има R-Line, който вдига цената, но бих се отказал от него, за сметка на LED2 фарове;
- Колата да е 2018 г. и по-нова - медията се сменя през тази година и изглежда по-съвременно (както на тази в Аутохус). Дори актуалните модели са с подобна медия. Това в обявата e Discover медия, бих търсил Discover PRO, която е по-голяма и с по-голяма резолюция (познава се по това, че няма "врътки", а само тъч бутони в ляво), но не е толкова важно - и на двете върви Waze ако има отключен App Connect, който също може да се отключи ако не е;
- Задължително камера в предното стъкло (на тази има - вижда се над огледалото) - тя осигурява автоматичните дълги, Lane Assist, както и още някои функции по безопасност;

Ето я и темата (която има нужда от актуализация с новостите за фейслифта) за оборудването на B8

tstonchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tstonchev » Нед 24 авг 2025 19:43

Благодаря за отговорите! Насочих се към 1.8 TSI тъй като останах с впечатлението че е най-доброто съотношение между вървеж и разход, все пак става въпрос за доста голямо купе и ме притеснява дали 1.5 не идва слаб при изпреварване. Като цяло не съм агресивен шофьор, мощност ми е необходима на двулентовите пътища.
Какво ви е мнението за панорамен таван - прочетох доста притеснителни неща?
Попаднах на следната оферта, която няма безкрайно много екстри, но е с търсения мотор и пробег - https://m.mobile.de/auto-inserat/skoda- ... 11&type=ad
Също така срещнах мнения, че е по-добре колата да бъде без теглич - може ли теглича да има сериозни последици?
Благодаря!

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”