Какъв автомомбил бихте купили за 55 000 евро?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете

Какъв автомомбил бихте купили за 55 000 евро?

1. Нов от магазина
25
36%
2. Употребяван на малко километри с гаранция
18
26%
3. Мегатупалката, за която си мечтая от малък
2
3%
4. Недвижим имот
11
16%
5. Друго
13
19%

Общо гласове: 69
Потребителски аватар
D1D00
Автомобил: Volkswagen Golf GT
Двигател: ABD 1994

Re: Какъв автомомбил бихте купили за 55 000 евро?

Мнениеот D1D00 » Вто 04 ное 2025 20:12

Някой нов Golf R от последните модели, красиви машини са .... :biggrin

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 05 ное 2025 11:00

Не знам дали имаш нужда от нечия лична и специфична аргументация, но ето моите 2ст:

- Нов, защото нямам нужда от излишни въпросителни в живота си.
- Най-големия и комфортен бензинов/хибриден SUV/Crossover, който попада в бюджета. Защото никога повече, няма да дам сериозна сума пари за ниска кола. Назобения MK5 GTI с който бръмча 1-2 дни в седмицата, ми е макса за нещо ниско.
- Обезателно цивилна версия. Дори по възможност без Р-лайни, ГТ-лайни и подобни скъсяващопружинни неща. След 25К за година и малко с Тигуан Р(320кс), извода ми е: 2% кеф(даже е много), 98% друсане и подскачане. А колата е дори осезаемо по-комфортна от Голф Р.

И достигам до нещо такова:
KIA Sorento Comfort 1,6T Hybrid 4WD 7seat - 55 659.23 €.
Ще има нужда от няколко добавки, но ще може и да се преговаря, за да са подарък.

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Сря 05 ное 2025 16:46

Тая КИА в града как да е ще се ядва, ама извънградско тея мотори са ужасни бръмчат, горят и не вървят изобщо. Погледнах по спецификация какви данни им дават 9.4с до 100... това за чисто нова кола за 55к евро ми се струва ужасно бавно.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 05 ное 2025 17:08

След лека отстъпка от VW за 55000 евро може да се вземе Tayron с 2.0 TSI 4x4 и 205 кс, ниво Елеганс доста приятно оборудване, а дългото му междуосие и новото DCC окачване го прави много комфортен откъм возия, ако това се търси. Имам наблюдения от първо лице върху един такъв и наистина е много различен от предишния Тигуан, над какъвто също имам наблюдения.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 05 ное 2025 17:08

Е твоята генерация Туарег и той е почти там. 1s разлика има. Почти никой не се интересува от 0-100, защото почти никой не го прави. Еластичността на мотора е значително по-важна, което в случая на Соренто е 6.7s доускорение от 80-120

Пък е само 200 кила кила разлика, а уж 3-ка мотор дизел, само дет туарега 6.5л смесено вижда само като се бута през половината време.

Новия туарег е минимум 50% по-скъп (почва от 150 хил лева) и е само с 2с по-бърз от това Соренто.

HEV не са коли направени за силно магистрално каране. Ако основния фокус е комфорт, икономия и сила на магистрала 6 цилиндров редови дизел, като искаш да караш 160+ и да гори "малко".

Просто вече 55 хил евро за нова кола, не е сума която имаше тежест както преди 5-6-7 години.

Dacia Sandero сега почва от 28 хиляди лева, преди 8-10 години за почти тези пари се вземаше Kia Ceed.
Golf 8.5 почва от 53 хил лева, а уж народен автомобил.
A класа Мерцедес почва от 84 хил лева

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Сря 05 ное 2025 18:05

Не знам защо се захапа за туарега ми, но дизел спрямо бензин даже и хибрид няма нищо общо в ускорението, тоя бензин за да върви трябва да го настъпваш яко в обороти.
Ускорението което ти предлага дизелът от ниските обороти даже и да са на равни коне с бензина е много по-голямо и достатъчно за бързо изпреварване. Бензинът най-малкото ще трябва да си предавка надолу за да тръгне да ускорява бързо.
Тази 1 секунда а и ускорение 0-100 да и мен не ме интересува, но моята скоростна кутия е разработена около 2009г., предполагам на тази киа няма да е по стара от 5 години, което си е доста технологичен напредък и ще сменя по-бързо и адекватно от моята.
Съответно в ускорение директно от дадена скорост да кажем за изпреварване извънградско в диапазона който цитираш 80-120 км/ч, изобщо няма смисъл да ги сравняваме при сложена предавка на 3-та или 4-та скорост.
За разходът си прав, средния е около 10л/100км, но който гледа разход не си купува такава кола, а и предполагам си запознат колко му е поддръжката, така че това е един от най-малките разходи.
Отиди просто на тест драйв на киа или хюндай да усетиш тоя 1.6 хибриден мотор колко е изтормозен и ще си говорим пак.
А и разхода 6.5л може би е само по-каталожни данни, като гледам малка извадка в спритмонитор се върти около 7.5л/100км, което не казвам че е много, но не е нещо уау като разход за което да се хванеш за да си купиш тази кола.

Така е 55 хил евро, не са много за нова кола която да има от всичко по-много, трябва да се направи компромис все с нещо.
Затова аз предпочитам да си взема втора ръка премиум, на който вече е платена търговската надценка, спаднала е цената за това, че е най-новия модел и се е обезценил затова, че е на 1-2-3 години. Съответно при повече търсене може да се намери подобна кола на цена 50% по-ниска от първоначалната, а колата да е в топ състояние. Като съответно съм си предвидил и някаква сума за евентуално обслужване при покупката, а не само да купя и да карам с надеждата, че като е на 2-3 години няма какво да й е.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Чет 06 ное 2025 10:44

Въпроса нов или "леко" употребяван по-луксозен автомобил е стар колкото света. Към днешна дата, аз не смея да купувам по втората схема. Нямам нерви за бъгове по камери, софтуер, милион датчици. Не е до парите за поддръжка, просто предпочитам да инвестирам свободно време в себе си и семейството ми, вместо да гоня фантомни проблемчета по някаква машина. За това си взимам бюджета и купувам каквото мога с него, от магазина.

Стига се чоплихте за тая динамика, ще каже човек, че ще излизате в орбита. Дали е 1,6т хибрид или 3.0тди и двете си крепят 160 тихо и безпроблемно на магистралата. И 1,3т в актуалния Кашкай, също. Едното доускорявало 6% по-бързо от другото, голям праз. Всичко това са апликации за нормално придвижване.

Vlad777 написа:След лека отстъпка от VW за 55000 евро може да се вземе Tayron с 2.0 TSI 4x4 и 205 кс, ниво Елеганс доста приятно оборудване, а дългото му междуосие и новото DCC окачване го прави много комфортен откъм возия, ако това се търси. Имам наблюдения от първо лице върху един такъв и наистина е много различен от предишния Тигуан, над какъвто също имам наблюдения.

В тотално неочакван обрат на събитията, предпочитам да стоя в Киата. :(

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 06 ное 2025 12:31

hooligan_sk написа:Нямам нерви за бъгове по камери, софтуер, милион датчици.
Аз съм останал с впечатлението, че е по-вероятно тези бъгове да се появят през първите 1-2 години, отколкото между 2 и 5? И съответно висенето по сервизите за бъгoве и дефекти да се падне точно на първия собственик?
hooligan_sk написа:В тотално неочакван обрат на събитията, предпочитам да стоя в Киата. :(
Сега даже проверих, че Sorento има с 27 мм по-дълго междуосие от Тайрона, но пък Тайрона има с 3 см по-голям просвет и тежи поне 200 кг по-малко.

Гледах няколко ревюта и сравнения между Соренто и Тайрон и всъщност се ориентирах, че КИА-та е по-комфортния автомобил, докато Тайрона е по-динамичен и по-приятен за шофиране. Обаче КИА-та за да стане по-комфортен идва и доста по-скъп - в едно от сравненията КИА-та беше 65000 евро срещу 56000 за Тайрона, което не е малко. В такъв случай дали КИА-та, която не е с топ оборудване би била по-добър избор? Естествено всеки си има неговите предпочитания, иначе всички щяхме да караме 911 за тия пари, каквото би бил моя избор. :biggrin

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пет 07 ное 2025 11:35

Киата е просто в класа на Q5/X3/GLC изначално, а Тайрона го достига, когато разтегнеш Тигуан. Разликата в класа се вижда например по базовото колело 235/55R18 срещу 235/60R18, както и по тези 200кг допълнително тегло. Сорентото ми е цялостно по-солидно и бих избрал него. Иначе за цената си прав, при 55 евра, Тайрона ще е по-добре оборудван. Въпреки това...

За проблемчетата, аз лично съм си решил, че искам да имам всички 5г фабрична/дилърска гаранция. И до тук съм доволен, спокойно ми е, нямам забележки към Порше Изток и Силвърстар. :arrow

Потребителски аватар
mukot
Автомобил: Honda ZR-V Advance
Двигател: e HEV - 2024

Мнениеот mukot » Пет 07 ное 2025 21:45

Извинявайте, знам че е субективно ама Тайрона е много грозен.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 08 ное 2025 10:03

С жената да обиколим Южна Америка, Африка, Австралия .
Ако ще и с барутник да съм. Само да върви и да не се чупи по пътя.
Коли не ми трябват, не ме блазнят. Имам си.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Нед 09 ное 2025 20:07

В Австралия ако тръгнеш с барутник на път си е руска рулетка - спре ли колата може там да си останеш.

Иначе темата поне аз я възприемам като каква нова кола бихте купили с тия пари. Никой не е казал, че това са ти единствените пари. С други думи изборът не е нова кола или Австралия - едното не изключва другото.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”