Замяна на Passat B5.5 1.8T с по-висок и по-нов автомобил

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: Замяна на Passat B5.5 1.8T с по-висок и по-нов автомобил

Мнениеот vanesto » Сря 26 мар 2025 13:47

Vantage написа:
iron4o10 написа:Понеже с моя бюджет май няма да стане работата ще трябва да се върна на коли от автокъщи/хора.

Понеже темата е дълга и не видях бюджета ти, но все пак да си кажа- миналата седмица взех за баща ми Октавия Комби 2020 (последните от предния модел с разделените фарове) 1,6 дизел ръчка на 55 К км от първи собственик за 29 К лв.
Приятно съм изненадан от колата- много място, никакви паразитни шумове в интериора, доста повдигната и смешно икономична. Вървежът е адекватен и напълно достатъчен за нормално придвижване- казвам го като човек, който по принцип кара Голф R 350 + коня.

Така, че ако може да вземеш подобен автомобил, дори и на малко повече км и съответно по-ниска цена, би трябвало да си доволен. :th_up

Виж стр. 4 и 5 :mhihi

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 26 мар 2025 14:03

Vantage написа:
iron4o10 написа:Понеже с моя бюджет май няма да стане работата ще трябва да се върна на коли от автокъщи/хора.

Понеже темата е дълга и не видях бюджета ти, но все пак да си кажа- миналата седмица взех за баща ми Октавия Комби 2020 (последните от предния модел с разделените фарове) 1,6 дизел ръчка на 55 К км от първи собственик за 29 К лв.
Приятно съм изненадан от колата- много място, никакви паразитни шумове в интериора, доста повдигната и смешно икономична. Вървежът е адекватен и напълно достатъчен за нормално придвижване- казвам го като човек, който по принцип кара Голф R 350 + коня.

Така, че ако може да вземеш подобен автомобил, дори и на малко повече км и съответно по-ниска цена, би трябвало да си доволен. :th_up

Бюджета ми за стара кола е до 20к плюс 5к обслужване за първата година и по 2к още за обслужване/застраховки и т.н. за следващите 4 години. Ако е по-нова кола и няма да има нужда от 2к за обслужване а примерно 1к за следващите 4 години. Мога да взема кола за 25-28к, но се съмнявам да намеря таква кола. Иначе по въпроса с шкода октавия, харесва ми, но е 14см просвет, сегашният ми пасат е 14см след повдигането. Ако изпадне шкода скаут, която е 17-18см съм напълно съгласен, че този вариант е по-добрият. Тук обаче има едно "ако изпадне" и второ "ако" дали аз ще мога да си я позволя.

bongoo
Автомобил: Passat B8-5
Двигател: 150 TDI 7DSG

Мнениеот bongoo » Сря 26 мар 2025 14:19

iron4o10 написа:Видях го Каджар-а, карах го, ужасна работа.
Отвън добре, вътре ужас с тези пластмаси, това табло- не искам такава кола.
Един живот живеем, ваг-а си ми харесва, свикнал съм му. Него ще си карам.

Понеже с моя бюджет май няма да стане работата ще трябва да се върна на коли от автокъщи/хора.

И така какво мислите за Touran Cross 2012-2015-та, който има просвет от 16-17 см 2.0 TDI, автомат или пасат Б7 аллтрак пак 2.0 TDI DSG от около 2014-та. Чета, че 7 местните тоарани нямат място за резервна гума, аз нямам нужда от 7. Да питам 5 местните имат ли място за резервна гума?

Какви са мненията ви за тоарана, но кросс който е по-висок и алтрак-а?

Каджара според мен е много по-вече автомобил в сравнение с Дъстър. Двама мои приятели имат Каджар от чисто нови и съм се возил много и на двата. Единия е 1.5 dci, автомат, а другия 1.3 бензин, ръчка. Разкошни комбинации от задвижвания и на двата, много икономични и практични като пространство и багаж. Жалко, че не ти е харесал на пробното шофиране.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 26 мар 2025 16:01

Колега iron4o10, при мен също имаше подобна дилема за просвета, но го реших с една стъпка по-високи гуми. Става дума за Ауди А4 В9 качено на гуми 235/50/17. Измерванията показват следните данни - просвет до ръба на прага - 19 см., просвет до най-ниската част по-навътре - 16 см., което мисля е напълно приемливо, което ще рече, че можеш да включиш в обхвата на търсенето и Ауди В8/В9.
Просвет.png
Просвет.png (379.1 KиБ) Видяна 1329 пъти

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 26 мар 2025 16:03

Той неговата кола може супер лесно да я вдигне на толкова, A4 B9 не е в зададеният бюджет. А и поддръжката е по висока там, което реално не е търсено тук.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 26 мар 2025 17:06

fur1ous написа:Той неговата кола може супер лесно да я вдигне на толкова, A4 B9 не е в зададеният бюджет. А и поддръжката е по висока там, което реално не е търсено тук.

Може и да може въпроса е къде и кой може да го направи? Веднъж вече слагах пружини нищо не стана.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 26 мар 2025 17:12

Слагат се подложки, не пружини. С пружини просто може да стане по твърда или по мека в общия случай.
А и когато я вдигаш с пружини е проблем попринцип, защото те променят геометрията на окачването, което може да доведе до неправилно натоварване и неравномерно износване.
Пружините не са проектирани да увеличават височина, а да осигуряват комфорт и стабилност при определена товароподемност и височина на колата.
Подложките са различен случай, защото те всъщност не променят характеристиките на пружините и окачването като цяло, а само увеличават разстоянието между компонентите на окачването.

Тоест, тръгнал си по грешният път още в началото.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 26 мар 2025 17:37

fur1ous написа:Слагат се подложки, не пружини. С пружини просто може да стане по твърда или по мека в общия случай.
А и когато я вдигаш с пружини е проблем попринцип, защото те променят геометрията на окачването, което може да доведе до неправилно натоварване и неравномерно износване.
Пружините не са проектирани да увеличават височина, а да осигуряват комфорт и стабилност при определена товароподемност и височина на колата.
Подложките са различен случай, защото те всъщност не променят характеристиките на пружините и окачването като цяло, а само увеличават разстоянието между компонентите на окачването.

Най-вероятно си прав колега. Както личи и от темата аз нямам опита и знанията, които някои от вас имат, затова и пиша тук да ме съветвате. Просто това ми предложиха с пружините, това направих. След това се наложи да ходя на регулаж. Поради този факт не искам вече да се занимавам с такива гаражни действия, защото не разбирам. Затова за такива като мен най-доброто решение е фабричното и съответно официален сервиз. Друг е въпроса, че ми е тънък джоба и се опитвам хем нали до края хем душата в рая най-вероятно няма да ми се получи :D

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 26 мар 2025 17:45

Ако колата ти е здрава, без ръжди, запазена и изглежда добре, аз не виждам причина да сменяш нещо.

Всичко което гледаш до тук е с по лоши характеристики реално.
Технологично по хубави коли, конструктивно и от към ДВГ - не.

Ако приемем,че изключваме годината на производство от разговора, ако искаш същия клас кола като твоята в момента, трябва да си купиш Audi A4, независимо от поколението, само това ще ти предложи същата возия, защото вече това е най-ниският клас с многоточково предно окачване от VAG групата с каквото си ти.

Конструктивно при теб единственото слабо нещо са биалетките, носачите попринцип са здрави, дори да се наложи смяна се прави веднъж, а и може да не сменяш цялото окачване на куп ако спазваш някой дребни правила.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 26 мар 2025 20:19

Повдигане на твоята кола. За 2 сантиметра влизаш във филм.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 27 мар 2025 8:33

fur1ous написа:Слагат се подложки, не пружини. С пружини просто може да стане по твърда или по мека в общия случай.

Не пишете глупости ей така от интернет. Вероятно имам снимки останали от моя пасат,а но не ми се занимава да качвам. Пружини за лоши пътища вдигат драстично колата без същевременно да влошават осезаемо стойката и стабилността а ако се сменят и амовете става както е излезнала от завода с опция за лоши пътища. Какви геометрии какви пет лв. като това е фабрична опция. И ако колегата се заиграе и с едни по големи джанти ще оправи и визията. Въобще не съм съгласен с него, че нищо не става. Да не бях минал по този път да бях повярвал при все че моят 1,8Т комби беше и автомат. Друг е въпроса че колегата явно иска друга кола което е разбираемо.

ognqn
Автомобил: Suzuki Swift
Двигател: 1300

Мнениеот ognqn » Чет 27 мар 2025 10:13

Има си и тема за подложките.Който се интересува да прочете.
viewtopic.php?f=45&t=489806&hilit=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8

а иначе и Captur na Рено,може да се погледне.Влиза в бюджета и с по висока година.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Чет 27 мар 2025 14:46

bongoo написа:
iron4o10 написа:Видях го Каджар-а, карах го, ужасна работа.
Отвън добре, вътре ужас с тези пластмаси, това табло- не искам такава кола.
Един живот живеем, ваг-а си ми харесва, свикнал съм му. Него ще си карам.

Понеже с моя бюджет май няма да стане работата ще трябва да се върна на коли от автокъщи/хора.

И така какво мислите за Touran Cross 2012-2015-та, който има просвет от 16-17 см 2.0 TDI, автомат или пасат Б7 аллтрак пак 2.0 TDI DSG от около 2014-та. Чета, че 7 местните тоарани нямат място за резервна гума, аз нямам нужда от 7. Да питам 5 местните имат ли място за резервна гума?

Какви са мненията ви за тоарана, но кросс който е по-висок и алтрак-а?

Каджара според мен е много по-вече автомобил в сравнение с Дъстър. Двама мои приятели имат Каджар от чисто нови и съм се возил много и на двата. Единия е 1.5 dci, автомат, а другия 1.3 бензин, ръчка. Разкошни комбинации от задвижвания и на двата, много икономични и практични като пространство и багаж. Жалко, че не ти е харесал на пробното шофиране.

Ами колега по-горе спомена, че щом съм карал пасат последните 7-8 години всичко останало като возия ще ми е проблем. Беше прав, другото нещо е че Каджара беше ръчка без никакви екстри само с едно радио. Оказа се, че няма и гуми и след 7к километра ще трябва да се обслужва(успях да се свържа с еспас ауто и да взема историята на обслужване по телефона както и орентировъчна цена на предостоящото обслужване). Та накрая за кола без никакви екстри се връзва около 30к. Вярно е на малко километри, но мисля, че е по-хубаво ако ще е 30к да взема пасатор автомат с екстри 2017-2018-та на 180-200к километра от Das Auto. В случая този Каджар за тези пари не си заслужаваше нито като возия нито като екстри, просто беше нов.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 28 мар 2025 7:10

ognqn написа:
а иначе и Captur na Рено,може да се погледне.Влиза в бюджета и с по висока година.

Колега, Captur е повдигнато Клио! Багажника мАнечък.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Пон 12 май 2025 17:24

Здравейте след каране на няколко автомобила 4x4- Пасат Алтрак, Шкода Скаут, Тигуан, Дъстър, Шкода Йети,Шкода Кодиак накрая се спрях на Октавия 3 Скаут 2.0 ТДИ, 150 коня ръчни скорости(така и не ми допадна автоматика, нито 6, нито 7 степенният).

Едната е на 270к км, другата на 190к. При първата като по-големи ремонти са сменени турбина и съединител с демпфер при втората, масла, халдекс(изчистена цедка) и ангренажен комплект.

Какво мислите за този дизелов мотор- 150 коня? Какви проблеми мога да очаквам?
Какви според вас са следващите евентуални по-големи ремонти?

Последна промяна от iron4o10 на Пон 12 май 2025 21:15, променено общо 1 път.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”