Закупуване на нов автомобил - размисли и страсти

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Закупуване на нов автомобил - размисли и страсти

Мнениеот Petrolhead » Пон 01 авг 2011 9:16

Защото другаде по света търговците са други. Единствената разлика е че ти го слагат културно и с усмивка.

Мога да ви разкажа за такива клиенти, че ще се хванете за главите. Откровенно казано, каквито клиенти -такива търговци. Докато не се научим на потребителско поведение ще е така.

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пон 01 авг 2011 9:25

Petrolhead написа:Защото другаде по света търговците са други. Единствената разлика е че ти го слагат културно и с усмивка.

Мога да ви разкажа за такива клиенти, че ще се хванете за главите. Откровенно казано, каквито клиенти -такива търговци. Докато не се научим на потребителско поведение ще е така.

Petrolhead,
много офф от темата на колегата, но нали правиш разлика м/у търговец и продавач ?
щото търговец е този, който може да ти продаде и нещо, от което дори нямаш нужда, а в крайна сметка да се чувстваш доволен от покупката си!
продавача просто ти взема парите и ти дава стоката !
За съжаление в бг повечето са си чисти продавачи, без никакво отношение и усет към клиента и изобщо към търговията от там всички страдат !
Поздрави

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 01 авг 2011 10:52

Естествено че клиента е цар НО когато е клиент а не досадник с 5лв в джоба който ти обяснява как било криза и трябва да му дадеш дадена стока с 50% намаление mhihi

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 01 авг 2011 16:51

DarkForce написа:Здравейте,
темата иде да покаже отново сбъркания манталитет на българина !!!

:bowdown
DarkForce написа:Няма никакво нормално оправдание за това - освен да си начешеш крастата да пърдиш първи в седалката на кола - е няма що !!!!
Но така или иначе Българина е със сбъркан чип по природа !

Евала за което, за теб ли си говориш или обобщаваш? mhihi
Има още доста важни първи неща, които правиш с чисто новия автомобил. Ще спомена някои: първи си избираш цвета, екстрите и нещата които ти трябват. Първи си сменяваш масла, филтри и други. Първи си ожулваш колата. Всичко й знаеш, винаги си първи... Ако имаш късмет 4-5-6-7г не чуваш за "майстори" и не пускаш теми по форумите, кое е спряло да работи и кое чука и тропа, избега ми това, онова свети, нормално ли е? Не носиш в багажника 20кила инструменти и части за основен ремонт. Качваш се и отпрашваш без да се притесняваш по 5-7к извън Бг, със стар автомобил имаш винаги нещо наум

Естествено, не си даваш последните пари за колата :!:
На колегата мога да му пожелая колата само да го радва, в дългосрочен план новата кола според мен излиза по-евтино, отколкото да правиш стари коли непрекъснато :!: Хората в нормалните държави отдавна това са го разбрали

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 01 авг 2011 18:25

Добре де
Според Вас колко процента от месечния семеен доход трябва да отиват за изплащане на нова кола и колко месечни заплати за първоначална вноска. Винаги ми е било интересно има ли някаква норма. Задавам въпроса в светлината на спора по горе за парите и чипа на българина.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 01 авг 2011 18:36

Няма процент. Поне в Бг, където има масово хора, които не успяват да си платят тока и парното, камо ли за кола да мислят.
Ето проста сметка.
Живееш в собствено жилище и не плащаш наем. Имаш 1 дете.
Ток 80 лв, парно (зимните месеци) 200~220 лв, вода 30 лв, телефони (всякакви) 150 лв., кабелна + нет 40 лв., за хладилника 1200 лв, дрехи 150 лв, цигари (ако има този лош порок) 200 лв, лятна почивка (1/12) 120 лв, кино, театър 50 лв., фонд непредвиден разход 200 лв. Това е абсолютен минимум.
Ха сега сложи вноска по лизинг 650 лв, каско (1/12) 160 лв, ГО 20 лв., данък 30 лв, гориво 200 лв. Това пак са абсолютни минимуми и не включват всички разходи на едно семейство. Вземи елка и смятай mhihi

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 01 авг 2011 20:31

1/3 за колата

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 01 авг 2011 23:21

20% от доходите бих заделял за всички разходи по нова кола ако срока е до 3 години !

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Вто 02 авг 2011 12:58

brabus написа:.... Вземи елка и смятай mhihi

brabus, горе долу излиза, че с нормална заплата за бг стандарт и без да плащаш лизинг за кола с много назад с приходите спрямо разходите
то верно , че Българите сме царе да харчим в пъти повече от това, което изкарваме ама докога ще е така ?

и при изказването на автора на темата цитирам:
BAN написа:1. Работя на заплата
2. Жена ми работи на заплата
3. Имам "първоначален капитал" от 2000лв.
4. "Ше ям макарони цЕл месец, ама ше се возим у ново буто" тоест ще отделя още 2 бона (при възможност повече)
5. Преодоляна на психологическа бариера, че ще го изплащам 1-2-3-5 години.

"инвестицията" е неприемлива за трезво-мислещ човек .- за години наред да орежеш броената си заплата за удоволствието да имаш нова купчина ламарина, някак си не се връзва.
ОК ако си високоплатен и няма да усетиш вноските, ама с изказа "Ше ям макарони цЕл месец, ама ше се возим у ново буто" явно не е така

Безспорен факт е обаче, че много народ си напазарува така преди време коли, апартаменти и прочие и сега банки и лизингови къщи се чудят как да ги оправят.

Позволявам си да коментирам изобщо по темата - защото е озаглавена ...размисли и страсти - а това са моите размисли, ако ми разрешите :)

както се казва "всеки си има глава да си пати от нея" :)

поздрави

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 авг 2011 8:45

Размисли и страсти,не виждам какво толкова сложно има като вземане на решение в този казус.
Хората са го казали "всеки според чергата" по-принцип не е много разумно да харчиш пери преди още да си изкарал но човек е способен на висши форми на самовнушение и убеждаване когато става въпрос да си начеше крастата :lol:
Що се отнася до "ше ям кренвирши и майонеза" в следващите 3/5 години но ще карам нова кола,в повечето случеи някоя ръмбава таратайка с най ниско ниво на оборудване и с двигател 1.2/60к.с. това си е чиста форма мазохизъм.
Абе всеки е свободен да си харчи парите,неговите или все още не,както сметне за добре.

Честито на колегата за новата семейна гордост :да:
Много да ви радва,в сервиз да не влиза,катаджия да не я спира,банка да не ви я взема и т.н. :screwy mhihi :beer

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Сря 03 авг 2011 9:14

Аз също доста размишлявах по темата. За съжаление нямам близък познат закупил чисто нова кола, просто средата в която живея е такава. Не знам колко процента в България могат да си позволят нова кола, но това е много добро и положително преживяване. Имам спомени от преди много години, но мисля, че и сега ще да е така. Ако обаче закупуването на нова кола е свързано с последващи лишения от елементарни неща, мисля, че не си струва. Освен първоначалните големи разходи има и други, които тук не се отчитат. Пълно автокаско, поддръжка само във фирмен сервиз, скъпи консумативи и т.н. Мисля, че няма да доживея времето, когато в България поне по-голямата част от хората ще си закупуват нова кола. Хубавото сега е, че всеки може да си закупи лек автомобил според нуждите и според възможностите. Преди години срещу 1500 лева вноска (при по-ниски) заплати) и чакане 10-15 години може да вземеш "Лада". Сега събираш 1500 лева и си вземаш кола в движение с която да си вършиш работата.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”