НарКол написа:Колега agumba, друг вариант е слагането на малко по-високи гуми. Моята кола например е така и е сравнително висока. По принцип я дават 60/R14, но съм сложил 65/R14, има място. Дори и със 70/R14 я карах по едно време, понякога задираше по вътрешната страна на калника при остър завой, но не беше нещо фатално.
Та освен с повдигане на окачването, може да пробваш и с цолажа на гумите.
Какво стана с картера?

Колко по-високи гуми да сложа, карам със стандартните, дадени от производителя - 195/65/15? Какви други, по-високи, ще паснат на тия джанти, че не се сещам? Щото за друг цол джанти е изключено, два комплекта съм спретнал - зимни и летни, алуминиеви, без кривини, с голям зор съм ги избирал!
Таман днеска ми я докараха от сервиза, в понеделник я извозихме от местопроизшествието! Тия четворки, големи "трупчета" са, наглед не са големи, ама си тежат яко, платформата здраво "легна"

! Да не казвам пък, с какъв зор я набутахме в халето, двама души! Още ме наболява гърба отзад, от напъване! Вдигнахме я в сервиза, картера се оказа пукнат, точно под пробката, с една дупчица, към 3-4 мм диаметър, не повече! Опитахме се да намерим друг картер, на моргите, пък тоя да го заваря, и оставя за резерва, знае ли се! Но нямаше, тоя отиде на заварка, ново масло и филтър, и пак е на ход! Утре идва и новата кора отдолу, и това е, до следващото изтърбушване на картера...
Честно казано, ако се заема сериозно, сигурно ще измисля начин и приспособление, с което да избягвам подобни произшествия в бъдеще, занимавам се отдавна с железа и всякакви метали, и обработката им. Преди време, тук четох в една тема, как един рекламира изработката на предпазител от ламарина, с все закрепване, шини, и т.н., цитирам по памет! Не можах да се съглася, че това е добро, по няколко причини:
Първо, колата се натоварва значително, в най-натоварения си участък - двигателя! Производителят е правил нещата да са по-леки, от алуминий, пък ние да ги утежняваме, слагайки допълнителни железни ламарини и профили, не става!
Второто, закрепването на цялата тая допълнителна, немалка тежест, не е, и няма как да е сигурно, просто защото, не е предвидено от производителя!
Третото, че при евентуално откачане на тая тежест отдолу, дали при непредвиден удар, или други причини, може да направи такава леш отдолу, че спукания, или дори строшен картер, да ни се види детска игра!
Затова, ще се позамисля, какво може да се измисли за отдолу, което, да предотвратява поне по-леките удари. Но трябва да е нещо, така поставено, че да не нарушава конструкцията, или заема много място! Но пък, някой може и да го измислил вече, нека сподели!