VW Golf 4 1.8T AUQ (180) или Ford Focus ST 225

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Re: vw gof 4 1.8t AUQ(180) или ford focus st 225

Мнениеот stoev87 » Чет 29 сеп 2016 15:39

Прав си отразява се много благотворно :icon_razz

Изображение

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 29 сеп 2016 16:03

Нека си побърбим малко. Имаме уникален участник в тематa...

Притежавал съм и двата мотора - 1.8т само че 150к.с, сега и въпросния ST (кара го жената).
Дори и да се мапне, да дойде на същите коне, никога няма да има еластичността и пъргавината 2.5, по простата причина, че има значително повече кубици и един цилиндър отгоре, не защото е ST или какъвто и да е. Фен съм на кубици и цилиндри и трите ми коли са вр6 12в - както атмосферни, така и в турбо вариант. (то пък едни кубици, хората карат масово V8+ и 4000кубика+, ама за фв вр-а е голям) Последното специално за стоев - за да се похваля.
Чисто технически, мотора на Волво ми харесва много повече спрямо 1.8т, казвам го като фолксвагенджия.
Ако си бил мапнел... ОК, ама нали ако се мапне СТ и отива на 280+

Сега да обърна малко внимание на моя човек:
stoev87 написа: Ако говориш за първата генерация фокус ST ...

За коя първа генерация говоря?!
Каква е тамата, кой форд ST визира автора?!
pe6kata написа:.. форда в случая е съпоставим с голф5! Единствено р32 може да бъде реален конурент на ст.

в случая имам предвид 4-ката, за да не стават двусмислици, тъй като е извадено от контекста.
pe6kata написа: Голф4 гти като мощност е неконкуретноспособен на ST, единствено р32. И като мощност и като поколения, ST втора генерация може да се сравнява с голф 5 гти и р32.

Много ясно и недвусмислено съм посочил позиционирането спорен мен.
Форд RS е пряк конкурент не на ауди S3, a на ауди RS3!!! По приницп може би и голф5 р32 е там - топ версията на фв, с различна оптика, интериор и т.н., пак 4х4, но атмосферен мотор и доста изоставащ с мощността спрямо горните 2 автомобила, като динамика слиза на нивото на форд ST и ауди S3 от тези години. Ясно е, че говорим за коли до 2010г. В този период има и форд RS и ауди RS.
Голф R е в класа на S3, a не на RS.
stoev87 написа: Аз говоря по-принцип как са позиционирани моделите и аналозите им съответно от VAG.
http://www.zeperfs.com/en/duel1328-1561.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel2747-1354.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel4366-4563.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel5869-4645.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel5869-5559.htm

Това, че ти ги "позиционирал" в сайта, не означава че са така.
Много ме радват жалките ти опити за изкараш ваг-групата по-добра (а аз ниъде не вземам отношение кое е по-добро), като си заложил лимитираната версия на голф5 гти, вместо стаднартен гти. Лимитирани серии има и при форд.
Ще взема отношение и по другата тема, дето ръсиш акъл, при първа възможност.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Чет 29 сеп 2016 16:19

Колега когато правиш опит да влизаш във спор със мен бъди така добър да подкрепяш голите си приказки с факти черно на бяло. Иначе си говориш само празни приказки и спамиш темите на хората с безсмислени лични заяждания ма то как иначе се трупат 2.5к мнения ... В грешка си че сме тук за да си бъбрим - не сваляй нивото на форума ... Коментирай конкретно линковете с данни за цените , годините на моделите и времената които съм посочил - това са данни от РЕАЛНИ тестове. Това как било според теб нещо си не значи че в действителност е така и не го прави автоматично факт ! Като цяло начина ти на изказване е супер объркан или в главата ти е каша ... В началото беше забавно но вече започваш да ставаш много досаден и да прекаляваш . Имаш огромни претенции и се взимаш много на сериозно и приемаш нещата лично а накрая като дойде момента да си подкрепиш думите с факти излиза че си само въздух под налягане . Просто си вдигни кардинално нивото на водене на аргументиран смислен спор иначе не си ми интересен - казвам ти го абсолютно честно .
Иначе ако до сега не си разбрал че по принцип VAG групата е по-добра от форд и искрено вярваш че например Фокус RS има нещо общо с Audi RS3 освен абревиатурата RS в името тогава ми е направо жал за теб . :wink При всички положения обаче си объркал мястото и аудиторията пред които да се изявяваш .
Тука е VAG форум .

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 29 сеп 2016 20:54

И тази тема върви по пътя на катинара, точно като темата за скоростите..
И за да не е спам ще кажа, ако някой ми намери форд ст , при това на цената на Г4 1,8т , да се обади и идвам веднага.
ПП- още като прочетох заглавието и се сетих за една тема , в която автора се колебаеше дали да си вземе алфа 159 или ... Фаетон :stumm

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пет 30 сеп 2016 4:46

7. Спазвайте приличен тон, мисля че тук сме се събрали интелигентни хора. Обидни, нецензурни думи, расистки коментари, всякакви квалификации, иронични забележки или агресивно поведение към потребителите от форума няма да се толерират.

Спазвайте правилата!

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Пет 30 сеп 2016 5:49

Според мен най-важното, или поне едно от най-важните неща е пътното поведение.
Устойчивост при висока скорост в завой, спирачен път. При избор на автомобил това трява да води. Особено като говорим за коли близки до 200те коня и на години.
Пешката е карал голфче 1.8Т,сега има СТ,ако желае нека сподели за пътното им пведение.

paczo911
Автомобил: VW Golf 3 GTI
Двигател: AGG + ABF + AUM

Мнениеот paczo911 » Пет 30 сеп 2016 8:14

Абсолютно съм съгласен с колегата Vidol - поведението в завой, при спиране, управлението, повратливостта, това са наистина важните неща когато търсим кола за кеф. Естествено, всичко е субективно.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Пет 30 сеп 2016 8:19

И аз съм съгласен. Принципно концептуално поведението на автомобил в завой при еднаква мощност със четири цилиндров двигател е по-добро от това на 5 или 6 цилиндров защото е по-лек и компактен.

Потребителски аватар
Vantage
Автомобил: Golf R 2017
Двигател: Variant 4motion

Мнениеот Vantage » Пет 30 сеп 2016 8:53

Стоев, надявам се, че не искаш да кажеш, че поведението и управлението на Голф 4 с тръц са по-добри от тези на Фокус ST... :mhihi

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 30 сеп 2016 9:20

В завой мощността не е от значение, а теглото, като и куп други фактори. Това първо.
Второ - има разпределение на тегло на осите, дава се обикновено в %.
Трето - теглото на двигателя е толкова важно, колкото и това къде е позициониран спрямо купето/коша, като пак се връщаме на разпредението на осите.
Четвърто- това, че един двигател има повече цилиндри, не означава че задължително е по-тежък. В случая ST е петак, но е с алуминиев блок, спрямо чугуновия на 1.8т. Нещата ще са на кантар.
Окачване - отзад мултилинк, срещу мост.
Спрачки - задните на СТ са почти колкото предните на 1.8т, разликата е фрапантна.
Форда оригинално си излиза на 18-ка.

Моторът е много пъргав и еластичен, очарован съм от него. Турбото е К04, има променливо газорапределение, торка му е 320нм в диапазона от 1500-4800об.
Пак ще се повторя - това съпоставяне не е коректно и е в полза на форд. Прекият му конкурент е голф5 гти.

Фокус не съм карал, впечатления немога да дам, само посочих статистика. Както казах имам S-max (кола на годината за 2007г) с този мотор, което е ван на базата на мондео . Стои на пътя перфектно - точно като лека кола с по-спортен дух. Има идеално подбрани скорости за този мотор, дълги в предвид големия му въртящ момент и широкия диапазон от обороти ( на 6-та 3000об - 150км/ч), а в това отношение има какво да се желае от ФВ, почти всичките ми коли са/били с пренаредени скорости, за да ми паснат.
Беше нужна семейна кола, тръгнах за Туаран, но просто това което има като бензинови мотори абсолютно не ме устройва. След около 20 коли, това ми е първата различна от Фв кола.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 30 сеп 2016 9:36

Така като гледам, авторът на темата има предвид Ford Focus 2 ST, който се произвежда от края на 2005 до края на 2012 г. и е с предно предаване:
FORD FOCUS II 2.5 ST 10.2005 - 09.2012 - 225 к.с. - 2522 cc- код HYDA

Като цяло за никого не е тайна, че тежките двигатели с голям обем се представят по-слабо на пистата от по-малките двигатели със същите "коне". Който не вярва да дойде на Калояново и да види колко голфа с VR6 има на първите места, въпреки по-голямата мощност.

Честно казано, при такъв избор аз бих се насочил към Audi S3 8L - 225 к.с. Хем има халдекс, хем ще е по-евтино, хем не е форд :mhihi

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Пет 30 сеп 2016 9:52

Абсолютно съм съгласен с Vlad777 . S3 или ТТ 225к.с са оптималните варианти като цена вървене.

paczo911
Автомобил: VW Golf 3 GTI
Двигател: AGG + ABF + AUM

Re: VW Golf 4 1.8T AUQ (180) или Ford Focus ST 225

Мнениеот paczo911 » Пет 30 сеп 2016 10:06

Съгласен, вече посъветвах същото автора на темата - не ще. Тясно му било. Аз не вярвам. :biggrin Ако бях на негово място, вече щях стабилно да гледам родния S3 пазар. А и с тази k04 турбина май има мегдан за засилване, по-знаещите нека да се изкажат.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 30 сеп 2016 10:09

Vlad777 написа: Като цяло за никого не е тайна, че тежките двигатели с голям обем се представят по-слабо на пистата от по-малките двигатели със същите "коне". Който не вярва да дойде на Калояново и да види колко голфа с VR6 има на първите места, въпреки по-голямата мощност.

Вр-а е малко по-тежък от 4 цилиндров мотор(но по-лек от който и да е 6 цилиндров редови или V-образен с чугунов блок), но е наклонен напред, което влошава съотношението, съответно и поведението в завои. Ако трябва да съм честен, проблем с недозавиване не съм имал, но и колата (корадо вр6) ми е добре направена за едно любителско ниво. Тръгне ли да приплъзва, го прави цялата кола, не само предницата, абсолютно никакъв проблем с контррла. Както и да е...
На пистата няма добро представяне, тъй като няма адекватен клас, в който да се включи. Заради кубатурата си отива в най-големия, където са турбо колите, а ясно е че там няма шансове. Отделно този който прави вр6 сериозно, обикновено отива на драг, не на писта, а колите са коренно различни за двете дисциплини.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: VW Golf 4 1.8T AUQ (180) или Ford Focus ST 225

Мнениеот Vlad777 » Пет 30 сеп 2016 10:35

Аз съм 190+ см. и 130+ кг.

В Audi A3 се чувствам перфектно (карам такова от над 10 години). В S3 обаче, особено с шибедах не ми е много комфортно. Това се дължи на по-високите и масивни седалки, както и снишаването на покрива, заради шибедаха.

Като вътрешни размери иначе между Голф 4 и Ауди А3 не може да е говори за разлика, защото просто са еднакви.

Относно спирачките, за които стана дума:
Ford Focus ST:
Предни: 320 мм
Задни: 280 мм/302 мм (до/след 02.2008 г.)

Golf IV (AUQ 180 к.с.) и Audi S3 8L (BAM 225 к.с.):
Предни: 312 мм
Задни: 256 мм

Теглото на двата автомобила е 100-150 кг по-малко за Аудито, което отчасти компенсира по-малките спирачки, но пък 4х4 е сериозен плюс, особено при засилване на двигателя - фокусът само с предно ще изпитва сериозни затруднения при тръгване и завой при засилен двигател 250++ к.с.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”