golf 4 bora oktavia

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: golf 4 bora oktavia

Мнениеот Vlad777 » Сря 08 мар 2017 11:28

Само на задно :mhihi :mhihi :mhihi Да не си карал някое бенве?

Брат ми кара Bora 1.8 4motion с AGN двигател 125 к.с., която и аз съм карал немалко.
Аз пък имам Audi A3 с AGN двигател 125 к.с., което пък съм карал бая доста през последните 14 години откакто го имам.

Та мога да кажа, че:
- При Golf 4, Octavia 1, Bora, Audi A3 8L - задвижването при 4х4 е едно и също - Haldex. Това означава движение само на предно и при буксуване на предните колела се активира и задния мост. Само на задно няма как да се движи автомобила, защото предното няма как да се изключи, освен ако не му махнеш физически полуоските. Всичките коли са с Макферсон отпред и когато са 4x4 отзад са с независимо окачване. Ако са само на предно - отзад са с греда.

- При Passat B5, B5.5 и Audi A4 от същите години задвижването е перманентно 4x4 - Torsen система. Те са с надлъжно разположен двигател и многоточково окачване.

Общо взето има тонове информация за разликите между марките, които всъщност са в интериор и екстериор и са въпрос на вкус. Както в този раздел - така и в подразделите. така че ако искаш информация - чети, нямам намерение да пиша 1000 пъти, за някой, който го мързи да натисне бутона "търсачка".

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Сря 08 мар 2017 11:42

А не бе - той колко беенвета е карал ... :bowdown Колеги не се опитвайте на Ментата да му давате акъл особено по темата за двойното задвижване защото човека има богат опит и от страни изглежда нелепо и само се излагате пред неговия капацитет ! Както се казва ние там за където сме тръгнали той от там се връща ... :smile

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Мнениеот M3ntata » Сря 08 мар 2017 12:28

Колеги- Traytor, stoev87, Vlad777 за жалост явно не сте много на ясно с механиката, вероятно и електрониката която се използва в автомобилостроенето...

1) Говоря глупости? :rolleyes Вярно системата 4motion основно е само на предно (макар и да има леко триене) и само при по голям въртящ момент подаден на колелата или по време на превъртането на предните се включват задните, но "обикновено" така работи. :c020
2) Нямам време за "бисеруване" като повечето хора, обаждам се когато имам какво да кажа и съм сигурен в това което говоря!
3) Господин Админчо, не си падам по bmw-та, та без да се убедиш в противоположното си запази усмивките. И какво установихте с брат си, че 4motion не може да остане само на задно ли? Системата се включва много по рано преди да превъртят предните колела, а какво става ако махнеш "физическите" елементи което осигуряват връзката между колелата и ск. кутия ? Става една лъжа на която колата вярва и си мисли че предните превъртат и така надува постоянно помпата и се задвижваш благодарение на задните колела. Все по често почвам да се уверявам колко лесно може да превърти полуоска в карето и какво се случва тогава??? :c020

Аде сега пак ме коментирайте, че говоря глупости...

А и пак ви казвам 2 допълнителни колела товарят и вдигат много повече разхода от колкото тези 100кг, с тези 2 колела в повече следват още много закони от физиката не са просто 2 колела, с колегата stardreamer бяхме спорили по този въпрос и накрая стигнахме до един извод. По вашата теория ако 100гк (един пасажер) вдига разхода с 1л/100км, то ако натовариш колата с 4 пасажера то колата ще гори 4л/100км повече спрямо това да караш сам :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi ...

Аде Поздрави и честит празник на дамите.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 08 мар 2017 12:37

Не знам какви побългарявания трябва да са сътворявани за да се случи това. 4motion или quattro са просто наименования. За пример, 4motion на голф няма нищо общо с 4motion на пасат. Торсен и халдекс. За халдекса съм чувал какво ли не, че хората го преправят на чисто предно предаване и прочие, но да работи само на задно ми е за пръв път.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Сря 08 мар 2017 12:45

@M3ntata точно по този въпрос не помня, да не би да беше за размера на гумите?
Иначе споделям мнението, че по-голямото тегло в случая на Haldex системата вдига повече разхода на гориво, от колкото допълнително въртящите се елементи при нормално шофиране.

И да, допълнителни 100кг. вдигат наистина разхода, може и до 1л., но зависи много от колата/двигателя.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Сря 08 мар 2017 14:06

Абе Мента ти верно ли си мислиш че само идиоти ти четат простотиите тука и ти се радват? :wink Беше смешно до едно време но вече започва да става тъжно и направо жалко.

а какво става ако махнеш "физическите" елементи което осигуряват връзката между колелата и ск. кутия

Елементите за които говориш се наричат полуоски . Начи се опитваш да ни кажеш как си карал халдекс с откачени предни полуоски само на задно ?!
Тоя Франкенщайн идея нямам как сте го накарали да тръгне но дори да допуснем че пак не ни "ментосваш" (в което аз съм 99% сигурен) как ще ни убедиш че маслото в халдекса няма да заври само след няколко минути и направо ламелите вътре да се стопят ? А ти викаш 3 месеца си джиткаш и си пееш а колата си върви и си мърка като коте ?!? Айде спри се малко бе човек ? Сериозно зле е работата при тебе ... :cool

Потребителски аватар
M3ntata

Мнениеот M3ntata » Сря 08 мар 2017 17:58

Traytor/ Никакви гаврения не са нужни за да се случи това, ако имаш сухи карета при по рязко тръгване (с повече мощност) или през зимата когато ти залепне колелото и потеглиш рязко може да превърти полуоската. Много добре знам какво е 4motion и quattro и кога и къде кое се монтира. За преправянето да работи само на предно е пълна глупост за 0,5-1л отгоре си е излагация макар и само за лятото, щом ме имаш за новак (поради новото регване) попитай paco сигурен съм че ще потвърди това което говоря понеже е доста навътре с тези системи.

stardreamer/ Да за размера на гумите беше.. Но до някъде и факторите от предишния ни спор са на лице тука... Ако говорим за корса 1000кк на истина един пасажер с тегло 100кг се усещат веднага и като вървеж и като разход (макар и с малка разлика) за мен 1л/100км си е нищо ако ще получа допълнителни опции или други плюсове за сметка на този смешен разход.

stoev87/ Елементите не са полуоски, а полуоска и други закрепващи елементи нужно ли е да ги изброявам, до закрепващия болт? Опитвам се да ти обясня как съм карал колата си около 2 месеца (близо толкова) само на задно, не защото умишлено си бях махнал полуоските, а именно защото беше превъртяла! Толкова време ми отне да намеря друга полуоска (дори тук от форума един колега ми набута малко по дълга). Еми не знам дали е завряло маслото, но нямах никакви грижи и си я карах така по 5-10мин от точка А до Б. И аз бях притеснен, но след първите няколко дена си го стъпвах както обикновено мога да ти кажа, че поднасяше доста добре на 1-ва и 2-ра. Малко след като оправих проблема обслужих халдекса с масло и филтър, както и дифа с ново масло. Ако не ми вярваш че е възможно вдигни във въздуха някоя предница на 4motion-haldex (забележи не говоря за торсен, да няма объркване) завърти ключа, превключи на предавка и се наслаждавай как автомобила пада от крика. А случайно ако не падне от крика (в което съм сигурен че 99.9% ще падне) ела да изкривиш полуоската в главата ми.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Сря 08 мар 2017 18:08

А от въртенето на полуоската в карето никакви щети ли нямаше за това време (освен полуоската и карето)? Предполагам доста е загрявало и са се износили и луфтът е бил голям, вибрации, вероятно и шум/тропане?

Потребителски аватар
M3ntata

Мнениеот M3ntata » Сря 08 мар 2017 18:43

stardreamer написа:А от въртенето на полуоската в карето никакви щети ли нямаше за това време (освен полуоската и карето)? Предполагам доста е загрявало и са се износили и луфтът е бил голям, вибрации, вероятно и шум/тропане?

В карето нямаше никакви шлици направо си беше втулка, полуоската не изглеждаше кой знае колко зле (явно полуоската била по твърда/закалена) но като наложихме на новото каре нещо не ми вдъхна доверие и оставихме колата така без полуоска да не направи някоя беля. Еми не мога да кажа точната причина, но маншона беше скъсан и нямаше масло вътре което ме навежда на мисълта, че заради липса на смазка и навлизането на "пясък" с времето луфта между карето и полуоската се е увеличило и накрая превъртяло... Интересното е че нямаше никакъв шум или вибрации, съвсем случайно разбрах като оставих колата на скорост и тя потегли понеже задната ос е зацепена само при "нужда" не е перманентно и не може да задържи колата на място, а отпред колелото като няма връзка с кутията пак същата работа. Личи си кой използва акъла си преди да тръгне да плюе или да се заяжда БЕЗ ПРАВО. Сигурен съм, че и колегите който започнаха спама в темата вече им е светнала лампичката, но трудно ще си признаят... :redface

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Сря 08 мар 2017 18:47

M3ntata написа: Много добре знам какво е 4motion и quattro и кога и къде кое се монтира. За преправянето да работи само на предно е пълна глупост за 0,5-1л отгоре си е излагация макар и само за лятото

Значи знаеш, че при нормални условия 4моушън системата с халдекс 1-во и 2-ро поколение е само на предно и единственото нещо което се върти в повече, сравнено с кола на предно, е кардана. Вярно е, че донякъде повишения разход идва от механичните загуби в раздатката и за въртенето на кардана, но по-големия фактор за увеличения разход си остава доълнителното тегло, както и да го гледаме и мислим.

За средностатистическия шофьор, 4х4 е напълно безполезно в нашите условия.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Сря 08 мар 2017 19:20

@Dagestan, всъщност независимо дали е "включено" 4х4 на haldex-а се върти всичко винаги.

Но пък това е валидно за всички 4х4 с изключение на парттайм при изключени хъбове.

Потребителски аватар
Dagestan

Мнениеот Dagestan » Сря 08 мар 2017 19:48

Върти се, ама от мотора към Халдекса/задния диференциал не се предава никаква мощност.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Сря 08 мар 2017 19:53

Пряко не, но пак точно от двигателя идва енергията, въртяща и задния диференциал, полуски...

Потребителски аватар
Dagestan

Мнениеот Dagestan » Сря 08 мар 2017 19:55

Не е вярно.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Сря 08 мар 2017 19:59

Така ли??? :icon_lol
А кое върти трансмисията зад "маслените дискове" на haldex-а при движение на колата?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”