Аз си мисля ,че колегата след като има възможност да задели 4 хил лв. за нова кола му е важно , колата да е с евтина подръжка. По окачване , обслужване , двигател и свързаните с него компоненти при тая Корола , няма нищо драматично.
При цени резервни части за Корола съпоставимо с Голф , според мен предимството е за Голф , поради простата причина ,че доста по- лесно се намират втора употреба.., друг е въпроса ,че очакванията са Королата да е една идея по- здрава от Голфа и по- рядко да се налага ремонт.
Сега се сещам за един дизелов мотор , който е здрав сигурно колкото 1.4 d4d и също и толкова икономичен. 1.9 sdi – имал съм такова Поло. Двигателя го слагат и в Голф .Голфа е с по адекватен багажник за семейна кола, за количка идеален за града и за невсекидневно извънградско. Смяната на съединител на 1.9 sdi ми беше излязла 350 лв. част плюс 150 лв. труд ... така е като няма демпфер..))) Среден разход смесено градско с извънградско 5 литра нафта ! Предимство и недостатък пред 1.4d4d е ,че 1.9 sdi няма турбина..Ще рече мъртвец за извънградско и при изпреварвания ..,но и липса на грижи и разходи , които може да създаде турбото. Относно разхода на 1.4 d4d един приятел има , кара я по равно градско и извънградско , по борд компютър му дава 5.3 литра дизел.
Добре е някой колега , който е имал Голф с 1.9 tdi 90 коня роторна помпа също да сподели впечатления ,защото ми се струва ,че също е вариант за автора на темата.
Избор на първа семейна кола
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Re: Избор на първа семейна кола
От предложените коли:
Пасат-а няма общо с подръжката на Королата като разходи ...а е и прекалено голяма кола . Човека иска по малка , компактна кола да се поочупи, да придобие опит.
Това Берлинго , което е предложено , има не малка вероятност 1.6 hdi да го вкара в драма от проблеми.
Toyota Corolla E12 1.4i 97 коня – има репутацията на безпроблемен двигател , доказал се с времето. Също като 1.4 d4d го вграждат години наред и в разни Аурис-и т.н. Като цяло не съм чувал за някакви проблеми и с по- големия двигател 1.6i 110 коня ,но то като цяло проблемни двигатели при тая марка от тези години са по -скоро изключение (за разлика от любимия ни ВАГ). 1.6i отзивите са ,че харчи малко повече , но не върви много повече а и попадаш в големия данък.
Сега като се замисля , при ограничен бюджет при това за каране в Бг не ти трябва бензин. Бензиновите коли определено станаха по скъпи от дизеловите. Причината е,че от пазарите от където идва нововноса , колите втора употреба на бензин се търсят и то хората които си живеят в Германия, Холандия и т.н.
Дизела не е вървежен поради някои рестрикции и два до три пъти по високи данъци... А дефакто рестрикции и по- високи данъци в Бг няма !
Другата причина поради която , не ти трябва Toyota Corolla E12 1.4i е,че градско ще ти гори едни 10 литра бензин или евентуално ако е под 10 литра , няма да е много под 10 литра. Варианта с газово в багажника не е оферта ,защото тогава приключваш с мястото за количка а и с тая инвестиция газово надхвърляш знаичтелно бюджета от 4к.
Линк към примерна обява Toyota Corolla E12 1.4 d4d
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=dbls92
Тази е с гадното табло
Добре е да търсиш със сребристото табло и волана с копченца ,че изглежда една идея по добре.Те са там различни нива на оборудване Терра, Луна , Екзекютив
Ето с по- приемливото табло
но обявите , които са с автоматик , ги подминавай.
Пасат-а няма общо с подръжката на Королата като разходи ...а е и прекалено голяма кола . Човека иска по малка , компактна кола да се поочупи, да придобие опит.
Това Берлинго , което е предложено , има не малка вероятност 1.6 hdi да го вкара в драма от проблеми.
Toyota Corolla E12 1.4i 97 коня – има репутацията на безпроблемен двигател , доказал се с времето. Също като 1.4 d4d го вграждат години наред и в разни Аурис-и т.н. Като цяло не съм чувал за някакви проблеми и с по- големия двигател 1.6i 110 коня ,но то като цяло проблемни двигатели при тая марка от тези години са по -скоро изключение (за разлика от любимия ни ВАГ). 1.6i отзивите са ,че харчи малко повече , но не върви много повече а и попадаш в големия данък.
Сега като се замисля , при ограничен бюджет при това за каране в Бг не ти трябва бензин. Бензиновите коли определено станаха по скъпи от дизеловите. Причината е,че от пазарите от където идва нововноса , колите втора употреба на бензин се търсят и то хората които си живеят в Германия, Холандия и т.н.
Дизела не е вървежен поради някои рестрикции и два до три пъти по високи данъци... А дефакто рестрикции и по- високи данъци в Бг няма !
Другата причина поради която , не ти трябва Toyota Corolla E12 1.4i е,че градско ще ти гори едни 10 литра бензин или евентуално ако е под 10 литра , няма да е много под 10 литра. Варианта с газово в багажника не е оферта ,защото тогава приключваш с мястото за количка а и с тая инвестиция газово надхвърляш знаичтелно бюджета от 4к.
Линк към примерна обява Toyota Corolla E12 1.4 d4d
Тази е с гадното табло
Добре е да търсиш със сребристото табло и волана с копченца ,че изглежда една идея по добре.Те са там различни нива на оборудване Терра, Луна , Екзекютив
Ето с по- приемливото табло
но обявите , които са с автоматик , ги подминавай.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
gogogo79 написа:Добре е някой колега , който е имал Голф с 1.9 tdi 90 коня роторна помпа също да сподели впечатления ,защото ми се струва ,че също е вариант за автора на темата.
Човека иска кола след 2005г, там отиваме на Голф 5, и няма читав вариант за 4000лв.
Иначе 1,9SDI, е много здрав, но за извънградско е ужас, харчи и не върви. 1,9TDI с роторна помпа, харчи средно колкото SDI.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Само да вметна че читава Корола 1,4 D4D 2006 която да не е с тъпия "автоматик" за 4000 просто НЯМА как да се купи !
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Дете може и без кола да се отгледа, ако става въпрос. Нали Корола се предлага във версия комби и седан? Аз не съм предлагал на колегата да взема Тойота Авалон, а просто да се огледа за варианти различни от хечбек (нищо, че са по-грозни).
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Колега, търсенето на сполучлив компактен автомобил в прилично състояние, след 2005г с бюджет от 4000лв. е несъвместимо. Промени поне 1 от критериите.
-
- VW експерт
Да, вярно е това с бюджета, но сега се сещам за един модел, за който съм чел и чул много положителни отзиви, включително и мой познат има такава от няколко години и до сега напълно ги потвърждава.
Форд Фиеста модела 2002-2008г. И специално дизела 1,4 - 68к.с.
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=dbpl8h
Около 2005г им е фейслифта, разликите са козметични... Мотора е от Пежо-Ситроен, комън рейл, с 8 клапана, икономичен и надежден. Сигурно и от другите мотори има читави, но не съм се интересувал.
Иначе 68 коня изглеждат малко, но казват че са достатъчни даже за извънградско.
Включително коментирахме на друго място, някои го бяха ползвали точно тоя за работна кола, и също отзивите са добри.
Предвид предвиденото повече градско, вероятно бензинов мотор може да е по-добре, но там не ги разбирам.
Форд Фиеста модела 2002-2008г. И специално дизела 1,4 - 68к.с.
Около 2005г им е фейслифта, разликите са козметични... Мотора е от Пежо-Ситроен, комън рейл, с 8 клапана, икономичен и надежден. Сигурно и от другите мотори има читави, но не съм се интересувал.
Иначе 68 коня изглеждат малко, но казват че са достатъчни даже за извънградско.
Включително коментирахме на друго място, някои го бяха ползвали точно тоя за работна кола, и също отзивите са добри.
Предвид предвиденото повече градско, вероятно бензинов мотор може да е по-добре, но там не ги разбирам.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Фиестата е сполучлив модел и е някакъв шанс.
В някакъв момент и за такава се оглеждах, всичко на пазара беше отпадък. Като цяло супер минитата водят тежък живот, градско и без поддръжка.

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Форд Фиеста не е ли клас надолу от търсената Корола? Предполагам Фокус би бил алтернативата й.
-
- VW експерт
Клас, да, размери...не чак толкова... При Фокус го няма тоя мотор, а и цените май са други.
Важното е да върши работа, класовете са относителни категории.
Важното е да върши работа, класовете са относителни категории.
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
Според мен ако търсиш Королка, по сайтовете има доста Toyota Corolla 1.4/1.6 vvt-i за 4-5 хиляди лева. Но имай в предвид, че сервиз на Тойота в Търново няма. Закриха го тая година. Най-близко е в Русе. Това, ако ти се наложи по-специфичен ремонт и части. Като купуваш кола, имай в предвид, че ти трябват едни 1000лева за масла, филтри, ремъчни комплекти, нов антифриз, ревизия на спирачки. Ако е нов внос - еко такса 300-330лв някъде.
П.П карам служебна Toyota Corolla 1.4 95 коня и на 400хиляди сменяхме двигател. Сега с другия втора употреба вече минава 550 хиляди
П.П карам служебна Toyota Corolla 1.4 95 коня и на 400хиляди сменяхме двигател. Сега с другия втора употреба вече минава 550 хиляди

- Mr. S. King
- Автомобил: Passat
- Двигател: TDI 1995-1999
Айде и от мен две по-различни предложения:
Опел Астра Х (2004-2010) и Пежо 307 (2001-2007).
И при двете има читави бензинови (носещи и газ) и дизелови агрегати, не са скъпи като части и са доста широки и просторни за класа си.
Евентуално и Сеат Леон / Толедо и Хонда Сивик (все между 2000 и 2005) са вариант.
Като цяло според мен е добре или да не е след 2005-2006 колата или да е малко по-скъпа от 4,000 лева.
Опел Астра Х (2004-2010) и Пежо 307 (2001-2007).
И при двете има читави бензинови (носещи и газ) и дизелови агрегати, не са скъпи като части и са доста широки и просторни за класа си.
Евентуално и Сеат Леон / Толедо и Хонда Сивик (все между 2000 и 2005) са вариант.
Като цяло според мен е добре или да не е след 2005-2006 колата или да е малко по-скъпа от 4,000 лева.
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Рено сценик 2 бензин?
- TISSOT
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CAYC 1600 TDI BMT DSG 2013
Здравей колега, аз като семеен с 2 деца едното на 9 години а другото на 9 месеца ти казвам че място си ТРЯБВА. Щом държиш на компактен семеен автомобил бих ти предложил следното:
- Opel Combo C 2001-2011 1.6 LPG (Карах преди години корса С 1.2 16V на газ,никакви ядове нямах, във високите обороти беше осичка, извън градско с 90-100 км/ч гореше 5 л. газ, градско - Варна 10 л.,нямаше багажник заради бутилката, затова КОМБО е версията на корса с багажник);
- Opel Meriva A 2003-2010 1.6-1.8i;
- Toyota Yaris Verso 1.4 D4D или 1.3-1.5 газ;
На твое място с дете и този бюджет, за малка и компактна сем.кола бих избрал някой от тези. Нямат много екстри, но на теб ти трябва място и икономия.
Пак ще кажа: МЯСТО СИ ТРЯБВА. Давам ти пример: Всяка събота ходим да пазарим до МЕТРО, едното с тротинетка или ховърборд а другото с количката, хвърлям ги в Турана и не се притеснявам, пазарим цяла количка и си събирам всичко. А не да редя по седалки, в краката на жената или между децата. Един колега беше писал в 1-ва стр. че за едно море в годината не си струвало голям багажник... да ама не пазариш веднъж в годината и не караш жената с децата по лекари веднъж годишно(особенно като са малки). Друг колега беше писал "че дете може и без кола да се гледа", или "че и с малък хечбек също се гледало дете"... Да така е,човек се нагажда според СИТУАЦИЯТА, но е МЪКА. Ти така или иначе ще си купиш кола, въпроса е да избереш най-подходящата кола за теб и твоето семейство.
УСПЕХ колега в търсенето и дано да намериш читав и запазен автомобил!
- Opel Combo C 2001-2011 1.6 LPG (Карах преди години корса С 1.2 16V на газ,никакви ядове нямах, във високите обороти беше осичка, извън градско с 90-100 км/ч гореше 5 л. газ, градско - Варна 10 л.,нямаше багажник заради бутилката, затова КОМБО е версията на корса с багажник);
- Opel Meriva A 2003-2010 1.6-1.8i;
- Toyota Yaris Verso 1.4 D4D или 1.3-1.5 газ;
На твое място с дете и този бюджет, за малка и компактна сем.кола бих избрал някой от тези. Нямат много екстри, но на теб ти трябва място и икономия.
Пак ще кажа: МЯСТО СИ ТРЯБВА. Давам ти пример: Всяка събота ходим да пазарим до МЕТРО, едното с тротинетка или ховърборд а другото с количката, хвърлям ги в Турана и не се притеснявам, пазарим цяла количка и си събирам всичко. А не да редя по седалки, в краката на жената или между децата. Един колега беше писал в 1-ва стр. че за едно море в годината не си струвало голям багажник... да ама не пазариш веднъж в годината и не караш жената с децата по лекари веднъж годишно(особенно като са малки). Друг колега беше писал "че дете може и без кола да се гледа", или "че и с малък хечбек също се гледало дете"... Да така е,човек се нагажда според СИТУАЦИЯТА, но е МЪКА. Ти така или иначе ще си купиш кола, въпроса е да избереш най-подходящата кола за теб и твоето семейство.
УСПЕХ колега в търсенето и дано да намериш читав и запазен автомобил!
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
За мен пък да си вземеш "баничарка" за да имаш много място при положение че си САМО С ЕДНО дете е напълно безсмислено. Дъщерята докато беше малка я возехме точно с Корола хеч и се оправяхме /а жената обича да взима каквото се сети като тръгнем на гости при баба/,все пак не товариш всеки ден цялата къща все едно ще се местите ! Каквато и да вземе човека все ще му върши работа,всеки знае и 2 и 200,важното е да му хареса и да е запазена 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”