Избор на семеен автомобил

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на семеен автомобил

Мнениеот bayspiro » Съб 04 яну 2020 20:22

Да избираш семеен аФтомобил по критерий дали е убав или не, на мен ми звучи като да се ожениш щото тъщата е много хубава... :mhihi
По моите разбирания, семейният автомобил би следвало да отговаря на следните условия:
1. Удобство за семейството - обем и оборудване, - т.е. за какво и от кого ще се ползва - например - деца ли ще се возят или домашни любимци...
2. Регион на ползване - град, околоградска зона,село и т.н.
3.Навици на ползвателите - само се придвижват с колата или живеят в колата когато са на път...
4. Обичат да пътуват комфортно или спартански..
5. много други...
Та наясно ли е колегата какво иска да постигне и колко е склонен да плати за това?
Аз също бях пред такъв избор и избрах нещо средно- не много красив СУВ , сравнително икономичен за смесен цикъл, не особено висок клас оборудване, но достатъчно за дълги преходи и пътуване не в идеални пътни условижя. Достатъчен за семейството и багажа - Хюндай Туксон.
Както виждам, колегата пътува доста по планински пътища и 4х4 и висок просвет няма да са му излишни, препоръчвам да погледне корейците : КИА спортидж,IX 35, и. тн. Цените на втората ръка не са лоши.

Потребителски аватар
angel.stoenchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angel.stoenchev » Съб 04 яну 2020 23:02

richko25 написа:1.8 на Тойота си е масларка. И да сложиш ГАЗ с тези грижи после - аз не бих си го причинил. А за визията е прекалено субективно.За мен Шарана е 100 пъти повече автомобил като екстериор и интериор.Като двигатели също. Като ти харесва тойотката вземай, слагай ГАЗ и се кефи.Регистрирай се в тойота форум и споделяй радоста си. :beer

Преди да пусна тази тема, бяхме на 90% готови да вземем Пасат.
Предполагах, че именно тук ще получа най-пълно мнение за него.
Така и стана.
Това, че повечето мнения ме насочват към Тойотата е друг въпрос.
Дали Шарана е повече кола или не е отделен въпрос.
Колата ще се кара предимно от жена ми в градът, което е предпоставка да се съобразявам и с нейното мнение.
Спор на темата Шаран сме имали още преди години когато избрахме за първи семеен автомобил Октавията.

bayspiro написа:Да избираш семеен аФтомобил по критерий дали е убав или не, на мен ми звучи като да се ожениш щото тъщата е много хубава... :mhihi
По моите разбирания, семейният автомобил би следвало да отговаря на следните условия:
1. Удобство за семейството - обем и оборудване, - т.е. за какво и от кого ще се ползва - например - деца ли ще се возят или домашни любимци...
2. Регион на ползване - град, околоградска зона,село и т.н.
3.Навици на ползвателите - само се придвижват с колата или живеят в колата когато са на път...
4. Обичат да пътуват комфортно или спартански..
5. много други...
Та наясно ли е колегата какво иска да постигне и колко е склонен да плати за това?
Аз също бях пред такъв избор и избрах нещо средно- не много красив СУВ , сравнително икономичен за смесен цикъл, не особено висок клас оборудване, но достатъчно за дълги преходи и пътуване не в идеални пътни условижя. Достатъчен за семейството и багажа - Хюндай Туксон.
Както виждам, колегата пътува доста по планински пътища и 4х4 и висок просвет няма да са му излишни, препоръчвам да погледне корейците : КИА спортидж,IX 35, и. тн. Цените на втората ръка не са лоши.

Всъщност изискванията не са ми кой знае колко големи.
1. Да е сравнително надеждна и двигателя да е достатъчен за купето.
(за да нямам проблема който сега имам с Октавията)
2. Да не е по-малка именно от Октавията. Т.е Багажник за 3-4 по големи куфари.
3. Ако може да се газифицира. (Не че ако не може няма да караме дизел но вече сме свикнали на газ и сме доволни)
А относно предложенията за Хюндай Тусон и КИА спортидж, просто не сме мислили.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 04 яну 2020 23:36

Ван се купува само ако наистина ти трябва такъв /ще возиш по 6 човека,имаш 3 деца и разкарваш една количка и две колелета,или през ден си пренасяш покъщината/,иначе както и да го погледнеш комбито е много по-практичния избор !

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 04 яну 2020 23:59

Багажникът на октито е висока летва!

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 05 яну 2020 2:10

Stivi написа:Ван се купува само ако наистина ти трябва такъв /ще возиш по 6 човека,имаш 3 деца и разкарваш една количка и две колелета,или през ден си пренасяш покъщината/,иначе както и да го погледнеш комбито е много по-практичния избор !

Това е така, но в изкривената ни реалност...може да е достатъчно изгодно и вместо обикновенно комби. Шарана е може би последния представител на концерна VAG, който е с адекватна гама мотори ставащи на газ, а и дизелите му се избират лесно(май само на 2,0 имаше с дюзи Сименс, даже не съм много сигурен). От там вече се знае какво що, и проблемите са доста по-малко, включително и като цялостна поддръжка. Освен това е доста под предвидения бюджет, и то за сравнително не много стари години на производство, което би компенсирало евентуален малко по-висок разход на гориво. Като размери, е едни 23см по-дълъг от Туран( Октавия 1е по-дълга с 10см от Туран), и евентуално 8-9см по-висок(но и отдолу просветът му е по-голям). Теглото, разхода и вървенето са сходни, но едното има читави мотори включително и за газ, а другото два-три дизела, които да стават. Практична алтернатива си е, и по много други параграфи. Обаче имидж, дизайн...също играят роля, затова и цените на двата модела са каквито са...поне в България.
Иначе комби с адекватен мотор ставащ на газ(изключваме 1,6), при VAG има в Ауди(B7). Вярно, не чак до 2010г, но до март 2008г. След това пренасят завода в Испания, и почват да продават модела B7 с леко променен дизайн като Сеат Ексео до 2013г(А до средата на 2010г го има с последните 1,8 турбо без директно впръскване). Обаче багажника не е много голям, а и окачването е алуминиево.
Пасат B6 комби, е с 50 литра по-голям багажник от Октавия 1 комби.
За размери, размисли и сравнения, не само на модели на VAG, мисля че този сайт е доста полезен- https://www.autoevolution.com/carcompar ... 2&id2=5008

Ако ще е комби, защо не пак Шкода?! Има и Супърб комби от 2009г, а и Октавия 3 е хубав автомобил(на удължената база на Голф), но малко трудно ще влезе в бюджета с правилния 2,0 дизел...поне за сега.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Нед 05 яну 2020 10:16

Виж огледай БМВ Х3. Има 3 литров бензин носещ на газ има и дизел. Вози много приятно и е достатъчно голям за семейна кола. Ако ще е Ваг, аз бих погледнал Passat b6 facelift 2009-2010 3.2 fsi 4*4 250 коня. Градско гори 15-17 бензин, а на дълго пада на 9. Намират се около 10к-12к лева.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Сря 08 яну 2020 12:27

Стига бе човек, какво Х3, какъв Паст 3.2, тия неща ще му изядат ушите от към поддръжка и разход.
Предвид изискванията на човека, според мен ситуацията е следната, ако се държи на бензин с газ се гледат японците - Тойота Авенсис комби, може и Honda Accord VIII Wagon 2.0 (малко над бюджета, но поносимо), ако е допустим и дизел - Пасат Б6 след 2008 г., 2.0 ТДИ.
Ванчетата също са алтернатива, но мое лично мнение (което на никого не натрапвам) е, че ако голямо комби е достатъчно, няма смисъл от ван. Най-малкото лекият автомобил е с по нисък център на тежестта и по планинските пътища стои по-стабилно и с по-малко клатене (без да е необходимо да се прави компромис с мекотата на окачването) и съответно вероятността седящото от зад дете да ти оповръща врата е по-малка.

Последна промяна от Asko VW на Сря 08 яну 2020 22:41, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 08 яну 2020 12:47

angel.stoenchev написа:Това, че повечето мнения ме насочват към Тойотата е друг въпрос.

Просто на хората тук им писна от разбрачи, които постоянно препоръчват кенефи и не им се занимава да влизат в спорове вече.

Ако си се спрял на Пасат - прегледай темите за него или пусни нова ако няма за точно такава модификация и ще получиш адекватен отговор.

Аз лично смятам, че Фолксваген произвежда най-подходящите за мен автомобили - практични и със златно сечение цена и качество. Затова и в момента в семейството имаме вече 8 VW-та, производство от 1990 до 2018 г. :th_up

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Сря 08 яну 2020 13:01

Това определение за нашата марка: "практични и със златно сечение цена и качество." много ми хареса. Точно така и аз я описвам.Тойота бих карал само служебна или насила. Изключвам мечтата ми нов Ленд Крузер 2.8Д автоматик, но това е друга тема.

Лично аз толко идеална кола като Пасат, дали ще е вагон ресторант или седан, според личните предпочитания. Просто перфектният избор за едно семейство. Единствено трябва човек психологически да се подготви с едни 2-3-4К в чекмеджето всеки момент ако нещо скъпоструващо изтропа да може да му отговори адекватно.

Такива неща като ще му пробия с бургия 10мм ДПФа или ще сложиме рециклирани дюзи в Монтана с гаранция 3 седмици не са за мен...

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 08 яну 2020 15:18

Vlad777 написа:Аз лично смятам, че Фолксваген произвежда най-подходящите за мен автомобили - практични и със златно сечение цена и качество. Затова и в момента в семейството имаме вече 8 VW-та, производство от 1990 до 2018 г. :th_up

По-скоро май си маниак на марката и покрай теб останалите. Или имате още 5-6 автомобила от други марки?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 08 яну 2020 15:29

Всичко от другите марки е в миналото.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 08 яну 2020 16:22

Естествено, че Пасат от всичко изброено. Няма да коментирам Кия и вече другите ги забравих. Но бензинова Тойота?!? :undecided С техните немощни бензинови мотори ... Не, благодаря!
Ако искаш да караш удобен автомобил, който да има нормален разход и голям багажник, който да не умира при изкачване на наклон - Пасат Дизел си е супер вариант. Дори да не е комън рейл, няма да е болка за умиране, ако е от последните години на производство на тези двигатели. Не вземай 16 клапанов двигател помпа-дюза. Прегледай шестограма, обслужвай с качествени масла и консумативи и ще се радваш на дълго и безпроблемно шофиране.
Имал съм три Пасата - две Б6-ци и една Б7-ца - за мен това е един от най-добрите автомобили евър. Както каза колегата като златна среда цена - качество. Не случайно "глупавите" немци карат за служебни точно такива автомобили. Което означава разбира се да провериш внимателно историята и състоянието на един подобен автомобил, да не се окаже, че купуваш автомобил на 500 000 км., който не е поддържан. Гледаш внимателно, прави се диагностика, преглед в доверен сервиз, който знае какво да гледа и си ти.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 08 яну 2020 16:39

Кой от изброените пасати става за газ? Без да гори 25% бензин.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 08 яну 2020 16:48

Е няма ма е най-убавото....както каза колегата по горе златното сечение си е златно сечение ..... :mhihi

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 08 яну 2020 17:11

За всеки златното сечение е различно. Вижда се в автофорумите, всеки си хвали марката.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”