Мнение за автокредити

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Мнение за автокредити

Мнениеот ktamen » Нед 14 юни 2020 18:14

joro_kem написа:Много хора работят за под 1000 лв на месец, за тях нещо не е релевантна въпросната формула. Или да ползват рейса? Айде по-сериозно!

Жълтия голф го взех за 900лв.
Сивия за 500 лв.
Минал съм с тях по около 150 000км.
Защо да не е релевантна формулата :gruebel
Кола на вересия не трябва да се взема по очевидни причини, даже да е без лихва, ама авторът едва ли му пука за моето мнение.

ma_in
Автомобил: Passat B2 _ Passat B5 _ Octavia 2
Двигател: JN _ ACK _ BMM

Мнениеот ma_in » Чет 18 юни 2020 13:51

group® написа:Примерно в Сащ част от възпитанието е финансовата култура - какъв % трябва да отива за дом, кола, спестявания, образование на децата и т.н.
Но то си е цялостен разчет, а не доход/кола.

Няма такова понятие там, като финансово възпитание, иначе нямаше да са едни от най-задлъжнелите хора - 14 трилиона частни заеми.
Но пък има доста финансови разчети и схеми, като досега не съм срещнал някоя от тях да включва заем за 15-20 годишен автомобил.

Ако твърдо си решил да правиш глупости - просто обиколи всички банки и ги питай за твоя конкретен случай какво могат да ти предложат и да ти дадат разпечатка с месечните вноски и накрая общата сума за плащане + всички такси. Каско за автомобил за 8000 е към 500лв. на година, но можеш и това да проучиш.

Ако искаш да постъпиш като умен човек - вземи си автомобил, който би могъл да ти върши краткосрочно работа за 1000лв. и събирай 1-2 години за желания, след това излишният пак за толкова ще се продаде, ако не го удариш, но това едва ли ще е голяма загуба. Не знам какво ти е спешното, ако е дете - имам приятел, който си кара бебето в Пунто до морето, две години, преди да събере пари за по-голяма кола. Досега никой не го е ухапал за това.

Радвам се, че досега в този форум не излезе човек с личен опит за конкретната ситуация, има някаква светлина.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 18 юни 2020 14:11

Да вземеш кредит, за да си купиш кола вероятно е най-глупавото нещо което може да направи човек :D Лизинга е малко друга бира, но пак е ебати набутвацията. Ако нямам пари за дадена кола, значи не съм дорасъл финансово за нея, всичко друго е тежко изхвърляне и после човек страда и се ограничава от други неща, за да кара нещо, което реално не може да си позволи.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 18 юни 2020 14:49

Финансовата култура не означава да не взимаш кредити, а как да си правиш реалистична преценка за възможностите си и бъдещите промени.

Много често лихвата, която ще платиш по някой кредит за придобиването на дадено благо, е по-малка от инфлацията или пропуснатите ползи (примерно може да поскъпне през това време повече). За това взимането на кредит и задлъжняването към кредитор не е непременно нещо лошо. Финансовата култура се занимава с такива работи.
При покупката на автомобил също има прекалено много "ако", индивидуални нужди и тн. за да се кара по формула. Има коли, които могат да се разглеждат като инвестиция, но в общия случай е само разход.

Потребителски аватар
D1D00
Автомобил: Volkswagen Golf GT
Двигател: ABD 1994

Мнениеот D1D00 » Вто 23 юни 2020 5:22

Колегата явно е на зор да купува кола но няма възможността със собствени средства да я купи и за това гледа друг начин,на него едва ли му е приятно да се стига до там но като се налага да се направи покупката няма как, и аз съм минал по този път и знам как е. Според мен харесай си кола и тегли някой потребителски кредит за да я купиш, след това се постарай ако имаш възможност по най-бързия начин да го изплатиш предсрочно. Така хем лихвата отпада и хем по бързо се изплаща кредита. Аз на този принцип съм си купил някой скъпи неща дето струват много пари и съм нямал възможността да ги взема в кеш, и съм ги купувал с потребителски кредит. Понякога с доста лишения съм изкарвал докато ги изплатя, но не съжалявам защото си е струвало. Ако решиш да теглиш такъв потребителски кредит отиди във OBB банка защото имат добри условия, и може да те устройва не знам...

Последна промяна от D1D00 на Съб 19 сеп 2020 15:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Вто 23 юни 2020 9:16

цял живот да караш кола за 1000 евро, незаменимо

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”