group® написа:Примерно в Сащ част от възпитанието е финансовата култура - какъв % трябва да отива за дом, кола, спестявания, образование на децата и т.н.
Но то си е цялостен разчет, а не доход/кола.
Няма такова понятие там, като финансово възпитание, иначе нямаше да са едни от най-задлъжнелите хора - 14 трилиона частни заеми.
Но пък има доста финансови разчети и схеми, като досега не съм срещнал някоя от тях да включва заем за 15-20 годишен автомобил.
Ако твърдо си решил да правиш глупости - просто обиколи всички банки и ги питай за твоя конкретен случай какво могат да ти предложат и да ти дадат разпечатка с месечните вноски и накрая общата сума за плащане + всички такси. Каско за автомобил за 8000 е към 500лв. на година, но можеш и това да проучиш.
Ако искаш да постъпиш като умен човек - вземи си автомобил, който би могъл да ти върши краткосрочно работа за 1000лв. и събирай 1-2 години за желания, след това излишният пак за толкова ще се продаде, ако не го удариш, но това едва ли ще е голяма загуба. Не знам какво ти е спешното, ако е дете - имам приятел, който си кара бебето в Пунто до морето, две години, преди да събере пари за по-голяма кола. Досега никой не го е ухапал за това.
Радвам се, че досега в този форум не излезе човек с личен опит за конкретната ситуация, има някаква светлина.