:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Мнение Фолксваген Голф 8 Комби 1.5 TSI 150 к.с

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
trib
Автомобил:
Двигател:

Re: Мнение Фолксваген Голф 8 Комби 1.5 TSI 150 к.с

Мнениеот trib » Вто 07 сеп 2021 19:53

Благодаря отново за мненията.

Добрите впечатления определено помагат.

Относно ръчните скорости - на планински път и на ниски скорости градско 0-20 просто няма по-плавно и точно от ръчната кутия, а за добро или лошо много обръщам внимание на това и обратното ме дразни - например,когато кутията рита или се бави между 0 и 1 или 1 и 2 или, когато държи високи обороти на спускане например. Също така кефът да караш по инерция от 50 до 0 преди светофар вместо да усещаш смяната на предавките надолу (колкото и плавна да е кутията) няма цена :-)
Факт е, че не съм карал турбо бензин с ръчни, дано няма голяма разлика.

Относно хъркането - познат с Октавия 1.5 TSI ръчни ми сподели за същия проблем - редовно му го прави - казали са му в Еуратек, че си е така и няма решение, но се свиквало.

Едно от нещата, което ме привлича в Голф 8 е точно дигитализацията. Досега една от причините да избягвам VW е това, че интериорът никога не ми е харесвал. За първи път сега ми харесва VW отвътре.

Иначе fur1ous е прав, че от десетки хиляди продажби във форумите пишат няколко десетки потребителя с проблемни коли.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Вто 07 сеп 2021 23:10

fur1ous написа:Не очаквай нова кола, стига да няма някои дефект, да влезне в сервиза първите 100-150 хиляди освен за обслужване.

Някои влизат. Dacia Logan 2012 две лета подред влизаше в сервиз заради счупена тръба за климатик. Още 2 пъти съм я карал за смяна на лоста за мигачите, защото оставах без клаксон. На един познат чисто новата Toyota Corolla също трябваше да посети сервиз, заради развален климатик, пак някаква тръба. :deal

Потребителски аватар
mitko66
Автомобил: MK8 eTSI DSG
Двигател:

Мнениеот mitko66 » Сря 08 сеп 2021 7:52

Забравих да добавя още нещо, което не е измислено добре - хоризонталните бутони(по скоро тъч повърхности) за регулиране на климатика в двете зони и тези за силата на звука между тях нямат подстветки (учудващо на фона на многото лед амбиентни ленти вътре и отвън) и нощно време в движение, често вместо да регулирам температурата намалявам звука или обратното.
За автора на темата - непременно тествай etsi с DSG - имат в Порше тестови.
Моите впечатления от Голф 8 до момента са изцяло положителни (бих си пожелал малък ъпдейт на мултимедията, кото да изчисти дразнещи неща).
За жалост, наистина няма налични автомобили (знаете Ковид, темата с липсата на чипове и т.н) и сроковете за доставка са жамевю.

Потребителски аватар
mukot
Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024

Мнениеот mukot » Сря 08 сеп 2021 9:01

Наистина няма как да тестваш такъв автомобил, защото търговците регистрират все автоматици. Аз имам от м. март м.г. един от последните Г7,5 с този мотор и ръчна кутия, който е на 17к километра и мога да споделя впечатлението от тази комбинация на мотор и кутия с уговорката, че е на старото купе, което обаче е със същото окчаване. Не мога да съм сигурен обаче дали в сега поръчваните Г8 софтуера е същия. За кенгуру ефекта мога да кажа, че го има, но се проявява само когато колата изобщо не е изчакана след старта да загрее поне мъничко. Маслото с вискозитет 0-W20 помага това да става бързо, но все пак иска малко време. Парадоксалното е, че зимата, тъй като не тръгвам веднага след старт го нямаше, а лятото, когато е горещо, човек нормално не ицчаква някакво загряване и тръгва и тогава може да има кенгуру от пълва на втора скорост. Мен лично това не ме дразни и мисля, че с разработването ще намалее. По дразнещото е изключването на двата цилиндъра. И аз съм фен на механичните кутии, защото ти имаш контрола, но върху тази система нямаш контрол и тя ти нарушава плавността, защото софтуера я управлява. А особено при по-ниски обороти /под 1500/ включването и изключването на двата цилиндъра се усеща по-осезаемо. Предполагам, че ще се намерят хора, които да изключват системата софтуерно, но засега не ми се пипа в стоковата карта. Иначе, сравнявайки го със по-старите ми голфове, които са с мотори 1,4 CZCA 125 к.с. се усеща по-високия въртящ момент в ниските обороти, но пък те по-охотно се развъртат и заради липсата на ACT са по-линейни и носещи удоволствие и при ускорение и при сваляне на оборотите. При високите обороти 1,5 се усеща като по-мощния мотор с по-малко напрегнат звук и затова на магистрала е с предимство. Дано съм бил полезен. :smile

trib
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trib » Сря 08 сеп 2021 9:30

mukot написа:Наистина няма как да тестваш такъв автомобил, защото търговците регистрират все автоматици. Аз имам от м. март м.г. един от последните Г7,5 с този мотор и ръчна кутия, който е на 17к километра и мога да споделя впечатлението от тази комбинация на мотор и кутия с уговорката, че е на старото купе, което обаче е със същото окчаване. Не мога да съм сигурен обаче дали в сега поръчваните Г8 софтуера е същия. За кенгуру ефекта мога да кажа, че го има, но се проявява само когато колата изобщо не е изчакана след старта да загрее поне мъничко. Маслото с вискозитет 0-W20 помага това да става бързо, но все пак иска малко време. Парадоксалното е, че зимата, тъй като не тръгвам веднага след старт го нямаше, а лятото, когато е горещо, човек нормално не ицчаква някакво загряване и тръгва и тогава може да има кенгуру от пълва на втора скорост. Мен лично това не ме дразни и мисля, че с разработването ще намалее. По дразнещото е изключването на двата цилиндъра. И аз съм фен на механичните кутии, защото ти имаш контрола, но върху тази система нямаш контрол и тя ти нарушава плавността, защото софтуера я управлява. А особено при по-ниски обороти /под 1500/ включването и изключването на двата цилиндъра се усеща по-осезаемо. Предполагам, че ще се намерят хора, които да изключват системата софтуерно, но засега не ми се пипа в стоковата карта. Иначе, сравнявайки го със по-старите ми голфове, които са с мотори 1,4 CZCA 125 к.с. се усеща по-високия въртящ момент в ниските обороти, но пък те по-охотно се развъртат и заради липсата на ACT са по-линейни и носещи удоволствие и при ускорение и при сваляне на оборотите. При високите обороти 1,5 се усеща като по-мощния мотор с по-малко напрегнат звук и затова на магистрала е с предимство. Дано съм бил полезен. :smile

Много полезна информация!

Кенгуруто колко продължава? Например, ако пътя до работа ми е 5 км и 12-13 мин - на всеки светофар ли да го очаквам по целия маршрут? Колко е времето за загряване на място, за да не се получава? Това не ми харесва като вариант :-) да чакаш преди да тръгнеш е досадно ... в момента карам Меган 2019 с турбо бензин и в книжката изрично пише след запалване да се тръгва веднага, а не да се чака да загрее.

Относно изключването на цилиндрите - как се усеща - чуваш звук/вибрация или загуба на мощност. Имаш предвид, че като натиснеш педала и усещаш колата по слаба на моменти?

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Сря 08 сеп 2021 14:13

Усеща се по лампата на таблото :) . В момента , в който подадеш газ цилиндрите се активират и не се усеща нищо. Това е при ДСГ-то , едва ли се усеща различно при ръчката .
Между другото една от разликата в настройките на Г7 и Г8 е именно това да можеш да караш по инерция от 50 до 0 , нищо че си автоматик :)

!R1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот !R1 » Сря 08 сеп 2021 16:31

trib написа:Относно изключването на цилиндрите - как се усеща - чуваш звук/вибрация или загуба на мощност. Имаш предвид, че като натиснеш педала и усещаш колата по слаба на моменти?

Абсолютно нищо не се усеща в комбинация с DSG. По инерция може да я вкараш с леко чукване и отпускане на газ педала.

trib
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trib » Сря 08 сеп 2021 19:01

mukot написа:По дразнещото е изключването на двата цилиндъра. И аз съм фен на механичните кутии, защото ти имаш контрола, но върху тази система нямаш контрол и тя ти нарушава плавността, защото софтуера я управлява. А особено при по-ниски обороти /под 1500/ включването и изключването на двата цилиндъра се усеща по-осезаемо.

В крайна сметка усеща ли се или не? Даваш газ на 2 цилиндъра и след секунда вече си на 4...усещаш забавена реакция на колата спрямо натискането на педала?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 08 сеп 2021 19:39

Аз не съм усетил, че съм на 2 цилиндъра. Само индикацията на таблото показва, но като натиснеш малко педала изгасва.

Потребителски аватар
BeNjI14
Автомобил: Vw Polo mk4 Facelift
Двигател: AWY BMD 2006

Мнениеот BeNjI14 » Сря 08 сеп 2021 20:36

Караш Меган 2019 тогава за както ти е този голф и то с този двигател.

trib
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trib » Сря 08 сеп 2021 20:50

BeNjI14 написа:Караш Меган 2019 тогава за както ти е този голф и то с този двигател.

Ами просто ще сменяме втората кола в семейството, която е на 15 години. Меганът ще остане за жена ми. Голфът за мен. Идеята е да надградя малко спрямо Реното :mhihi Или няма да е надграждане :eek

Потребителски аватар
mukot

Мнениеот mukot » Сря 08 сеп 2021 20:59

Всички, които не усещат превключването от 4 на 2 цилиндъра и обратно са с ДСГ-та. Усещането е че не можеш да караш плавно с малко газ при малко натоварване. При превключването на 2-цилиндров двигател той работи с повишени вибрации. Разбира се като подадеш малко повече газ се включват и другите цилиндри, но с леко доловимо трепване. Когато забавяш скоростта и оборотите е същото - имаш леко трепване, когато мине на два цилиндъра и после работи с лека вибрация, а когато оборотите спаднат съвсем се връща на 4 цилиндъра и изглажда работата си.
За кенгуро ефекта мога да кажа, че съм го имал само лятото, когато тръгна без никакво загряване /поне 1-2 мин./ и то само при първото превключване от първа на втора. Според мен е така, защото поради високата температура на околния въздух, компа обеднява много бързо сместа и после пък коригира падането на оборотите. Когато температурата на постъпващия въздух е ниска, компа я обогатява и няма проблем. Колкото до препоръките да се тръгва без загряване това препоръчват всички производители за да се спазят екологичните изисквания. Чувал съм, че в Германия за загряване на място повече от 1 мин. се дължи глоба, а в Австрия, ако си почистваш автомобила от сняг с работещ мотор глобата е 5 000 евро. Затова разбира се и налагат масла с все по-ниски вискозитети. Иначе за нито един ДВГ не е добре да се натоварва преди малко загряване, чиято продължителност силно зависи от околната температура и от вискозитета и състоянието на двигателното масло.

trib
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trib » Сря 08 сеп 2021 21:21

mukot написа:Всички, които не усещат превключването от 4 на 2 цилиндъра и обратно са с ДСГ-та.

Каква е причината да не се усеща при автоматика според теб?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 08 сеп 2021 21:49

ACT-то е много гадна система, като Start-Stop-a и се спира трудно, може да разкачиш разни датчици и няма да работи (както и старт стопа) (важи само за ръчните кутии), но покрай нея на новите поколения светват и разни други неща и губиш още функцоналност която се ползва. Та не е много вариант. Иначе е поправимо ако колата е извънгаранционна.

Потребителски аватар
mukot

Мнениеот mukot » Сря 08 сеп 2021 22:02

Най-вероятно картата на кутията не позволява да вкарваш мотора в такива ниски обороти, като с ръчна кутия. А и картата на мотора е различна. Но пък ги има тези задържания на високи обороти при низходящо редене на предавките, както и твърде бързото преминаване на по-висока предавка при много плавно ускорение. И всичко се подобрява софтуерно. Наистина отзивите от куплирането на ДСГ-то с 48 волтовия мек хибрид са много положителни. Аз съм тествал такъв Голф за 2 часа и като че ли е доста по-добре от чистите ДСГ-та. Та и аз имам колебания какъв Голф да поръчам за май догодина - с механична кутия или майлд хибрид, като 5-те к разлика в цената не са аргумент.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”