Избор на надежден джип

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
chifut
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на надежден джип

Мнениеот chifut » Пет 02 авг 2024 7:30

Дъстър е за теб. Прилична джипка къса база 4варати приличен офроуд. Прилично висока приличен конфорт извън пътя. Прилична подръжка, прилична надеждност.Имам много километри на Рейнджър пикап. Бавни бързи блокаж на заден мост, но не е по проходим от Дъстъра просто щото е тежък, широк,дълга база. И като вметка. ако на пътя няма кой знае колко значение с какви гуми си извън пътя гумите имат тежестта на поне едни 70% значение до къде ще стигнеш.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 02 авг 2024 10:30

Дъстър ако е нов или почти нов макс до 5 години примерно бих гледал но поне аз разбрах,че колегата търси нещо старо на поне 15-20 години ,което постоянно да храни майстори и дилъри на авточасти да е поне 2 тона и да гълта поне 15 нафта

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 02 авг 2024 18:05

Фолксваген форума препоръчва единодушно Дачия.
До къде го докарахме :

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 02 авг 2024 18:58

А Фолксваген кво му предлага? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 02 авг 2024 19:02

Ако Фолксваген не предлага нищо, защо въпросът се задава във филксваген форум?
За да могат чичаците да покажат енциклопедичните си знания?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 02 авг 2024 19:05

Petrolhead написа:За да могат чичаците да покажат енциклопедичните си знания?

Еми ти, като нечичак, покажи някакви знания?

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 02 авг 2024 19:09

И аз се слагам при чичаците, ама не разбирам от дачии и затова киселея.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 02 авг 2024 19:16

Лошо няма, че не разбираш.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 03 авг 2024 10:18

Като започнем от тук и рязко губя интерес към темата:
42w083gb написа:Първо, ако си взема твърде нова кола с ДПФ, това нещо как се маха и минава ли се преглед?
Надявам се скоро коли с премахнат DPF трябва да бъдат незабавно спирани от движение.

Второ, авторът хич не е наясно за какво му е тази кола и колко често ще я кара OFFroad. Щото ако ще я кара само по чукарите - ще прежали комфорт, удобства, шумоизолация и болките в гърба и кръста от скамейката, на която седи и ще вземе дъстър. Ама той писал, че кара Audi A4 по 25000 км на година. За да направиш осъзнат избор, че ще пътуваш по 25000 км на година в дъстър, трябва да си доста чалнат. Аудито макар и доста по-старо е много, много класи над дъстър като пригодност за пътуване, комфорт, практичност. Че дори и Golf 4 и той.
42w083gb написа:Вече като взема нещо, ще мога от време на време да се навра по някой черен път. Имам представа и усет как се кара там, но нямам опит. И няма да прежаля колата и да се навирам излишно. Където и да карам, ще внимавам.
Демек ще кара извън гората, което всъщност не е оффроуд. И какво излиза, че ще караш 10 часа в годината нещо като оффроуд по черен път, а другите 500 часа, които прекарваш в колата - ще си наказан. Щото видиш ли халдекса в T-Roc, Tiguan бил фалшиф и не може да мине по "черния път" :mhihi

А после:
42w083gb написа:Затова много му мисля. Гледам характеристики за количество масла и гориво и си правя сметката.
Ако ще смяташ колко пари струва смяната на маслото - тази кола не е за теб...

И ще допълня с един клип, който съм снимал преди 8 години - как се справя Bora 1.8 125 кс 4motion (Haldex) с черен път на "целата" газ, ако че не е джип и не става :mhihi Освен, че на места се движи сигурно със 100+, също така минава и през доста изровени от водата коловози и неравности, които не си личат толкова на камерата. просто не ми беше първото минаване и знаех, че ще мина. На първото минаване на няколко места съм спирал и съм слизал да оглеждам, защото от колата изглеждаше, че може и да не мине:

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 03 авг 2024 18:46

Баси дългия пост бре Владо. За да оплюеш Дъстъра и да покажеш нелепия клип от пътя пред нас :icon_lol

Бях забравил, че Дъстера е виновен за всички неудачи на VW в последните 15г. у тоя форум :no

Потребителски аватар
BeNjI14
Автомобил: Vw Polo mk4 Facelift
Двигател: AWY BMD 2006

Мнениеот BeNjI14 » Съб 03 авг 2024 20:33

На тази БОРА БОРА....и липсва височина ниска колица малки гуми джипа си е джип дори с две врати и на стари години.

42w083gb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 42w083gb » Съб 03 авг 2024 21:28

Не знам дали има смисъл да се обяснявам, но ще го направя. Много ми е странно, като се зададе някакъв критерий, а някои хора тръгват да убеждават даден човек, че всъщност критерия му е грешен и му трябва точно обратното. Казах, че искам голям багажник - предложи ми се Дъстер ?? Казах, че няма да вися всеки ден на черен път, и изведнъж човек дори и джип не трябва да си взима, защото Бора ще ми свърши работа ?? Тигуанът изобщо няма да коментирам.
Просто... ако не може да се отговори на въпросите, защо трябва да се отклоняваме с излишни предложения? Или кой какво искал да се забрани? Може би и аз нещо недообяснявам, но си държа на критериите. А относно маслото, не виждам защо да не си правя сметката. Не съм милионер, иначе нямаше да пиша тук.
Всъщност. Като се замисля, това е доста често срещано явление в българските форуми. Да не вземе да се засегне някой. Нямам такива намерения.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 03 авг 2024 22:40

group® написа:Баси дългия пост бре Владо. За да оплюеш Дъстъра и да покажеш нелепия клип от пътя пред нас :icon_lol

Бях забравил, че Дъстера е виновен за всички неудачи на VW в последните 15г. у тоя форум :no

Това е горски път от северната страна на язовир Широка поляна. Няма асфалт, а е черен коларски път. Не знам какво му е нелепото на клипа - по-скоро илюстрация, че не е нужно кой знае какво, за да караш по черни пътища с напречни коловози и доста неравности, но нека е нелеп. За мен си е приятен.

А Дъстъра хич не ми е виновен, но щом казваш, че е комфортен автомобил, ще го приема, че за теб е така. Аз имам други критерии по въпроса и за мен тази кола е в дъното на графа комфорт по моите критерии, а когато седя в колата толкова часове, това ми е важно. Всеки си има задник и преценява какво ще го вози.

А към автора - при поддръжката на "истински" джип (както и да го разбираш), маслото ти е най-малкия разход и е съпоставим с този на лека кола +/-. Разходът на дизел Mitsubishi Pajero II 2.8 TD по каталог е 15/100 градско и 10/100 извън, комбинирано 12.3/100. За сравнение Audi A4 2.0 TDI по каталог е 8/100 градско и 4.5/100 извън града, комбинирано 5.8/100. Дори да постигнеш каталожния разход, което аз лично никога не успявам, то за да ги измине Pajero ще са му нужни 6+ литра повече гориво на всеки 100 км, което при 25000 км прави 4000 лв на година повече само за гориво, сравнено с лека кола. После, поради масата на джипа има по-масивни елементи по окачване и ходова част, които съответно са и по-скъпи, а не е като да не се повреждат при кола на старо, особено при такъв не малък пробег. Има и други части по задвижването, които също искат поддръжка. И накрая като теглиш чертата се оказва, че маслото ти е най-малкия финансов разход по тази кола.

А по повод бензиновия Jeep - мой познат си купи тази година Grand Cherokee 5.7 V8. Продаде го след има-няма 2-3 месеца, не защото харчеше 20+ бензин, а защото наби една сериозна сума за ремонти в него, а проблеми все някакви нови изскачаха и нямаше сигурност, че ще стигне, където е тръгнал. Така че дали е дизел или бензин - проблемите не са само в двигателя.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Съб 03 авг 2024 23:27

42w083gb написа: ...
<Избор на надежден джип>
- Всичко с малък багажник и къса база с две врати отпада. Примерно Сузуки Витара, Тойота Рав4, Дачия Дъстер, Сузуки Джимни.
-... Никакви съвременни БМВ, Мерцедес, Ауди, Волво, Порше и т.н., които стават само за магистралата и след няколко години ще са за боклука. Дразнят ме всички излишни датчици, радари, моторчета, екрани... Схванахте...
...
- Търся най-вече добър двигател. Чугун, надеждност, простота. Старото качество. Не искам двигател с известни сериозни проблеми. На какво ли не се начетох. Срив на балансиращ вал, срив на дюзи, на горивна помпа, на бутала, зъбни колела, маховик...
Чел съм много. Сигурно твърде много. Затова пиша тук, че евентуално да съм пропуснал нещо и някой да ме насочи какво греша. Кое ще е с най-малки разходи за гориво и масла. Кое ще е най-здраво и надеждно. Кое е най-опростено. Кое е с най-евтини или най-достъпни части и кое с най-скъпите. Цената, колкото може по-малко, но няма да търся боклуци. Правил съм си таблици с характеристиките преди време и вече наизуст ги знам, но друго е да го чуя от хора с опит. Благодаря. Сигурно стана дълго.

Проблемът е, че реално не е дадено задание. Затова и коментарите са такива. Досега в западен форум такива несвързани и взаимно изключващи се изисквания, като цитираните по-горе, не съм срещал. Ако тръгнем от заглавието, надежден автомобил може да бъде новият гаранционен. Но ти го изключваш като вариант. Джиповете с къса база са по-проходими и надеждни от тези с дълга база, но ти изключваш и тях. Сензориката и асистентите в новите автомобили са пряко свързани както с надеждността им (ранна диагностика на потенциални проблеми), така и със сигурността на пътуващите в него, което е основен приоритет. Проблемът не е в многото четене из форумите, а неспособността за отсяване на фактите от измислиците, както и неразбирането на статистиката. Колегите Само пешка, Чифут и Влад 777 са направили опит да отговорят на безсмисленото задание и да внушат за корекции. Винаги можеш да направиш такова задание в руски или западни форуми, за да си свериш часовника.
Успех!

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 04 авг 2024 8:21

42w083gb написа:Не знам дали има смисъл да се обяснявам, но ще го направя. Много ми е странно, като се зададе някакъв критерий, а някои хора тръгват да убеждават даден човек, че всъщност критерия му е грешен и му трябва точно обратното. Казах, че искам голям багажник - предложи ми се Дъстер ?? Казах, че няма да вися всеки ден на черен път, и изведнъж човек дори и джип не трябва да си взима, защото Бора ще ми свърши работа ?? Тигуанът изобщо няма да коментирам.
Просто... ако не може да се отговори на въпросите, защо трябва да се отклоняваме с излишни предложения? Или кой какво искал да се забрани? Може би и аз нещо недообяснявам, но си държа на критериите. А относно маслото, не виждам защо да не си правя сметката. Не съм милионер, иначе нямаше да пиша тук.
Всъщност. Като се замисля, това е доста често срещано явление в българските форуми. Да не вземе да се засегне някой. Нямам такива намерения.

За другото не коментирам, искаш джип, имаш парите, угаждаш си. Но за маслото и поддръжката са прави.
Сериозните джипове са си малки камиони, маслата са повече, разхода е повече, гумите са доста по-скъпи и т.н.
Отделно, че пълно щастие няма, каквото покрива много и различни изисквания, държи високи цени. Затова винаги се търси най-разумния компромис за определени пари и изисквания.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”