Избор на кола на носеща рама

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на кола на носеща рама

Мнениеот iron4o10 » Пон 26 яну 2026 11:28

Може ама не е удобно за човека по-средата. В такъв случай 5 местната Алхамбра като вариант мисля най-ме устройва и подобните на нея модели от дръги марки.

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Пон 26 яну 2026 14:23

Виждал съм баба спортен тип между две внучета в детски столчета на задната седалка на Ситроен С4 Гранд Пикасо. Сега май се казва Спейс Турър. Отпред бяха майката и бащата. Изглежда голям и удобен автомобил.
А относно газта, мисля, че не е добре за безопасността при евентуално попадане в ПТП.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пон 26 яну 2026 15:17

Да, факторът сигурност е важен, но има и нещо като "оценка на риска", което е функция от вероятност и последици. Вероятността се определя от честотата и продължителността на излагане на конкретната опасност, в случая ПТП, а тежестта от последиците - смърт, трайно, или временно увреждане и броя на пострадалите лица. От тук следва, че колкото повече и по-дълго се кара, толкова по-голяма е вероатността за настъпване на ПТП. Що се касае до последиците, те зависят и от типа на МПС-то, но това не е решаващо, включително и съображенията за масата - винаги може да има сблъсък с бетоновоз, ЗиЛ, или нещо друго тежко, затова съвременните автомобили са проектирани да пазят с деформация, която да поема удара, за сметка на ламарините. В този ред на мисли + обсъжданите варианти се очертават няколко сегмента - ван, СУВ, или по-голямо комби. При положение, че става въпрос и за две деца, тогава оптимален вариант е ван от американски тип - нещо като КИА Седона/Карнивал с бензинов мотор, примерно: https://www.mobile.bg/obiava-1176354417 ... a-76827-km

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Пон 26 яну 2026 15:23

batjoro написа:Виждал съм баба спортен тип между две внучета в детски столчета на задната седалка на Ситроен С4 Гранд Пикасо. Сега май се казва Спейс Турър. Отпред бяха майката и бащата. Изглежда голям и удобен автомобил.
А относно газта, мисля, че не е добре за безопасността при евентуално попадане в ПТП.

Баш това ми е нуждата и на мен :)

Lupender написа:Да, факторът сигурност е важен, но има и нещо като "оценка на риска", което е функция от вероятност и последици. Вероятността се определя от честотата и продължителността на излагане на конкретната опасност, в случая ПТП, а тежестта от последиците - смърт, трайно, или временно увреждане и броя на пострадалите лица. От тук следва, че колкото повече и по-дълго се кара, толкова по-голяма е вероатността за настъпване на ПТП. Що се касае до последиците, те зависят и от типа на МПС-то, но това не е решаващо, включително и съображенията за масата - винаги може да има сблъсък с бетоновоз, ЗиЛ, или нещо друго тежко, затова съвременните автомобили са проектирани да пазят с деформация, която да поема удара, за сметка на ламарините. В този ред на мисли + обсъжданите варианти се очертават няколко сегмента - ван, СУВ, или по-голямо комби. При положение, че става въпрос и за две деца, тогава оптимален вариант е ван от американски тип - нещо като КИА Седона/Карнивал с бензинов мотор, примерно: https://www.mobile.bg/obiava-1176354417 ... a-76827-km

Това е много добра идея. Благодаря!

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 26 яну 2026 15:42

Dodge Durango също е опция и са в бюджета

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пон 26 яну 2026 15:56

Ако искаш сигурност от ниво ‘танк’, мога да ти предложа няколко модела: T-72, Leopard 2 или ако бюджетът е малко по-скромен - БТР-80 втора ръка.
Иначе, ако си решиш за цивилна версия - Land Cruiser е почти същото, само дето не стреля и не може да мине през тухлена стена без да се застраши гаранцията.

Сори, ама мен ми е много смешно като чета тая тема и ми напомня на тази реклама :mhihi

Между другото в началото на клипа на Kimnotyze има черен SUV с огромни гуми, евентуално monster truck vibe, който изглежда така, че ако някой те блъсне, той ще го почувства повече от теб. :mhihi
Замисли се да си сглобиш нещо такова, готво всеки може да купи :mhihi
Пък и ако те дразнат може да ги газиш. :mhihi

Ако искаш още по цивилни имам предложение за Ford F150, даже ако ти е малко може да му сложиш пак некви големи джанти и гуми, да не се притесняваш :mhihi
Примерно: (тоя е от америка, ама хващаш идеята :mhihi )
https://www.mobile.bg/obiava-2176898263 ... arvonachal

:screwy

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 26 яну 2026 19:09

Тия ванове/СУВ-ове, правени за американския пазар са удобни за превоз на повече от 4 човека, но ми се виждат малко големи и ЖАДНИ като за европейската ни действителност. Все си мисля, че европейски ван от сорта на цитираната Алхамбата е по-практичния вариант, но всеки сам си решава според личната гледна точка.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Вто 27 яну 2026 10:50

Asko VW написа:Тия ванове/СУВ-ове, правени за американския пазар са удобни за превоз на повече от 4 човека, но ми се виждат малко големи и ЖАДНИ като за европейската ни действителност. Все си мисля, че европейски ван от сорта на цитираната Алхамбата е по-практичния вариант, но всеки сам си решава според личната гледна точка.

Да и аз съм се насочил към Алхамбата, че има 3 седалки отзад отделни и голям багажник за 5-местната версия мисля има и място за резервна гума. А този сеат терако гледам прилича на кодиак-а, но май си е по-тесен отзад от Алхамбата/Шарана?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 27 яну 2026 12:24

Таракото си е супер машинка и е за предпочитане от Алхамбра. Алхамбрата 100% трябва да я вземеш дизел, защото бензин 2.0 TSI няма,а другата бензинова моторизация каквото и да си говорим не е толкова надеждна.
При таракото имаш 2 много добри опции за бензинов мотор.
2.0 TSI 190
2.0 TSI 245

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Вто 27 яну 2026 13:45

fur1ous написа:Таракото си е супер машинка и е за предпочитане от Алхамбра. Алхамбрата 100% трябва да я вземеш дизел, защото бензин 2.0 TSI няма,а другата бензинова моторизация каквото и да си говорим не е толкова надеждна.
При таракото имаш 2 много добри опции за бензинов мотор.
2.0 TSI 190
2.0 TSI 245

Абе и аз искам да избягам от дизела, понеже с градското малко му идва нанагоре. Реално моето каране е такова, че поне 1 път в месеца имам едни 500 км извънградско и там се продухва системата. Но с нашата нафта си за предпочитане ако е повече градско да е бензин. Таракото само като ширина го сравнявах една идея е по-тесничко https://kofferraum.org/masse/seat/tarraco/ , https://kofferraum.org/masse/seat/alhambra/ и https://www.carsized.com/en/cars/compar ... suv/front/

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Вто 27 яну 2026 15:12

До момента как сте се справяли с две столчета в скаута и голфа?

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Вто 27 яну 2026 16:40

Kolyo B8 написа:До момента как сте се справяли с две столчета в скаута и голфа?

Едното е седалка отпред, другото столче отзад, но сега ще трябва и бебешко столче отзад на мястото на жената а тя между столчетата.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Вто 27 яну 2026 20:19

Не искам да влизам в спорове, но така като като гледам (снимки), този Тарако на задната седалка не предлага нищо повече от голямо комби. Като сложиш двете столчета, по средата пак става тясно, отделно че средната седалка е едно плоско пространство (не е баш седалка), а като добавиш и големия тунел на пода си става не особено удобно, особено за дълъг път. Съжалявам, но за твоите нужди просто си трябва ван с три пълноразмерни/отделни седалки. А и плъзгащите се задни врати си имат своите предимства.
Не разбрах какво му е на 2.0 TSI мотора с 220 к.с. при Алхамбарата, не става ли?
https://www.auto-data.net/bg/seat-alham ... ation-4558

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Вто 27 яну 2026 21:42

Аз не разбирам какво не му харесвате на 2.0 ТДИ мотора на Алхамбра/Шаран та все бензинки предлагате. А относно страховете от ПТП на питащия дизеловите коли би трябвало по рядко да пламват при ПТП спрямо бензиновите - просто нафтата по-трудно хваща огън.
Като собственик на Алхамбра 2011 мога да кажа, че пространството за пътниците на втория, че и на третият ред е доволно много. Детски столчета въобще няма да пречат на възрастен пътник до тях. Детски столчета от двете страни няма да пречат на възрастен пътник да седне между тях.
Колата си е предвидена за семейна и перфектно си изпълнява ролята

Последна промяна от goppa на Вто 27 яну 2026 22:02, променено общо 1 път.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Вто 27 яну 2026 21:47

Asko VW написа:Не искам да влизам в спорове, но така като като гледам (снимки), този Тарако на задната седалка не предлага нищо повече от голямо комби. Като сложиш двете столчета, по средата пак става тясно, отделно че средната седалка е едно плоско пространство (не е баш седалка), а като добавиш и големия тунел на пода си става не особено удобно, особено за дълъг път. Съжалявам, но за твоите нужди просто си трябва ван с три пълноразмерни/отделни седалки. А и плъзгащите се задни врати си имат своите предимства.
Не разбрах какво му е на 2.0 TSI мотора с 220 к.с. при Алхамбарата, не става ли?
https://www.auto-data.net/bg/seat-alham ... ation-4558

Да баш за Алхамбра съм си като място и пространство. Не знам нищо за този двигател. Това което съм карал вече почти 20 години е 4 години 1.9 ТДИ 110 коня, много здрав после 4 години 2.0 ТДИ 140 коня и после 10 години 1.8Т 150 коня и сега от половин година 2.0 ТДИ 150 коня. От другите двигатели не съм карал нищо и нямам впечатления. Чета из интернет и питам във форума тук точно с тази цел да споделите и вие :)

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”