Избор на кола на носеща рама
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Избор на кола на носеща рама
Може ама не е удобно за човека по-средата. В такъв случай 5 местната Алхамбра като вариант мисля най-ме устройва и подобните на нея модели от дръги марки.
Виждал съм баба спортен тип между две внучета в детски столчета на задната седалка на Ситроен С4 Гранд Пикасо. Сега май се казва Спейс Турър. Отпред бяха майката и бащата. Изглежда голям и удобен автомобил.
А относно газта, мисля, че не е добре за безопасността при евентуално попадане в ПТП.
А относно газта, мисля, че не е добре за безопасността при евентуално попадане в ПТП.
- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Да, факторът сигурност е важен, но има и нещо като "оценка на риска", което е функция от вероятност и последици. Вероятността се определя от честотата и продължителността на излагане на конкретната опасност, в случая ПТП, а тежестта от последиците - смърт, трайно, или временно увреждане и броя на пострадалите лица. От тук следва, че колкото повече и по-дълго се кара, толкова по-голяма е вероатността за настъпване на ПТП. Що се касае до последиците, те зависят и от типа на МПС-то, но това не е решаващо, включително и съображенията за масата - винаги може да има сблъсък с бетоновоз, ЗиЛ, или нещо друго тежко, затова съвременните автомобили са проектирани да пазят с деформация, която да поема удара, за сметка на ламарините. В този ред на мисли + обсъжданите варианти се очертават няколко сегмента - ван, СУВ, или по-голямо комби. При положение, че става въпрос и за две деца, тогава оптимален вариант е ван от американски тип - нещо като КИА Седона/Карнивал с бензинов мотор, примерно: https://www.mobile.bg/obiava-1176354417 ... a-76827-km
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
batjoro написа:Виждал съм баба спортен тип между две внучета в детски столчета на задната седалка на Ситроен С4 Гранд Пикасо. Сега май се казва Спейс Турър. Отпред бяха майката и бащата. Изглежда голям и удобен автомобил.
Баш това ми е нуждата и на мен :)
Lupender написа:Да, факторът сигурност е важен, но има и нещо като "оценка на риска", което е функция от вероятност и последици. Вероятността се определя от честотата и продължителността на излагане на конкретната опасност, в случая ПТП, а тежестта от последиците - смърт, трайно, или временно увреждане и броя на пострадалите лица. От тук следва, че колкото повече и по-дълго се кара, толкова по-голяма е вероатността за настъпване на ПТП. Що се касае до последиците, те зависят и от типа на МПС-то, но това не е решаващо, включително и съображенията за масата - винаги може да има сблъсък с бетоновоз, ЗиЛ, или нещо друго тежко, затова съвременните автомобили са проектирани да пазят с деформация, която да поема удара, за сметка на ламарините. В този ред на мисли + обсъжданите варианти се очертават няколко сегмента - ван, СУВ, или по-голямо комби. При положение, че става въпрос и за две деца, тогава оптимален вариант е ван от американски тип - нещо като КИА Седона/Карнивал с бензинов мотор, примерно: https://www.mobile.bg/obiava-1176354417 ... a-76827-km
Това е много добра идея. Благодаря!
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Ако искаш сигурност от ниво ‘танк’, мога да ти предложа няколко модела: T-72, Leopard 2 или ако бюджетът е малко по-скромен - БТР-80 втора ръка.
Иначе, ако си решиш за цивилна версия - Land Cruiser е почти същото, само дето не стреля и не може да мине през тухлена стена без да се застраши гаранцията.
Сори, ама мен ми е много смешно като чета тая тема и ми напомня на тази реклама
Между другото в началото на клипа на Kimnotyze има черен SUV с огромни гуми, евентуално monster truck vibe, който изглежда така, че ако някой те блъсне, той ще го почувства повече от теб.
Замисли се да си сглобиш нещо такова, готво всеки може да купи
Пък и ако те дразнат може да ги газиш.
Ако искаш още по цивилни имам предложение за Ford F150, даже ако ти е малко може да му сложиш пак некви големи джанти и гуми, да не се притесняваш
Примерно: (тоя е от америка, ама хващаш идеята
)
https://www.mobile.bg/obiava-2176898263 ... arvonachal
Иначе, ако си решиш за цивилна версия - Land Cruiser е почти същото, само дето не стреля и не може да мине през тухлена стена без да се застраши гаранцията.
Сори, ама мен ми е много смешно като чета тая тема и ми напомня на тази реклама
Между другото в началото на клипа на Kimnotyze има черен SUV с огромни гуми, евентуално monster truck vibe, който изглежда така, че ако някой те блъсне, той ще го почувства повече от теб.
Замисли се да си сглобиш нещо такова, готво всеки може да купи
Пък и ако те дразнат може да ги газиш.
Ако искаш още по цивилни имам предложение за Ford F150, даже ако ти е малко може да му сложиш пак некви големи джанти и гуми, да не се притесняваш
Примерно: (тоя е от америка, ама хващаш идеята
)https://www.mobile.bg/obiava-2176898263 ... arvonachal
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Тия ванове/СУВ-ове, правени за американския пазар са удобни за превоз на повече от 4 човека, но ми се виждат малко големи и ЖАДНИ като за европейската ни действителност. Все си мисля, че европейски ван от сорта на цитираната Алхамбата е по-практичния вариант, но всеки сам си решава според личната гледна точка.
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
Asko VW написа:Тия ванове/СУВ-ове, правени за американския пазар са удобни за превоз на повече от 4 човека, но ми се виждат малко големи и ЖАДНИ като за европейската ни действителност. Все си мисля, че европейски ван от сорта на цитираната Алхамбата е по-практичния вариант, но всеки сам си решава според личната гледна точка.
Да и аз съм се насочил към Алхамбата, че има 3 седалки отзад отделни и голям багажник за 5-местната версия мисля има и място за резервна гума. А този сеат терако гледам прилича на кодиак-а, но май си е по-тесен отзад от Алхамбата/Шарана?
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Таракото си е супер машинка и е за предпочитане от Алхамбра. Алхамбрата 100% трябва да я вземеш дизел, защото бензин 2.0 TSI няма,а другата бензинова моторизация каквото и да си говорим не е толкова надеждна.
При таракото имаш 2 много добри опции за бензинов мотор.
2.0 TSI 190
2.0 TSI 245
2.0 TSI 190
2.0 TSI 245
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
fur1ous написа:Таракото си е супер машинка и е за предпочитане от Алхамбра. Алхамбрата 100% трябва да я вземеш дизел, защото бензин 2.0 TSI няма,а другата бензинова моторизация каквото и да си говорим не е толкова надеждна.
2.0 TSI 190
2.0 TSI 245
Абе и аз искам да избягам от дизела, понеже с градското малко му идва нанагоре. Реално моето каране е такова, че поне 1 път в месеца имам едни 500 км извънградско и там се продухва системата. Но с нашата нафта си за предпочитане ако е повече градско да е бензин. Таракото само като ширина го сравнявах една идея е по-тесничко https://kofferraum.org/masse/seat/tarraco/ , https://kofferraum.org/masse/seat/alhambra/ и https://www.carsized.com/en/cars/compar ... suv/front/
-
Kolyo B8
- Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
- Двигател: DTSB
До момента как сте се справяли с две столчета в скаута и голфа?
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
Kolyo B8 написа:До момента как сте се справяли с две столчета в скаута и голфа?
Едното е седалка отпред, другото столче отзад, но сега ще трябва и бебешко столче отзад на мястото на жената а тя между столчетата.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Не искам да влизам в спорове, но така като като гледам (снимки), този Тарако на задната седалка не предлага нищо повече от голямо комби. Като сложиш двете столчета, по средата пак става тясно, отделно че средната седалка е едно плоско пространство (не е баш седалка), а като добавиш и големия тунел на пода си става не особено удобно, особено за дълъг път. Съжалявам, но за твоите нужди просто си трябва ван с три пълноразмерни/отделни седалки. А и плъзгащите се задни врати си имат своите предимства.
Не разбрах какво му е на 2.0 TSI мотора с 220 к.с. при Алхамбарата, не става ли?
https://www.auto-data.net/bg/seat-alham ... ation-4558
Не разбрах какво му е на 2.0 TSI мотора с 220 к.с. при Алхамбарата, не става ли?
- goppa
- VW експерт

- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Аз не разбирам какво не му харесвате на 2.0 ТДИ мотора на Алхамбра/Шаран та все бензинки предлагате. А относно страховете от ПТП на питащия дизеловите коли би трябвало по рядко да пламват при ПТП спрямо бензиновите - просто нафтата по-трудно хваща огън.
Като собственик на Алхамбра 2011 мога да кажа, че пространството за пътниците на втория, че и на третият ред е доволно много. Детски столчета въобще няма да пречат на възрастен пътник до тях. Детски столчета от двете страни няма да пречат на възрастен пътник да седне между тях.
Колата си е предвидена за семейна и перфектно си изпълнява ролята
Като собственик на Алхамбра 2011 мога да кажа, че пространството за пътниците на втория, че и на третият ред е доволно много. Детски столчета въобще няма да пречат на възрастен пътник до тях. Детски столчета от двете страни няма да пречат на възрастен пътник да седне между тях.
Колата си е предвидена за семейна и перфектно си изпълнява ролята
Последна промяна от goppa на Вто 27 яну 2026 22:02, променено общо 1 път.
-
iron4o10
- Автомобил:
- Двигател:
Asko VW написа:Не искам да влизам в спорове, но така като като гледам (снимки), този Тарако на задната седалка не предлага нищо повече от голямо комби. Като сложиш двете столчета, по средата пак става тясно, отделно че средната седалка е едно плоско пространство (не е баш седалка), а като добавиш и големия тунел на пода си става не особено удобно, особено за дълъг път. Съжалявам, но за твоите нужди просто си трябва ван с три пълноразмерни/отделни седалки. А и плъзгащите се задни врати си имат своите предимства.
Да баш за Алхамбра съм си като място и пространство. Не знам нищо за този двигател. Това което съм карал вече почти 20 години е 4 години 1.9 ТДИ 110 коня, много здрав после 4 години 2.0 ТДИ 140 коня и после 10 години 1.8Т 150 коня и сега от половин година 2.0 ТДИ 150 коня. От другите двигатели не съм карал нищо и нямам впечатления. Чета из интернет и питам във форума тук точно с тази цел да споделите и вие :)