VW Passat или Skoda Octavia

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 19 мар 2008 16:02

dobrinb написа:Октавията има по-голям багажник, и същевременно е малко по-къса от Пасата, следователно ще ти е по-лесно с нея в града. Освен това, окачването наистина е малко по-евтино като поддръжка. Що се отнася до цените - Шкодите държат цена не по-малко от Фолксвагените, и то поради простата причина, че са доста по-малко като предлагане, а са почти, да не кажа точно толкова качествени.

Аз мисля че октавията е перфектния избор,
Аз предпочетох пасат само от предубеждения и от мрънканици.
До ден днешен продължавам да се кефя на октавията, въпреки че пасата е доста по добър като возия, комфорт, по широк е и е от по качаствени материали.
Аз лично смятам че октавията е по подходящия автомобил за нашия стандарт и пътните ни условия:)

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Сря 19 мар 2008 16:24

zaro написа: Аз лично смятам че октавията е по подходящия автомобил за нашия стандарт и пътните ни условия:)

Стига да не му се налага на човек да сяда на задната седалка.
Passat и Оctavia може да се сравняват само като параметри на моторите, карам б5(личен) това което мога да го сравня е суперБ(служебен), но няма никаква база за сравнение с октавия(служебен).
Не искам да прозвучи като заяждане към който и да било, но на който му е скъпо да подържа нещо(каквото и да било) по-добре да не го купува.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 19 мар 2008 16:33

Ами то по тая логика като ти е скъпа чисто нова кола, не си купувай никаква.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 19 мар 2008 16:58

Аз също харесвам много Шкодите и в частност точно Октавията. Тя е някакъв хибрид м/у Голф и Бора, защото изглежда като седан, а е реално е хечбек (5 врати). Но според мен няма никаква база за сравнение м/у нея и Пасат.

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Сря 19 мар 2008 17:06

Октавията съвсем спокойно би могла да бъде сравнена и с толедо/леон по тази линия ...

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 19 мар 2008 17:18

ако трябваше да избирам като теб, бих предпочел октавията - ще вземеш по-нова, с по-богато оборудване и по-лесна за поддръжка кола, за същите пари.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 19 мар 2008 17:25

Жоре, ще бъде малко по-нова (оказва се че тия шкоди държат много цена), а за ниво на оборудване да бъде по-високо ще трябва да е страшен късметлия човек. Проблемът идва от това, че изпълнение Елеганс или (дай боже всекиму) L&K са голяма рядкост и цените на последните може да се сравняват дори с тези на В5.5 Пасат

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 19 мар 2008 17:41

твърденията ми се основават на наистина спорадични прегледи на това какво се предлага на пазара, та може и да не съм 100% прав за нивото на оборудване... за годината на производство обаче можем да поспорим :D

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 19 мар 2008 19:48

имай предвид, че и интериора на окравиата е много по-некачествен от този на пасата. Като изключим факта, че октавиата не е така красива отвътре (лично мнение), всички пластмасови части са все едно направени от кофички за кисело мляко.. Естествено, че това не е определящото при избора на кола, но все пак. Иначе возията на пасата действително е много по-добра, но пък поддръжката е по-скъпа.. Според мен основното, което трябва да си решиш, е доколко ще можеш да поддържаш пасата след покупката му.

Потребителски аватар
g06ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот g06ko » Чет 20 мар 2008 15:01

И аз мисля че от към интериор(качество и удобство) Пасата е доста по-добър, както каза един колега за Октавията да не ти се налага да сядаш на задната седалка, за двигателя е въпрос на избор.

ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Чет 20 мар 2008 16:17

Избора е равносилен на Голф 4 срещу Пасат B5. Това са коли от различен клас.
Всеки знае пословичната здравина на Голфа, така, че с Октавията няма да съжаляваш. Наистина е по-тясна отзад, за сметка на огромния багажник.

Потребителски аватар
miro_vtu
Автомобил:
Двигател:

Re: VW Passat или Skoda Octavia

Мнениеот miro_vtu » Чет 16 фев 2012 14:01

Колега, от мен 1+ за Октавията. Карам такава и съм много доволен, проста и безпроблемна, вярно е, че вози по-твърдо, но пък е с по-здраво окачване. Един колега кара Пасат В5 и всяка година ново окачване, а той си обича колата и кара много внимателно.

Последна промяна от gr_kanev на Чет 16 фев 2012 19:21, променено общо 1 път.
Причина: Все пак темата е на 4 години (някои от даващите мнение вече карат такива :) )

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 17 фев 2012 11:35

Octavia=Bora/Jetta не е адекватно да се сравнява с Passat.

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот Quottzot » Пет 17 фев 2012 14:38

Милослав написа:рено ли да си купя или дачия?
оригинала или имитацията?
според мене това ти е въпроса :)

Да, само че в случая, имитацията е добра поне колкото оригинала, да не кажа че и повече.
По темата - Октавията, според някои, не е в класа на Пасат, а според други е. Като бивш притежател на Октавия 1.9TDI, мога да кажа че колата е много икономична, с достатъчно добра шумоизолация, двигателя не е толкова шумен като помпа-дюза, а и както вече споменахте е с по-евтина поддръжка. Мястото вътре е почти еднакво. За 450 000км с бившата ми Октавия не съм сменял нищо по окачването и като цяло по ходовата част, по двигателя нищо друго освен редовното обслужване и един картер, понеже са малко кекави като цяло и се пробиват като масло, и съединителя веднъж. А, и средния ми разход през всичките години експлоатация беше - 4.4л/100км, като от общия пробег 90% бяха извънградско.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 17 фев 2012 15:04

както са написали колегите пасата е от друг клас окачването му е по-комфортно на алуминиеви носачи разгледай цените на комплектите има и доста евтини но пак са си цифра може би излиза в най-добрия случай два пъти по-скъпо отколкото на октавия

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”