Дачия Дъстър,предимства и недостатъци

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Дачия Дъстър,предимства и недостатъци

Мнениеот group® » Пон 26 апр 2021 14:48

stefan4o написа:Същата тенденция се забелязва и при другите модели на Дачия.

Честно казано не съм се интересувал от другите досегашни модели на Дачия и не знам.
А не съм се интересувал, защото там има доста алтернативи и разликата в цената вече е пренебрежимо малко.

Но в 4х4 групата няма алтернатива.
Прави ми впечатление, че много хора без опит в джипки и оффроуд коментират и сравняват яко с леките коли.
Но истината е, че в клас 4х4 няма аналог - цените са по 2, проходимост е делено на 2 и т.н.
VW няма нищо, с което да стъпи по проходимост на Дъстера - нито система, нито ъгли, нито дуракоустойчивост ... Нищо!
Ако трябва да избирам, с какво да се навра някъде и да разчитам, определено няма да е Кашкай, Т-нещо си, Туксон, etc.
Единственото съпоставимо (съвсем донякъде) е Сузуки Джимни, което бяха спряли, а сега го има само в карго версия.
Но то е и повече жипка, по-малко и не са конкуренти, нo e eвтино и добро.

При проходимите машини (от които явно повечето тук и идея си нямат какво представляват), Дъстера е с уникално съотношение и затова е бест селър.
Целия този хейт, без никаква смислена, техническа, обективна аргументация от хора, които само са го виждали, е показателен, че си вършат добре работата в Дачия.

Само жокер:
То и с Вранглер 'не можеш' по магистралата да обиколиш Европа и Китай, но ще стигнеш по-далеч от Дъстера в определени условия.
То и Рейнж Ровър ще закъса/затъне доста преди Дъстера в определени условия.
Изобщо, някой наясно ли е какво означава баланс при жипките (а и при колите изобщо)?
Какво е да събереш взаимоизключващи се неща и да постигнеш кола, с повече от едно качество и в някакво съотношение?
Цена, проходимост, градска, необходимото - това са качествата на Дъстер.

Както каза Цецо - от някои други марки ни гледат нашите каруци и си викат "Bitch please"
Та да вземем да стъпим на земята ли?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 26 апр 2021 15:13

Само за новото Джимни- там си е отделна история. То отива сериозно към един по-различен статус. И хич не беше евтино, а заради търсенето имаше моменти дори втора ръка да е по-скъпо от ново. Но от друга страна и това е относително, щото пък няма с какво да се сравнява, освен с предишния модел, от който също има доста разлики.
Това сега, че ще се предлага само като товарен автомобил, е нещо свързано я с екологията, я с норми за безопасност... Но си остава почти бутиков продукт. Както се спомена, няма място за сравнение с Дъстър.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 апр 2021 15:59

Ето я група 3 от поста ми. Да ви питам, като е толкова велик автомобил, по колко такива притежавате? :mhihi :mhihi :mhihi Ама вие и двамата не карате Дачия май? :mhihi Що така се излагате? Да не са свършили в магазина? :mhihi :mhihi :mhihi В мнението ми по-горе точка 3:
3. Хора, които казват, че е добра кола, че биха си взели, но всъщност всичко остава на хартия и никога реално няма да дадат пари, за да седнат в подобен автомобил, защото са наясно с алтернативите.
Пазарът наистина има своите механизми.

Ще задам един въпрос за пазара - по същата логика с продажбите, в магазина се продават хиляди тонове кренвирши, салами, заместващи, имитиращи продукти и т.н. Много повече от продуктите, които се правят от месо, истинско мляко и без всякакви боклуци и тоалетна хартия. И? Щом се продават най-много, значи ли че са супер, че са готини и че е добре да се използват или значи, че просто са евтини боклуци, които се продават, защото са евтини?

П.П. Сега очаквам да си купите по една Дачия, за да ме опрпвергаете. Даже знам една, която може да се вземе на цена на скрап - 2005 г. е произведена. Ако искате да я сравним с друга кола 2005-та да видим разликите. Май обаче ще е по-лесно да изброим приликите, които ще се съберат на половината пръсти на едната ръка :mhihi

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 26 апр 2021 16:06

пичове, ще дам един конкретен пример с братовчед ми. Митака се занимава с геодезия, работи в цялата страна, но основно в Бургас и региона. в ежедневието му се налага (дори и през лятото) да ползва 4х4, по разбираеми причини. няколко години (5+) караше Нисан Терано 2 2.7 дизел, дълга база. вършеше си работата, но с цената на много нафта и честа смяна на гуми (основно ги износваше на асфалт лятото). после смени нисана с едно рено канго 4х4 1.9 дизел - покара го и него 5-6 години, с много по-приемливи разходи за гориво и поддръжка, но му навъртя доста километри и започна да търси заместник. беше се насочил към нова лада нива 1.7 в топ-версията (Urban мисля), с добавен теглич и с допълнителен монтаж на АГУ, без да се нарушава гаранцията. щеше да му излезе около 27 палки с ДДС (в началото на 2019, преди ковид-а). след няколко консултации с хора, навътре в проблемите на новите ниви, се отказа. започнахме да се оглеждаме за дъстър дизел 4х4, точно по препоръка от "колеги" в бранша - ЕСО МЕР и ЕВН, чиито аварийни групи са тойота хайейс и дачия дъстър. нов беше 40+ палки с ДДС за 1.5 дизел с топ оборудване и добавен теглич. появи се един върнат от лизинг, на 11 месеца и 22 000 км., за който му направиха много приемлива оферта за 4 годишен лизинг - 35 000 лв. с ДДС плюс теглич, смяна на масло и филтри за тяхна сметка и цената на оскъпяването заради лизинга . взе го и си го кара ежедневно. икономичен и непретенциозен автомобил с много ниски разходи за поддръжка (сравнявам с моята октавия 3 2019 г., която обслужвам в еуратек). среден разход при тази експлоатация, откакто е при него - под 6/100 дизел. личният му автомобил е каптива 2.0 дизел 4х4, купувана нова, но се кефи повече на дъстъра. не знам дали попада в категорията "чичак" - на 44 е, но със сигурност се кефи от покупката, защото си вади хляба с тази румънска "кочина". не всичко е черно и бяло в този живот - секта, секта, ама има и обективни факти, които не бива да се преиначават!

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Пон 26 апр 2021 16:36

Vlad777 написа:

Тъпа асоциация. По-скоро сравни българска бира с някой засукан IPA или домашна ракия с марково уиски. Няма база за сравнение, защото са различни неща.
По същата логика съм се наслушал на реплики тип: защо караш такава кола с твоята заплата? Междудругото понякога си купувам кренвирш в хот дог! Дано не ме заплюеш :mhihi

Ще взема да се кача в някой нов Дъстър. Като излезна първият си взех такси, за да видя как е и впечатлението ми беше крайно отрицателно. Нещо като Лада Нива с пластмаса.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 26 апр 2021 16:40

За твоя братовчед е било оправдано да си вземе конкретният Дъстер с оглед нуждите му ,но 80% от купувачите го купуват за семейна кола понеже е "евтин джип" и единственият офроуд който практикуват е паркирането в градинката пред блока...ей това за мен са грешно дадени пари. Аз също взех нова Дачия Лоджи, понеже такива ми бяха нуждите /и най-вече средствата/ и вече 120 000км. нямам технически проблеми, но питай ме дали пак бих взел Дачия като дойде време за смяна. А иначе за личната кола на братовчед ти, или добро или нищо, така че ще си замълча...не напразно румънеца му харесва повече, та той оня туч гори 10/100 :mhihi

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 26 апр 2021 17:01

А, това, че е важно всеки правилно да си определи нужди и приоритети, абсолютно го подкрепям.
Нямам никакъв проблем да карам и Дачия при определени условия.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 апр 2021 17:11

Ами карайте бре, колеги :) Даже мога да ви продам моята... Не са лоши коли, принципно. Но единствената причина някой да си купи нова Дачия е цената й.
Асоциацията на Влад си е съвсем на място.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 26 апр 2021 17:29

Стефко, Дъстър ли караш? Ако се продава, дай малко снимки на ЛС и цена моля.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 26 апр 2021 17:38

Stivi написа: ....:mhihi Особено е смешно като видиш някой чичак в нов Дъстер как гледа през прозореца, все едно се е качил поне на Touareg V8 :screwy

Особено е смешно като такъв се напъва да кара , мисли си ,че кара совалка , а в същност френски к-ф.
П.П. Много са нагли "младежите" с Дъстър - мислят си ,че карат голям клас автомобил, за тях ЗДП не важи.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 26 апр 2021 18:02

stefan4o написа:Ами карайте бре, колеги :) Даже мога да ви продам моята... Не са лоши коли, принципно. Но единствената причина някой да си купи нова Дачия е цената й.
Асоциацията на Влад си е съвсем на място.

И лошо няма - кило кремвирши, или една хапка аржентинско телешко... С едното си покриваш нуждите, с другото до никъде. Но ако кренвиршите въобще не стават за ядене, или Дачията за каране, никой не би купил. Така че винаги е цена/качество. Или какво получаваш за парите си.
Бедни хора, скръндзи, спестовници, сметкаджии, нямат грижа да купят такава кола. Но кой ги съди и определя като такива?! Хора, от форума на автомобилната марка, която се превежда от немски като "народна кола"?! Не е ли ирония, че точно Фолксваген е тръгнал от нишата на най-евтините и прости автомобили?! Ама сега се смеем на Дачия, даваме определения за купувачите на такива, щото сме към премиум уж... Ама това са толкова относителни и условни неща... Пак казвам, в очите на някого, и каращите Фолксваген са прошляци, скръндзи, сметкаджии и пр. А всъщност всички са просто потребители, намерили баланса цена/качество, съответстващ на възможностите и нуждите им.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 апр 2021 18:16

samo_pechka написа:Стефко, Дъстър ли караш? Ако се продава, дай малко снимки на ЛС и цена моля.

Не, Сандеро. Дъстър... може по-натам, зависи от офертата, на която ще ми го предложат (ако някой не ме изпревари, чакам служебните да им свърши оперативният).
Цецо, кренвиршите съм виждал кучета и котки да не ги близват. И аз обожавам хот-дог и всички подобни джънк-фуудс, но истината си е истина.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 26 апр 2021 18:43

Те кучета и котки, и Дъстър няма да карат... :mhihi

Въпроса е, че колата става що-годе. И е истинска "народна кола", каквато е бил някога и Фолксваген. И слушат, какво иска потребителят, също и в нашата част на Европа.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 26 апр 2021 18:50

За някаква си Дачия доста емоции се вкараха в тази тема.
Чак интересно ми става, защо толкова емоционално някои хора се опитват да убедят въображаем събеседник, че Дачия еди какво си?!
Един не видях да казва, че Дъстера е някакъв връх!
Не мога да кажа, че колата има и защитници в темата.
Има хора, които казват очевидното, че има място на пазара.
Това е!

Vlad777 написа:Ето я група 3 от поста ми. Да ви питам, като е толкова велик автомобил, по колко такива притежавате? :mhihi :mhihi :mhihi Ама вие и двамата не карате Дачия май? :mhihi Що така се излагате?

Кой и как се излага, не знам.
Дет се вика, поне някои знаем нещо по темата, извън гугъл -> dacia duster specs

Но позволи ми да не се идентифицирам с твоята класия.
Едно, че ми се струва доста наивна.
Друго, капарирал/поръчал съм Дачия, но не е Дъстер и няма отношение към темата.
И не се бой, няма да седна да обяснявам, че е велик автомобил (че предполагам, това ще е следващото) :icon_lol
Всъщност нямам никакво желание да споделям опит срещу емоции.
Аз си знам за себе си и не държа да убеждавам някого, в нещо.

Всъщност, в тази връзка, много би било тъжно и не здраво, ако си мислим, че нашите коли са повече от кренвирш с по-лъскава опаковка.
Преди малко до мен спря новата RS6 и да ти кажа, не карам прошуто :mhihi
А се сещам и за по-добри ...
Та нелепо, ама факт.

Щеше ми се да чуя/прочета повече от емоционални изблици, ама уви.
Тея дъстери все имат няколко мотора, кутии, системи и някаква техника.
Е не чух някой да плюе по същество.
Нещо да е чупливо, не издръжливо, да създава ядове, хората да висят с месеци по сервизи, абе нещо?
Била ускорявала за 14 или нам колко си.
Те бая коли ускоряват така. Еле градски, за каквато се пише Дъстера.
Ама тая се хейти, щот имал някакъв чичка вид, че се чувствал, че бил си купил самолет?!
Доообре, яко!
Та чак дотам стигнахме, какви били собствениците на дачии :eek
Още по-яко!
Държим ниво :icon_lol

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 26 апр 2021 20:07

Ако човек няма проблеми с егото си и му трябва сувче 4х4 без да надскача себе си разумно би избрал Дъстър....аз нямам афинитет към сувчета не ми трябва 4х4 и не карам Дъстър но ако ми трябва сув 4х4 като рабочий клас точно Дъстър ще ми отива.по мярка и това би бил моят разумен избор.......

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”