Закупуване и внос на автомобил от Германия

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
jorev84
Автомобил: Passat B6
Двигател: 2.0 TDI 140ps BMP

Re: Закупуване и внос на автомобил от Германия

Мнениеот jorev84 » Пон 23 ное 2015 17:56

Благодаря колега :bowdown Това исках да разбера щото ме наплашиха с някакви по спицифични инспекции,а колата си има,

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пон 23 ное 2015 21:18

jorev84 написа:Може ли някои да ми обясни по подробно каква е процедурата за регистрация на автомобил във Германия.

1. Избираш си застраховател - например от check24.de
2. Свързваш се със застрахователя, обикновено по телефон, и искаш eVB номер.
3. Намираш онлайн страницата на твоето Kfz-Zulassungsstelle
4. Изтегляш, попълваш и разпечатваш Antrag auf Zulassung и SEPA-Lastschriftmandat zum Einzug der Kraftfahrzeugsteuer
5. Отиваш в Rathaus и си вземаш актуален Meldebescheinigung
6.1 Запазваш си рег.номер в сайта на Kfz-Zulassungsstelle и си поръчваш табелите от някой онлайн печатница
6.2 Получаваш желания рег.номер в Kfz-Zulassungsstelle и си купуваш табелите от будката в близост
7. С документите от т.4, т.5, двата талона - Fahrzeugschein (Zulassungsbeschein­igung Teil I) и Fahrzeugbrief (Zulassungsbescheinigung Teil II), HU (Nachweis über die gültige Hauptuntersuchung ), AU (Prüfbescheinigung über letzte Abgasuntersuchung), личен паспорт (и табелите) отиваш в твоето Kfz-Zulassungsstelle и си регистрираш колата.
Ако отидеш в началото на работното време с подготвени документи и табели в ръцете, то има голяма вероятност да си приключил за 15мин. Някои Kfz-Zulassungsstelle предлагат и възможност за запазване на час.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 23 ное 2015 21:43

jorev84 написа:Благодаря колега :bowdown Това исках да разбера щото ме наплашиха с някакви по спицифични инспекции,а колата си има,

А в БГ регистрирана ли е междувременно?

Потребителски аватар
AugustinerFan
Автомобил: Mini Cooper SD
Двигател: 2017

Мнениеот AugustinerFan » Пон 23 ное 2015 22:22

Нали ще му вземат брифовете ако е регистрирана в България,а той си ги има.Колегите chef_ss и vucata си му обясниха много точно на момчето.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пон 23 ное 2015 22:47

Ок, съгласи ме.

jorev84
Автомобил: Passat B6
Двигател: 2.0 TDI 140ps BMP

Мнениеот jorev84 » Пон 23 ное 2015 23:33

здравеите колеги.сега да обясня ситуацията,става на вапрос за моя пасат б6 трябваше да е подарък и затова го отрегистрирах и го пратих във България,тъи като човекът каза че няма възможност да го потдържа се отказа и реших да си го взема обратно не е регистриран във нашата държава и сега ще неще жената ще го търкаля.Бях чул че се минавали някакви инспекции по сериозни не че няма да ги мине и за това попитах по знаещите :smile отговорите бяха повече от изчерпателни за което Благодаря

Потребителски аватар
minkov89
Автомобил: Octavia
Двигател: TDI

Мнениеот minkov89 » Нед 06 дек 2015 11:59

Колеги, вчера взех една кола за майка ми от Германия. Аз живея тук в момента. Притесняват ме две неща. Колата я взех от частно лице. Той я е купил от някаква жена от съседния град преди около месец, но не я е регистрирал още. Според мен я е взел на добра цена и иска да изкара някой лев. Та колата не е регистрирана на негово име още. На нея има немски номера, но ми каза че те са на старата собственичка и че колата вече е отписана от КАТ и не може да се кара с тях. Иначе има ТЮВ от преди две седмици за 2 години напред. Притеснява е факта, че на Бриф-а на колата пише името на старата собственичка, а на договора пише името на човека, от който я купих, това може ли да е проблем?

Другото, което искам да попитам е, мога ли да взема червени транзитни номера от най-близкия до мен кат? Защото колата е на 300км от мен, искам да си взема червени номера от моя кат и да ходя да си я прибера?

Иначе всички документи са в мен, малкия, големия талон, двата ключа и договора с продавача.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 06 дек 2015 15:57

Направи нов договор с името на собственичката и името на майка ти или твое име. Те договорите са фиктивни и ти трябва само във цуласунгщелето.Все едно ти си я взел. Ако има валиден ТЮВ може да вземеш номера, но понякога се лигавят и искат колата да е с теб. Другия вариант е да вземеш жълти номера и след това червени транзитки

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 08 дек 2015 15:38

minkov89 написа:...Притеснява е факта, че на Бриф-а на колата пише името на старата собственичка, а на договора пише името на човека, от който я купих, това може ли да е проблем?

Не би трябвало. Някъде по средата на брифа си пише, че Der Inhaber der Zulassungsbescheinigung wird nicht als Eigentümer des Fahrzeugs ausgewiesen.
Не е задължително името на собственика да го има в големия талон и само нашите тикви в КАТ биха се заяли за такова несъответствие, но ти ще вадиш от ДЕ номера за износ и в новия талон все едно ще стои твоето име. По- скоро е странно как така колата е ходила на преглед с невалидните номера...нооо... неведоми са пътищата на джамбазина :icon_lol

lakersbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lakersbg » Пет 11 дек 2015 16:31

Здравейте,
Имам следния въпрос- Живея в Германия, купих си автомобил и го регистрирах с немски номера. Автомобила ми е 2ра кола и няма да го карам много, затова реших че не си струва да плащам 1100 евро на година за застраховка и данък (Haftpflicht+Steuer) при положение че колата сама струва 10 000евро.. Затова искам да докарам колата на собствен ход до България с немските номера и да я продам на баща ми и да я регистрираме в България. За отписването в Германия предполагам няма да има проблем като се върна да отида до Zullasungstelle-то с договора за продажба и да си я отпиша и да им върна немските номера? Какви документи ще ми искат в София да я регистрирам колата тук? Ще мине ли номера с немски тип договор за продажба между частни лица?
Благодаря предварително за поясненията!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 11 дек 2015 16:35

Според мен точно това е начина - съставяте си един "немски" договор, докарваш колата до КАТ и си сваляш номерата задължително преди колата да влезе вътре. Иначе ще ти ги вземат. А е по-добре ти да си ги вземеш и да отидеш в Германия да ги върнеш и да свалиш колата от отчет.

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Пет 11 дек 2015 16:44

Това е :th_up Мислиш ли после да я караш с БГ номера в Германия или колата ще си остане в България.

lakersbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lakersbg » Пет 11 дек 2015 17:07

Да, и на други места прочетох че трябва да си сваля номерата и да се правя на ударен в КАТ и да кажа че е дошла на платформа.. (не ми е 100% ясно точно къде се свалят номерата, предполагам като влезна на паркинга на КАТ- Дървеница?)
Имам друг въпрос обаче- в КАТ задържат ли немските талони (Teil 1&2)? Че те май ще ми трябват в оригинал за Abmeldung-a..

@ AugustinerFan: Да, ще я карам в Германия, но не много- това ми е 2ра кола и ще се ползва често на кратко разстояние(от нас до офиса е <3км) но основно за пътуване из Европа (Италия, България). Слушал съм че някои хора имат проблем с Zollamt (аз от 2013 карам с БГ номера безпроблемно), но сега щом ще има винетка от догодина в Германия за чуждите коли то би трябвало малко да се поуспокоят тези полицаи - нали ще им плащаме 130 евро така или иначе...

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пет 11 дек 2015 19:08

Като идеш на ресторант и хапнеш малко, защото не си бил много гладен, това дава ли ти право да си тръгнеш, плащайки в кварталната баничарница?

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Съб 12 дек 2015 14:05

lakersbg написа:Да, и на други места прочетох че трябва да си сваля номерата и да се правя на ударен в КАТ и да кажа че е дошла на платформа.. (не ми е 100% ясно точно къде се свалят номерата, предполагам като влезна на паркинга на КАТ- Дървеница?)
Имам друг въпрос обаче- в КАТ задържат ли немските талони (Teil 1&2)? Че те май ще ми трябват в оригинал за Abmeldung-a..

Да задържат ги,затова те питах дали ще се прибираш обратно с нея.Брифовете ти трябват в Цуласунга за да отпишеш колата.Караш колата с немските номера в БГ,сваляш номерата и ги изпращаш заедно с брифовете по автобуса на приятел да я отпише (10 евро за транспорта).Съответно човекът отписва колата и изпраща брифовете на вече отчислената кола пак с автобуса (още 10 евро).Ще се наложи да закараш колата до КАТ както намериш за най-добре :mhihi .Това е при условие че ще се връщаш с колата в Германия.Ще ти отнеме 10на дни,не знам за колко време се прибираш.Същото може да го направиш с ДХЛ но ще излезе много скъпо,по добре да вземеш транзитни номера.

Вариант 2: Отчисляваш колата,вземаш транзитни номера и газ към БГ.

Вариант 3: Караш колата с немските номера до БГ,сваляш номерата,прибираш се в Германия,отчисляваш и изпращаш документите в България да я регистрират.Този вариант е ако колата остава в БГ или решиш да си я вземеш по-късно.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”