:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Golf 4 - дизел или бензин?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4 - дизел или бензин?

Мнениеот mitakathvp » Пон 29 юни 2009 6:53

Тук си мн прав!Всичко зависи от състоянието на мотора :beer

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Пон 29 юни 2009 16:56

Темата е безмислена и обсъждана,но все пак:
-Ако обичаш по-спортния начин на шофиране,обичаш да си в червеното на обортомера,не те притеснява високия данък и високия разход на гориво тогава 1.8Т е твоя избор,никакви 1.6-1.8
Ако гледаш все пак разхода на гориво,а вървенето ти е на второ място,то тогава TDI е твоята кола като се почне от TDI с 90к.с и се стигне до TDI със 150к.с.
И нека колегите с TDI да не започват да ме убеждават кое повече върви и т.н. защото имам и 1.8Т и 1.9TDI и няма за какво да си кривим душите кое по-върви и кое по-малко харчи 8)

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 29 юни 2009 19:26

И си мислиш, че с това, че имаш дизел и бензин се изчерпва темата кое върви и кое не...
Несериозно е това колега.
Аз имах 1.6 бензин а сега имам 1.9тди... ми тди-то върви поече

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пон 29 юни 2009 19:40

Темата е ясна Турбо Бензин върви много повече от Турбо Дизел, атмосферен безин също върви много повече от атмосферен дизел, даже 1.6моно бензин има повече въртящ момент от 1.9Д или 1.9СДИ :idea: въпреки, че 1.6моно е с по-малък обем и е моно!
Яка бензинова атмосферка също върви повече :idea:

А 1.6 8клапана атмосферен бензин ще върви по-малко от 1.9 дизел с принудително пълнене :idea: нормално

По темата за вървеж изобщо не може да има съпоставка ако и двата мотора с принудително пълнене :idea: или атмосферни.

Вече за разхода дизела е първи тук спорт никога не имало :!: който търси приемлив разход и прилична динамика си взима ТДИ, а на който не му пука, че колата ще му харчи с 2литра повече си взима бензин :idea:

А и не мога да разбера, защо половината дизелджии искате да обедите тези с бензиновите коли колко са се набутали mhihi не всеки го интересеува икономията от 5лв. на 100км :idea: :!:

Карал съм всички 1.9ТДи и 2.0ТДи мотори и винаги бих предпочел пред тях 1.8Т или ВР6 или някой хонда с К20 мотор с 200коня и прекъсвач отвъд 8000об/мин :idea: :!:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 29 юни 2009 19:47

Какво значи да "върви повече", бре драги зрители?
Технологично двата типа двигателя - турбо бензин и турбо нафтов - са обусловени с различна идеология.
На турбо бензина си му трябват обороти, турбо нафтата дръпва от ниски обороти.
Толкоз.
Като се имат предвид добре поддържани стокови двигатели, разбира се. :D

Колегата над мен вече го е казал. А той има опит и човек може да се вслушва в думите му... :да:

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Пон 29 юни 2009 20:28

Темата е обсъждана многократно и затова писах че е безсмислена(не защото имам бензин и дизел)а и защото всеки казва че най-хубаво е това което има,но това не означава че това ще е най-доброто за някой друг :screwy
А към колегата Нико1 разликата между тди и 1.8Т ако беше само 2л/100км всеки щеше да кара бенз,но според моите наблюдения разликата м/у двата мотора градско е 5л/100км.което прави почти на половина разход в полза на дизела,и не много голяма разлика в динамиката м/у двете :roll:
Ето защо според мен за Г4 са удачни само ТДИ или 1.8Т:
:arrow: 1.4 16V -адски куц кон с не много малък разход и винаги горящ масло(като ремонта е винаги минимум сегменти)а и почти никакви екстри...
:arrow: 1.6 8V малко по-добре от 1.4,но пак куц мотор за купето на Г4,проблеми с електрониките по мотора и дефектни скоростни кутии(нитовете на диференциала)
:arrow: 1.6 16V почти същия и без особени подобрения от 1.6 8V(+5 к.с mhihi )
:arrow: 1.8 20V -сравнително здрав с добра динамика,но много висок разход на гориво(повече от 1.8Т,а по бавен за което и отпада като вариант)
:arrow: 2.0 8V -Остаряла технология,малко коне,голям разход
:arrow: 2.3 V5 -добра динамика,скъпо обслужване на петака с огромен разход(по-бавен от 1.8Т с по-голям разход за което и отпада)
Така се обосновавам според моите виждания и наблюдения,затова и за мен са добри ТДИ-то и 1.8Т-то :)

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 29 юни 2009 20:46

Ако трябва да приема мненията на хората с дизел,чудя се как производителите на автомобили все още не са забранили бензиновите двигатели и не са ги извадили от производство.
Радвам се за ниският ви разход на гориво,дизелджии,но ще ви помоля тогава да не се вайкате когато ви дойде време за смяна или дори само ремонт на турбото или на демферния маховик и съединителя.Който кара стар дизел,трябва да е наясно,че понякога парите пестени през цялата година от гориво спрямо бензиновите варианти,могат да отидат за едно ремонтче.
Това че дизела придава усещане за голямо вървене си е наистина само усещане,при бензинов и дизелов двигател с еднакви мощности числата показват че са с еднакви показатели и по ускорение до 100км/ч и по максимални скорости.Сега някой ще тръгне да ми развива теории за въртящ момент,доускорения и подобни заучени дизелови фрази.Да е жив и здрав.Всеки тук тръгнал да сравнява 1.9 турбо срещу 2.0 бензин/примерно/,еми защо не сравнявате 2.0 ТДИ срещу 2.0 ТФСИ ?????
Колегата малко по-горе го е казал---не всеки гледа 5-те лева по-малко,не всеки иска да чака дизеловото си двигателче да загрее преди да го ръчка,не всеки иска да чака дизеловото си двигателче да изстине преди да го угаси,не всеки иска да има проблеми с изпушване,студен или топъл старт,влизане на турбото в авариен режим,проблеми с клапани и вакууми..................да продължавам ли?????
Не на последно място на всички ви пожелавам някой ден да може да си позволите колата която ви е на сърце,а не тази която просто ви отърва да карате.Тогава пак ще седнем на масата да си поговорим за дизела срещу бензина.

georgiburgas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот georgiburgas » Пон 29 юни 2009 21:06

На 101% съм съгласен с колегата "jordanpar"...дай боже на всекиму колата, която е на сърце ....и когато това е факт ще видите , че няма да има разговор за онези ми ти 5 лв, на 100 км :)...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 29 юни 2009 22:40

Ма тоя целия спор "кое върви повече" и кое кво е, е адски безмислен.
И двата двигателя си имат предимства и недостатъци. Всеки сам си преценява какво да купи и какво да кара. Тва не означава, че ако избере бензинов двигател то другия автоматично става скапан и не върви.
80% та и повече от мненията са точно от типа "мойто е най добро, дай да си го поФалим"
Гледането на статистики и таблици също не ми се струва полезно при избора на кола втора употреба на еди колко си хиляди км.

chombe5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chombe5 » Пон 29 юни 2009 22:48

Аз съм карал бензин и сега карам дизел давам глас за дизела.Предния ми голф3
беше 1.8 90 коня и няма нищо общо с голф 4 тди 90 коня ,ама нищо а и сега ще
мина и през BREZEL и пак ще върви повече и няма да плащам голям данък а бензинката къде да мине да върви повече :) .Правил съм профилактика на турбо срещу 150 лева не защото се налага а защото аз искам и няма там газови уредби и тем подобни (1600 лева)примерно нека никой не се засяга това е лично мнение .

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 29 юни 2009 22:56

А дали мнението ти щеше да е такова ако преди това имаше голф 1.8бензин но мк4 а сега голф 1.9дизел мк4 ?

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Пон 29 юни 2009 22:58

dany75 написа: :моето заключение е: никога повече няма да карам бензинова кола!!! дизелът харчи по-малко и върви повече! карането на газ си е бомба в колата, лично за мен!

подписвам се с двете ръце под това мнение :да: :да: :да:

по скъпа е поддръжката ,но си заслужава ,а и те не случайно дизелите са доста по-скъпи от бензиките още като нови :)

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пон 29 юни 2009 23:24

achodemo написа:
dany75 написа: :моето заключение е: никога повече няма да карам бензинова кола!!! дизелът харчи по-малко и върви повече! карането на газ си е бомба в колата, лично за мен!

подписвам се с двете ръце под това мнение :да: :да: :да:

по скъпа е поддръжката ,но си заслужава ,а и те не случайно дизелите са доста по-скъпи от бензиките още като нови :)

:063: :063: :063:

Как ще е по-скъпа подръжката ве спрямо 1.8Т е същата, че даже и по-евтина ако дизела не е ПД :idea: :idea: :idea:

Кое е по-скъпо ве я вижте колко струва 2литра турбо бензин и колко стува 2.0литра ТДИ :idea: май ТДИ-то е доста по-евтино може да погледнеш и цените на Ауди примерно А4 с 2.0ТДИ и А4 с 2.0ТСИ :idea:
Да ако сравняваш Голф 1.4 или 1.6 8клапана естествено, че ще е по-евтин от 1.9ТДИ

Аман от ЛАМЕРИ :idea: не зман за кво ли се хабя.

А ако си говорим за Голф 6 примерно 1.4ТСИ 160коня е повече пари от 2.0ТДИ 140 :idea: а пък ГТИ 2.0ТСИ е вече доста пари отгоре.

Да взема да ти разпечатам ценови листи на нови автомобили да вземеш малко да се ограмотиш :idea:

А тоя другия симпатяга дето е карал 1.8 моно и го сравнява 1.9ТДИ, абе колега 1.8моно е с една дюза и е възможно най-опростения мотор на света с лампова електроника дето се прави от края 80те години тоя мотор е еволюирал карабуратор и корените му се идват от 70те години, а ти го сравняваш с 1.9 дизел с принудително пълнене, който се появява към средата на 90те години :063: а и да ти кажа 1.8моно в Голф 3 е доста по-бързо от 1.9ТДИ 90коня в Голф 4, че даже и Голф3 ако и двете са стандартни.

То по тая логика да вземе да сравняваме американски V8 с долно разположен разпределтелен вал и карбуратор дето от 4литра вади 150коня с 4.2ТДИ от Ауди Q7 :063:

П.С.

форума се е напълнил в последно време с неграмотни начинаещи автомобилисти с регистрация 2008-ма 2009та дето познанията им по автомобилите се простират по 5 прочетени издания на АутоМотор Ун Шпорт и четене по форумите, а и повечето едвали могат да си напомпат гумите и на отворен капак да посочат основни неща по-мотора кое как се казва mhihi .
Но важното, е че се дава акъл.
:Mr Green Fun

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 29 юни 2009 23:42

niikoo_1 написа:..........................................................

Няма смисъл да се ядосваш.
Във форум,където доста от потребителите нямат и книжки,а иначе са много компетентни благодарение на търсачката не очаквай много хора да те разберат.
Сега сред масата народ е на мода чипнатото ТДИ,което даже връща гориво а върви като болид от формула едно.Тук всеки гледа как с 2 лева да мине 100 километра,търси гуми втора употреба,има теми кои части могат да се сменят с употребявани такива,а иначе си говорим за бегачки,еми доста смешно е.

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пон 29 юни 2009 23:45

Това е така дори единия симпатяга се радва, че щял да плаща малкия данък щото ТДИ-то било 90коня (под 100коня) и кат са чипне ше стане 110-120.
То тия 100лв. за данък в повече трябва да са ти най-малката грижа, ако си подържаш колата като хората :idea: Само читавото масло е +100лв.
Ем оная работа до края ем ............ :Mr Green Fun

Айде лека нощ

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”