Кола до 5000лв. за извън градско

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
anton76
Автомобил:
Двигател:

Re: Кола до 5000лв. за извън градско

Мнениеот anton76 » Пон 30 апр 2012 22:03

Поглeдни и Ford fokus :!:

Потребителски аватар
Paclevkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Paclevkov » Пон 30 апр 2012 22:56

Кой ли би взел заем за кола ? Само този , който няма от къде другаде да вземе. Както споменах и по-рано работя и уча на разтояни от близо 170 километра. Представете си как успявам да съчетавам и двете + това съм на редовна форма на обучение :| . Голфа вече ме оставя и досега наливах пари в него. За 5 месеца отидоха 500 лева, като прибавя застраховка ,винетка , данък , преглед , отидоха н близо 800 лв. Парите съм ги събирал от роднини и после ги връщам, така че мога да си позволя за кола да давам същите пари , но поне да си струва колата. Като сляза от голфа , след като съм изминал 150 километра , се чувствам всеедно не съм ял 2 дни (сравнението не е точно). Затова реших (с много усилия) да взема заем , за да закупя автомобил , който би ми решил проблема.Погледнах Нисана , но не ми се нрави , но благодаря за мнението.Шаранчео ми се струва доста добро :) но ми се вижда и скъпичко откъм поддръжката - нахвърля бюджета ми.Почнах да оглеждам пежото по-обстойно и ще разпитам някой познат ако има роднини , които карат тази кола , да кажат впечатления.Фокуса... шефа кара фокус 2004-та година. Карал съм го и наистина на извънградско , всеедно си в кораб. Широко , удобно , абе перфектно вози , много съм доволен , обаче миналата година сря да му пали - 1200 лв. за дюзи. Тази година при изпреварване му изгасна - 900 лв. за турбина. С една дума - Здрава возия , слаб мотор. Разбира се , това са мои впечатления от една кола , която не е на късмет изглежда. Но не мога да дам тези пари за поддръжка.Пасата Б4 , разгледах , но мисля , че ако взимам таква кола , то по-добре да си купя двигател за голфа и да карам него, вижда ми се същата работа. За сега изглежда пежото за мен остава като най-добрия вариянт. :beer . Все пак още не съм се решил напълно , тъй като това е доста сриозно решение от моя страна и на тия години , не бих искал да си сложа таралеж в гащите, но със заема нямам избор :deal . Ако примерно взема пежо е хубаво да му направя каско нали ? Колко ли излиза едно каско за тази кола ?

Отново благодаря на всички , че ми помагате в избора.

п.п. Аз съм сервизен специалист в ИТ сферата и със радост бих помогнал на някой от вас ако имате проблеми с лаптопа/компа/принтера и т.н. :beer Айде да гушна сега приятелката , че ме ревнува от форума :)

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Пон 30 апр 2012 23:18

kris11 написа:1. Бягай надалечеи от Б5; 5,5 А4 с техните 8 носача си все в разход.

Носачите са най-дребния разход (280лв. за 12бр.) от възможните проблеми при Б5. Турбо, маховици... scare

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Вто 01 май 2012 7:06

колега разликата между голф2 и пасат б4 е огромна
може да се каже че всичко след 96-97 година вече е яка цифромания по отношение на подръжка и обслужване
ако искаш нормална кола си вземи един голф3,гледан да е с ГТИ пакет и да не е изгнил че тия тройки им е слаба страна, ако искаш пък по голяма-пасат,венто
дизелите на голф3 и пасат б4 са здрави и няма да имаш проблеми

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Мнениеот 1z » Вто 01 май 2012 7:39

Щом от фокуса си останал доволен,вземи си фокус но не като на шефа ти TDCI ами TDDI разликата е че втория се произвежда до 2001-2 година 90 кс е, но е два пъти поне по-безпроблемен и не капризен към нафтата естествено и с по ефтини часи на мотора.За ксари и подобни френски навеси бягай далече,представа си нямаш в какъв филм ще влезеш!

Потребителски аватар
resim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот resim » Вто 01 май 2012 8:24

Колега не съм кой знае какъв разбирач,но като четях темата се поставих на твое място и ако бях аз бих направил следното:
1.Щом голфа не става щях да го продам ( да взема поне някой лев)
2. Щях да спестя малко парички или дори бих бил склонен да взема от роднини както каза,че майкати и брат ти те подкрепят.Заема в никакъв случай най-добре се откажи ще си ни благодарен.
3.Бих избрал кола която да е евтина,лесна за поддръжка надеждна и доказана.
4.Колите към които бих се ориентирал има коли от порядъка на 2000-3000лв. които за тази цена вярно висока за модела могат да ти предложат много голямо качество.Например един добър пасат или голф 3 уникат ;)

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 01 май 2012 9:03

Paclevkov написа:...

пичага, почти всеки дизел след 98 е с демпферен маховик, само той е 1000ка. Турбина, дюзи, помпа, проблеми зимата с нафтата, тежък мотор и съответно повече разбиване на окачването, отделно иска по-качествено масълце, събира повече, модерните дизели имат автоматични обтегачи на ремъците с разни амортисьорчета и там само той е 200-300 кинта, демферна шайба и тя е 150-200. Като цяло дизела има по-висока поддръжка, ти не си го усетил, защото голфа е старичък. Огледай се в бензинките с газ на 406- 1,8 или 2.0 ще ти лепне идеално, отделно на газ е по-евтинко. КАзвам ти го като човек, който има и дизел и бензинка с газ, случих и на двете, но дори консумативната поддръжка на дизела е по 2.

Потребителски аватар
Paclevkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Paclevkov » Вто 01 май 2012 9:17

Благодарско. Виждам че дизела наистина няма да е по силите ми. Може би чак след 10-тина години , като се укрепя семейно и нямам допълнителни грижи , като студентство и т.н. Почвам да разглеждам бензините. Задължително ли е да се слага газова уредба ? Всмисъл , не искам бомба в колата. Предпочитам да си карам на бензин , разхода ако ми е 6/100 мога да си го позволя.Пък по-нататък може и газ. А примерно ако си поддържам колата (дизела) и карам внимателно, само хубаво масло и т.н. Има ли вероятност да изпрегне някой маховик или ролки както казваш ?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 01 май 2012 9:26

Paclevkov написа:Благодарско. Виждам че дизела наистина няма да е по силите ми. Може би чак след 10-тина години , като се укрепя семейно и нямам допълнителни грижи , като студентство и т.н. Почвам да разглеждам бензините. Задължително ли е да се слага газова уредба ? Всмисъл , не искам бомба в колата. Предпочитам да си карам на бензин , разхода ако ми е 6/100 мога да си го позволя.Пък по-нататък може и газ. А примерно ако си поддържам колата (дизела) и карам внимателно, само хубаво масло и т.н. Има ли вероятност да изпрегне някой маховик или ролки както казваш ?

Има да. Това не зависи от масло, подръжа и т.н. това се получава от чисто стареене на материала. Вземи малко-постаро дизелче, където няма такива скъпи чаркове за ремонт освен една турбина, но щом си карал дизел знаеш какво да гледаш при покупката. Новите бензинки си искат още едни 1000лв за ГИ, а това си едни 20% от парите ти за автомобил, така че вземи нещо малко по-старо. Най-лесното в един автомобил е да го купиш. Трудното идва после - да се подържа.
Наистина поспести някой лев малко не дърпай заеми. дал си 800лв дай още 200лв стегни голфчето задели някой лев и като ти останат едни 1000 да спестиш, тогава вече дръпни едно малко заемче.

ПС:Според мен 5000лв за автомобил при ттвоя доход са много. Знай, че всеки автомобил след него има едни 400-800лв разходи след покупката, без да включваме неприятните изненади.

Направи си един експеримент пробвай 2-3 месеца да живееш с парите, които евентуално биха ти оставали като месечех доход след дърпането на заема.

Последна промяна от gr_kanev на Вто 01 май 2012 20:58, променено общо 1 път.
Причина: И за чий беше нужно да цитираш всичко в предходния пост ? http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=11939 (последният пост на dobrin)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 01 май 2012 9:34

Логиката да си вземеш по-скъпа кола за да са нужни по-малко пари за поддръжката и е тотално сбъркана. На практика колкото по-скъпа кола си купиш толкова повече пари ще ти трябват за поддръжка, най-скъпа е поддръжката на чисто нова кола в гаранция колкото и нелогично да ти звучи. Дизела е по-приятен за каране, но разхода на километър е повече затова може би трябва да преосмислиш отношението си към газовите уредби.
С твоите доходи заем от 5 бона за купчина ламарина, която следващите 5 години ще глътне поне още толкова не ми се вижда особено разумно.
На каквато и кола да се спреш разгледай какви са оплакванията от нея в съответния форум и не мисли, че ти ще си късметлия и твоето турбо примерно няма да глътне 1400лв още на третия месец.
Оправи си двойката и се опитай да спестиш малко пари, като събереш поне 1000лв тогава си направи сметка какви доходи ще имаш в следващите години и не тегли заем за кола повече от 2 месечни заплати.
Освен метанов голф имам и дизелов Ситроен ЗХ поддръжката не е по-скъпа от тази на голфа, но и той навърта 4 пъти по-малко километри годишно заради по-скъпото гориво. При избора на стара кола ти е нужен най-вече късмет да попаднеш на читав екземпляр- Пожелавам ти Късмет :да:

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 01 май 2012 9:48

Дори и ти да си поддържаш колата перфектно, не знаеш как я е гледал този преди теб. А дори и той да я е поддържал идеално тук говорим за 10+ годишни коли при който всичко е на късмет. Забелязал съм че в деня на покупката на колата всичко по нея е ОК и ден два след това вече нищо не е същото :D
Ако не можеш да отделиш х1000 лева за ремонт на турбина, дюзи, съединител + маховик, ГНП въобще не се заглеждай по дизелите. Поне едно (а често и няколко) от тези скъпи неща е много вероятно да те изненада при 10+ годишен дизел. Както спомена pakumba като цяло поддръжката на съвременните дизели далеч не е като при дизела на Голф 2. Да не говорим, че като цяло поддръжката на дизелов автомобил е по-скъпа от съответния бензинов. Казваш в първия си пост, че не желаеш бензин+ГИ, но според мен това е най-удачния вариант за ограничените средства с които разполагаш.
При 406 (и преди и след фейслифта 99г.) най-добрия вариант за бензин откъм динамика и разход е 2.0 16V. За 2.0 16V след фейса разхода по книжка и реално е градско 11.5, извънградско 7. Ако сложиш ГИ с твоя километраж, ще го избиеш за половин година. Това за бомбата в колата е доста "остаряло" мислене. Хубав ГИ с качествени компоненти, прецизен монтаж и редовна поддръжка (смяна консумативи и прегледи) далеч не е бомба.

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Вто 01 май 2012 9:54

ktamen написа:Логиката да си вземеш по-скъпа кола за да са нужни по-малко пари за поддръжката и е тотално сбъркана. На практика колкото по-скъпа кола си купиш толкова повече пари ще ти трябват за поддръжка, най-скъпа е поддръжката на чисто нова кола в гаранция колкото и нелогично да ти звучи.

Колега само информативно ,това някъде си го чел или ...

Потребителски аватар
antonco
Автомобил: Golf 2
Двигател: RP

Мнениеот antonco » Вто 01 май 2012 9:59

Има и друг момент , работата сериозна ли ти е ?
Има ли някакъв шанс да има съкращения в фирмата или вдигане на заплата?
Не те ли е страх че ще теглиш кредит от държавата което е най трудното нещо за всеки един от нас в тази мила държавица . По-добре стой настрана от тези неща.
Ако си решил а се разделяш с голфа след дълга служба примерно , продай го , спести някой лев , вземи назаем по добре от роднина в чужбина или родителите ти и ги давай на тях после на държавата НЕ!
Примерно вземеш заем от 5000 лв ? Лихви доходи приходи разходи , знаеш ли какво е въобще е това ?
Аз от 5 години всяко 13-то число съм в банката за един шибан кредит за къща която неможа да се построй и един вид са наляти парите в грубото стройтелство защото като теглихме кредите материалите бяха скъпи и за нищо нестигнаха а ако го бях теглил сега щях поне да я построя но има смисъл защото е недвижимо имущество и го правиш за теб, но никога не бих дръпнал кредит за някаква си ламарина и някой ме блъсне след месец после 5 години ще изплащаш грешката на друг ли ?
Има жив пример преди около седмица гледах колега който си е взел пасат б5 и на път се е завъртял и колата нестава за нищо , Кво праим тогава продава и си стиска гЪза за друга ламарина .. Това си е обречена кауза!

За колко време ще изплащаш тоя заем ? 5 години ?
100лв /месец (за да ти остават кинти за поддръжка и за ядене поне)
12месеца по 100лв в продължение на 5 години излиза.Ще ги отделяш все от някъде но тая кола ще ги преживее ли тея 5 години? Ще избие ли парите ?
Ако те изритат от работата (да недава Господ) кво ще правиш. Ако нямаш кинти следва запор на заплата , с една дума да си длужник на държавата си е тормоз в дълго годишен план.

Ако все пак си взел решението и вашите ще ползват колата един Сценик 2000г е добър избор.. 6.5 извън града , 140лв данък на две вноски по 70 лв , едно обслужване след покупката към 300лв и си карай.

Трябва да имаш безвъзмезна помощ от родителите и брат ти, да не стане така че наливаш пари в кладенец без дъно и стоиш гладен за да има в какво да се возиш !

И аз бях като теб преди 1 година.
Самоче не бях ученик , спесих за 3 месеца пари и просто реших да взема кола да ме вози от точка А до точка Б.
Как постъпих аз?

Имах един голф на части в нас , брат ми караше и той голф2който видимо нямаше да издържи дълго следователно и от него имам части. Беше зима ограничих се до безобразие и за 3 месеца с доход от 800лв спестих 2000лв = на месец по 100лв разход и то за цигари предимно. Купих голф за 1000лв без нищо дори и ароматизатор нямаше, оборудвах го с другите 2 и досега никъде и никога не ме е оставял както и аз него(да чукаме на дърво) Сега съм бездработен но пак го поддържам защото не е скъпо .
Извод вземи друг по запазен голф и няма да имаш толкова грижи на главата.
И аз като всеки човек искам да се возя в MERCEDES GL 450 ама НЕМОЖЕ!

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Вто 01 май 2012 10:10

2.4I написа:
ktamen написа:Логиката да си вземеш по-скъпа кола за да са нужни по-малко пари за поддръжката и е тотално сбъркана. На практика колкото по-скъпа кола си купиш толкова повече пари ще ти трябват за поддръжка, най-скъпа е поддръжката на чисто нова кола в гаранция колкото и нелогично да ти звучи.

Колега само информативно ,това някъде си го чел или ...

И аз подкрепям горното твърдение. Вероятно колегата е изпитал горното на собствен гръб, а и аз имам известен опит с карането на по-нови и по-стари коли и съм на същото мнение. При старите коли цената на частите е 10-20-30лв., при новите - с една нула отзад повече. :deal Дори новата кола да не се разваля, то само обслужването и в оторизирания сервиз е внушителна сума. А има определени предписания за смяна на това-онова, които ако не се спазят отпада гаранцията. :012:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 01 май 2012 10:16

Ето един чудесен автомобил за посочените нужди:
http://www.mobile.bg/11311927665091651

Цената е малко височка, но предполагам с парите в джоба и на място това ще се коментира. Единственото което му липсва е АГУ.
Това е товарен кон и дълго ще ти служи вярно, поддръжката е съвсем поносима, а части дал Господ за тези модели :)
Колата е широка и удобна, има си всичко необходимо като ABS, еърбеци, климатици и мощен мотор за едно приятно извънградско пътуване :)

Единствените минуси са по-високия данък заради повечкото кончета, по-лакомия мотор и липсата на АГУ.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”