passat b3 покупка

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: passat b3 покупка

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 10 юни 2013 22:19

Winner25 написа:Лагероте не е е нормално да се сменят на 2 години, поне според мен. Аз за 9 години и 100 000км съм сменил само външния лагер на едната задна главина, предни не съм сменял. Един накрайник, един маншон на рейката и един на карето. Другите не съм ги сменял защото не се е налагало и в момента също не са за смяна.
Ако попаднеш на добър екземпляр 500лв за година и 5000км даже са много. Застраховките и маслото са си разход без значение от марката и модела :smile

Ще прощаваш,ама при мен предни карат около 100 000,задни преко сили 50 000.
Минавам около 40 000км на година.
Говоря за хубави лагери.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 11 юни 2013 5:00

Е,аз карам с най-евтините.На задните ми е направило впечатление,че салника е по-плитък и явно има възможност да влиза водица.За накрайниците както казах бръмча много по черно.Даже се чудя в момента как тампоните на макферсона този път остискаха над 2 години.Маншоните както казах са супер некачествени,майстора ми вдига рамене и се чуди какви да взима.Каквито и да пробвам не изкарват много.Само шарнирите си бяха оригиналните и сега вече като ги смених ще видя колко ще изкарат.За сметка на това пък са евтини частите,за това и правя светкавично.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Вто 11 юни 2013 16:38

Написах 500лв. защото си водя статистика и средно за 6г. в които го карам това е цената.
Като имаш предвид, че го карам с едни гуми и лято и зима и хич, ама хич не се втилясвам. Сипах му 5/40 тази година. Не пестя от консуматив и има ли нещо се прави.
100лв. е една гума 15, да не кажа малко от горе. 100лв. и от горе му е акумулатора, застраховки 160-170, преглед 40-50лв. Дискове накладки, най вероятно. Един амортисьор е около 100лв. със смяна и т.н Това е сравнително евтина за поддръжка кола. И разделено на годините ми излиза тази цифра. При друг може да е доста по малко.

Най добре на тоя етап да си карате ланчата, дори и да харчи повече. Таяя нова кола само да я мислиш и да се свиваш, според мен сега не ти трябва. Сигурен съм, че и ти го мислиш :beer

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 11 юни 2013 16:48

Хм,в моите 500 не влизат ни гуми,ни масла,говоря за поддръжка във вид на части.Консумативите ги има навсякъде.
Според мен си вземи кола,трябва да си независим.В гладните години преди на младини си купувахме всичко и мизерствахме,понеже нямахме.Сега умуваме как е скъпо и нямаме пари и не си купуваме нищо....Така не!

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Вто 11 юни 2013 17:01

Гергин написа:Най добре на тоя етап да си карате ланчата, дори и да харчи повече. Таяя нова кола само да я мислиш и да се свиваш, според мен сега не ти трябва. Сигурен съм, че и ти го мислиш :beer

Здравейте,

Колебая се, защото ако се кара редовно Пасатът, разликата в цената за поддръжка няма да се усети толкова сериозно - иначе тези пари ще идат за бензин. От друга страна втората кола си е още една грижа, но пък предоставя много възможности. Смятам да обсъдя въпроса със семейството и някои познати, за да получа съвети.
Иначе ми се ще да взема автомобил, но ако съм уверен, че всичко ще е наред като се постегне и няма да има много проблеми вбъдеще. Пък след това все ще влиза в употреба отвреме-навреме, надявам се.

Благодаря Ви за мненията! Ще пиша скоро, като взема решение :-)

Поздрави,
Николай

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Сря 12 юни 2013 1:27

Здравейте,

Смятам за момента да се оглеждам за подходящ автомобил и ако попадна на такъв - да се реша и да го закупя. Надявам се, че ще имам впоследствие възможност да го поддържам и да се кара редовно. Дано това решение да е правилно.
Междувременно прочетох малко от темите (но далеч не по-голямата част) и имам няколко въпроса. Според Вас струва ли си да се търси Passat B4 с дизелов двигател (1.9 TDI)? Аз съм останал с някакво впечатление, че някои дизелови двигатели са доста икономични и здрави, но пък при други има прекалено много механични проблеми. Този от кой вид е?
Също така, доколкото разбрах, двигател ADZ е "наследник" на ABS, т.е. запазил ли е качествата му или е развил недостатъци? Прочетох сравнително добри отзиви за ADZ. Питам, защото попаднах на тази обява. Тук я има също и ми се струва добре поддържан автомобил. Цената е по-висока, обаче ако всичко останало наистина е наред, може би си струва.
Иначе с 1.8 (предполагам, че ABS) намерих и тази обява (тук изглежда е пусната по-скоро). Този също ми изглежда добре.
От тази гледна точка, по-добре ли е да се търси комбинация на бензинов двигател 1.8 и газова уредба? Мисля, че като цена за пробег ще е идентичен или малко по-евтин, в сравнение с дизеловия, а може би и доста по-лесен за поддръжка. Предполагам, че няма смисъл да търся с бензинов двигател 1.6 поради по-скъпата газова уредба и поддръжка.
И накрая, видях, че някои по-нови автомобили с подобни габарити (може би от по-нисък клас обаче) са на сходни цени, например Ford Focus комби. Прочетох и добри отзиви за този модел, но имам впечатлението, че по-новите коли от този период ще са доста по-скъпи за поддръжка. Иначе там дизеловият вариант е на книга с по-нисък разход, но и обслужването сигурно е доста по-скъпо. Според Вас намират ли се алтернативни модели от периода на Passat-а или по-нови, които да са с подобна евтина поддръжка? Преди разглеждах и Audi 80 B4 комби, но разбрах, че пространството в него е по-ограничено спрямо Пасата.
Ако някоя от по-горе показаните обяви Ви се стори подходяща, ще се радвам да чуя Вашето мнение :-)

Благодаря!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Сря 12 юни 2013 8:33

Здравей, Николай. Аз имам същия Пасат със същия мотор. Трябва да кажа, че откакто съм го купил, по двигателя съм сменял масла, ремъци, филтри, капачка и палец и свещи, разбира се. Това са консумативите. Иначе на самия двигател съм сменил датчик за високо налягане на маслото, термоста (сложен неправилно от предния собственик) и гарнитура за капака на клапаните. Колата е купена 2008 г. и досега общо са сменени:
2 предни датчика ABS, 2 задни амортисьора, лагери без преден ляв, 2 маншона на полуоските и биелетки. Сам си прецени дали е много или малко :smile

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 12 юни 2013 16:37

Тея двата пасата не ме кефят.От първите ти мнения по си струва Пасата,по-евтин беше.3000 е нереална цена.
Мисля,че Опела е с по-широк багажник,липсват мисля бомбетата от вътре.Форд Мондео също е широко.

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Сря 12 юни 2013 21:03

Здравейте,

Благодаря Ви за мненията!
Pet_rov, бихте ли могли да споделите на каква сума ориентировъчно възлизат тези ремонти?
Iezekil, за кои два от трите посочени автомобила става дума? Според мен добре изглеждат този (и може би добре поддържан, съгласно текста), но не зная дали е наличен, както и този, но не знам дали има климатик. Изпратих запитване и към двамата продавачи.
Цената на първия е сравнително висока за мен (2700 лв.), но ако наистина са сменени толкова неща скоро и автомобилът е в добро техническо състояние, може би цената ще е приемлива след коментар. Смятам, че е по-добре да се дадат малко повече пари първоначално, но да се спести от скорошни ремонти след това.
Вторият също изглежда много добре поддържан, а има и два комплекта гуми с джанти.
Моля, коригирайте ме, където греша.
Всякакви мнения от Вас като по-вещи в тази материя ще са ми от полза! Надявам се, че съм на прав път.

Благодаря!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 12 юни 2013 21:39

Първия мисля че беше на колега от форума, явно е продаден, защото го няма в обявите. Втория - трудно е да се съди по снимките при положение че са с отвратително качество.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 12 юни 2013 22:18

Така е.По снимки е едно,на живо друго.Пръво мисля каза,че не държиш на климатик,а обяви пускаш само с такива...
Всичко е въпрос на преоритети.Не искам да те отказвам но принципно гледай да е с климатик,а не климатроник.Да,друго е ама и поддръжката е друга.
По обявите-от първия линк не бих го взел.Първо е скъп.Второ е с менте климатроник.После-халогените са с самоделки стъкла сякаш,блендите ми се види да са хванати с видии.Салона плюш.протрива се и се отпуска,подлакътник китайски,няква стойка за чаши уйдурма от Б5 навярно,грозни джанти,много кабели по плюсовата клема на акумулатора-навярно за музиката и още нещо.....Това виждам аз.Ама за тея пари има и Мерцедес нали.
Оригинални подлакътници има,оригинални поставка за чаши.Другото можеш да си го слагаш във времето/музики,джанти,

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Сря 12 юни 2013 22:27

Здравейте,

Не държа автомобилът да има климатик. Може би повечето автомобилите в обявите, които ми допадат, са с климатик. Предполагам, че е голямо удобство в наистина горещи дни, но предпочитам търсената кола да е технически изправна и да няма климатик, отколкото да има повече неща за ремонт в началото и да разполага с такъв. Ако все пак има подобна инсталация, не мисля, че е от значение за мен дали е климатик или климатроник. Щом второто е с по-скъпа поддръжка, ще избягвам такъв.

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 13 юни 2013 7:46

Привет. На въпроса за харчовете:
1. Смяна масло с филтър - около 50 лв - карам с Мобил 10/40
2. Първоначално обслужване - ремъци, ролка, всички филтри - 120 лв
3. Датчици ABS - 2 бр - 44 лв.
4. Ремъци, ролки - около 90 лв, не помня точно
5. Биалетките - 24 лв комплекта
6. Термостат Бер - 18 лв.
7. Филтър на климатика - 18 лв, сменям пролет и есен задължително
8. Датчика за високо налягане - мисля, че платих 12 лв за него
9. Гарнитура на капака на клапаните - 18 лв по спомен
10. Амортисьори задни "Монро" - 40 лв брой - 2 бр
11.Лагер преден 50 лв
12.Лагери задни - комплект - 2 компл - 16 лв някъде.
Някои цени на частите имат корекции, пък и съм ползвал някакви отстъпки от приятели.
като прибавиш още 250 лв за смяна на масла, общата сметка ми излиза около 800 лв.
Колата ми е купена 2008 г и съм навъртял с нея около 80 000 км.
Газовата уредба е Ловато, 27 л. бутилка и с монтажа ми струваше 350 лв.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 13 юни 2013 8:08

От тея обяви оня михайловградския от предната страница си струва-нормална цена,теглич,климатик,газ,салона е от евтините и здравите,има си и екстрички.А пък дали е читав времето ще покаже.
Тука имаше и един АБФ с газова за 1800лв...Вярно данъка е голям,ама 150 коня са си сила.При нормално каране разхода на газ ще е коллкото на АБС.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 13 юни 2013 9:36

Iezekil написа:Маншоните както казах са супер некачествени,майстора ми вдига рамене и се чуди какви да взима.

Сложи си полиуретанови маншони! :deal

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”