Покупка на кола за черни пътища

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Re: Покупка на кола за черни пътища

Мнениеот eng » Нед 07 апр 2013 19:11

Засега обмислям хубаво покупката :mhihi , това за джетата и железните опори не го знаех.Ще я разгледам по-обстойно.Нямам никакви претенции относно моторизацията дори и ако има с 1,1 мотор бензин.НО като че ли за моите цели най-добре ще е с дизел заради много по-големия върт. момент и икономията на гориво.Другия вариант е газ но пък бутилката ще ми "яде" от багажника.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Съб 08 мар 2014 9:32

Малко да ъпна темата - започва да се запролетява и вс еповече ми се ще покупката на въпросната кола, обаче мисля малко да се ъпгрейдна до джип.Бюджета става макс 2500 за покупката.Разгледахосновно 2 варианта , които биха ми вършили работа и тук започва сериозното двоумене.И двата варианта са до бюджет 2500 лева.
1. Лада Нива на газ- за тия пари има долу горе добри машини, за Нивата се носят легенди относно проходимостта, поддръжката , като цяло е за без пари - ако не се троши редовно, като цяло там ще се търси Нива с 1600 кубика двигател карбуратор и обикновено АГУ.До тук всичко е супер.Има обаче един сериозен минус - сложа ли вътре бутилка Нивата остава без багажник (тя и без бутилката няма багажник), но все пак.Имам един бензинов тример и така като гледам ако има бутилка за газ тоя тример и разглобен няма да мога да го пъхна вътре.Отделно, като вляза в тая Нива , вътре се чувствам, като в миналия век и самия интериор ми бърка в.................., но все пак е кола за гората, така, че да кажем това няма значение.
2.Паджеро - ето това например: http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=2&act=4&adv=21394023454334887&f1=details&slink=5w0p2w или това: http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=2&act=4&adv=21391456496270031&f1=details&slink=5w0p2w
Второто е с автомат, там е ясно, че поддръжката ще е пъти по-скъпа от на нивата.Въпроса, е че Паджерото поне според мен е на светл. години от ЛАдата , като оборудване, екстри и т.н.Заради дългата база обаче вероятно ще е по-малко проходимо, въпреки, че мисля да не го подлагам на сериозни офроуд тестове.
Има ли някой запознат, като цяло с поддръжката на такъв тип Паджеро, автоматиците проблемни ли са и въобще всичко свързано с него, като цени.Гумите например какви цени са?Масла и т.н.?
Най вече, какво е вашето мнение по въпроса?Сега ще попрочета и из офроуд форума ако намеря нещо.
P.S.За тия пари има и Дайхацу Роки и джип Чероки, но и двете нещо не ме кефят.Нисан Патрол за тия пари или са скапани с каране или са много изгнили иначе и те са добра алтернатива.Най голям фен съм на Ленд Круйзър или 4 Рънър, но за тая сума мога да взема само шасито :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 08 мар 2014 15:15

За проходимост ти предлагам Витара.
"Нивата" въобще не е джип,но от вариантите,които си посочил,предпочитам нея..

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Съб 08 мар 2014 16:04

Самураи тръска да знаеш :biggrin или Даихатцу Фероза :wink но Нивата не е за пренебрегване :wink

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 мар 2014 16:20

Някоя пандичка?

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 08 мар 2014 16:47

Виждал съм ниви с агу отдолу под пода и багажника е свободен.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Съб 08 мар 2014 17:08

За паджерото четох из офроуд форума - мненията са 50 на 50, ако искаш комфорт става, но не блести с някакви особени катерачески възможности, поради дългата база често застава на кантар и от тази гледна точка по добре би било нещо с къса база.2,5 двигателите не били много надеждни-ненапразно са толкова евтини тези джипове.Така, че отпада.Витарата- не ми допада въобще возил съм се в такова чудо и чаках момента да сляза само.Иначе имат един 1,6 мотор, който върви и с обикновено АГУ.Много са ръждиви и знам че ключа който е комбиниран за мигачи и мисля фарове струва 300 лева на старо и го няма, например.А още колко неща има.Май от всичките варианти за този бюджет само Нива-та остана.Гледах и терано , но са много скъпи-не влизат в бюджета.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 08 мар 2014 18:16

Нивата е най-доброто в този ценови клас , и като поддръжка също .

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 14 мар 2014 14:57

От около 5.5 години карам служебна Нива 1.7 карбуратор + газ. Бутилката е монтирана външно под багажника за да не го заеме целият и без това е малък (ако дигнеш задната седалка и пуснеш облегалката се образува доста прилично товарно пространство). Вероятно ще попиташ не стърчи ли тая бутилка и няма ли опасност да се удари при пресечена местност, отговарям - НЕ, има нещо като ниша в която влиза и се подава съвсем малко (бутилката е цилиндрична около 35 л.), минавал съм къде ли не и проблем няма. Само трябва да се модифицира ауспуха - да се скъси и изведе странично пред задното колело (може и просто да се скъси до пред задната ос), с цел да не нагрява бутилката. По отношение на проходимост колата е много добра, дори без да включваш системите пак катери и минава през препятствия, дори водни с не висока степен на трудност. Двойното включвам само при наистина хлъзгав път (кал, сняг, лед..) за да не поднася, а бавните добавям при преодоляване на много стръмен терен и/или дълбок сняг, кал. За черни пътища, дори и в много лошо състояние, а и извън тях ако няма някое от изброените по-горе обстоятелства, изобщо не включвам "екстрите".
Недостатъци : Комфорт, интериор и качество на материалите - пълна скръб, уплътненията също, вътре вее, а често и тече, добре, че парното е силно, дори и при големи студове хвърля огън и жупел (кранчето за топло студено е проблемно, често дефектира - ни решихме проблема като го оставихме отворено и монтирахме допълнително (тип водопроводен щранг) в двигателния кош на самата довеждаща тръба). Предните седалки са слаби, често се чупят (поне тези от новия тип - с високата облегалка). Антикорозионната защита е слаба - имат навика да ръждясват и гният.
Поддръжка : Тук въпросът е малко сложен, от една страна частите не са скъпи, но пък често нещо се поврежда, поне при служебните е така, ако си е твоя и си я караш само ти може и да не е толкова зле. Друг проблем е липсата на качествени резервни части, дори да купуваш руски, пак няма гаранция, че новата част ще изкара много. Един съвет, ако решиш да вземеш такова животно, смени винчетата държащи фара и новите ги замажи от горе със силикон (като тръгнеш да ги сменяш ще разбереш защо), за да смениш крушка се сваля декоративната решетка и самия фар. А да, направи същото с винчетата на предните габарит-мигачни светлини (ако успееш де :icon_lol )

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 14 мар 2014 16:51

Asko VW написа: ..Двойното включвам само при наистина хлъзгав път (кал, сняг, лед..) за да не поднася.....

Тя си е винаги на "двойно", не може да се включва/изключва ( фуллтайм ), може би искаш да кажеш за блокажа на средния диф- там да :th_up
Има си недостатъци , нооо...оттам дето мине , малко са дето могат :Mr Green Fun Читава ли е , е доста добро всъдеходче.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Пет 14 мар 2014 19:20

Да прав си, с постоянно е и реално само блокираш централния, но ние (в работата) така му викаме на жаргон, написах го по инерция.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 14 мар 2014 19:35

И тя искала 4 еднакви гуми...а пък това постоянно включено двойно мен би ме отказало.Как е разхода на таз ламя на газ?

Потребителски аватар
stamantonov
Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
Двигател: ABS + JHL

Мнениеот stamantonov » Пет 14 мар 2014 19:41

Здравейте всички, ейде и аз да понапиша нещо - с този бюджет, па и с малко отгоре за мен добра опция е хонда цр-в 1 ген. автомат с десен волан (англичанка демек). Щом ще се кара основно офроуд - не е проблем десния волан, особено автомата. Сега карам такова цр-в, само че с ляв, качвал съм се и на ср-в с десен волан, автомат и ми трябваха около 5-10 км да му свикна. Сега ако е ръчка не знам - може да е кофти. А инак - кола слънце - не се чупи, върви, части има и то на нормални цени и даже има 4х4 , което включва като превъртят предните колела. Абе опция си е - познавам много ловджии каращи такива устройства :icon_lol из горите.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Пет 14 мар 2014 20:02

Iezekil написа:И тя искала 4 еднакви гуми...а пък това постоянно включено двойно мен би ме отказало.Как е разхода на таз ламя на газ?

Еднакви като размер да, като марка не. Нашата е с две Кама и две мечки (е все пак трябва да са със сходен тип грайфер), ама заради размера са си скъпи.
За разхода на газ, по пътната мрежа аз успявам да я държа около 13-14 (смесен), за извън пътя естествено е повече. Колко повече зависи от терена, но то икономичен, истински офроудър аз не знам.
Като цяло това е добър работен автомобил за тежки пътни условия (или за забавление извън пътя, няма какво да се лъжем, голям кеф си е).
Друг е въпроса, до колко автора наистина има нужда от такъв, все пак всичко тръгна от повдигната Джета.

Dynamic
Автомобил: GOLF 3
Двигател: GTI 16V

Мнениеот Dynamic » Пет 14 мар 2014 20:07

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”