Mishonti написа:Не знам защо искате да убедите човека, че за парите не може да намери читав Б5. Моя Б5 го купих преди 2 години и половина на цена от 3000лв - нямаше друг на тези пари - колата си личеше че е карана, не перфектна и без сервизна история, но аз направих едно кръгче и я взех. С работещ климатик, ел. пакет и лети джанти. Смених маслото и купих гуми+акумулатор. И така 2 години и близо 40 000км сменях само спирачки и масло. Не ме вкара в абсолютно никакъв разход, нищо че беше сигурно на 500 000км.
Един съвет и за автоматика: гледай да сменя плавно предавките, да си ги реди всичките една след друга и да ги връща нормално без да блъска или удря. На задна пробвай някъде да и дадеш повече газ - често имат проблем скрит че като дадеш повече газ на R и почва да вдига само оборотите без да тръгва.
Смятам че успях да ти бъда максимално полезен, не като някои тук само да ти обяснявам как няма да ти стигнат парите и тем подобни иронизиращи мнения.
Определено ми беше много полезен, за което съм ти признателен. Иначе относно това, което трябва да гледам, изрових от един от автомобилните форуми дискусия по темата и едно от мненията там мисля доста добре обяснява какво е важно:
Палите,, изчаквате да загрее. Като включите на "драйв" трябва да се почуства осезаем натиск от двигателя почти веднага след включването без голямо забавяне (последното е важно). Като потеглите кутията трябва да превключва леко, без особени тласъци и придръпвания. Рязко натискане на педала докрай трябва да предизвика включване на "кикдауна" и да усетите включване на една или две скорости надолу...
Има един добър метод за тестване на общото състояние на кутията но е опасен и не ви съветвам да го правите ако не сте уверен. Идеята е че се натиска спирачката и на "драйв" се дава газ до край... гледат се обороти на двигателя и какво се случва... Но не ви съветвам... освен това при този метод трябва да се знае какво би следвало да се очаква от дадената кутия...
Един от най-добрите показатели за състоянието на кутията е как и е маслото. Вадите пръчката, гледате цвета и миришете... Цвета трябва да е ярък, маслото бистро и максимално близо до свежо от кутия... ако не знаете как трябва да изглежда масло AFT купете и вижте... В никакъв случай не трябва да е ръждив оттенък и да мирише на прегоряло...
Избягвайте автомобили чиито кутии са с много електроника, избягвайте плавните вариаторни кутии на Ауди... всъщност за нищо на света не си купувайте такава кола... Ремонта на тези кутии струва повече от колата но пък за това е често явление...
Та общо взето тая кола ще се гледа възможно най-много преди да се закупи. Дори мисля, ако намеря такъв модел, който по време на движение покаже добро състояние и не чуя въпросните блъскания и придърпвания от скоростната кутия, преди да го купя, да се закара в Джемини или друг сервиз и да му се направи диагностика на скоростната кутия. Ако търговеца е съгласен - супер, ако не, довиждане и към следващия :)